Ahojte všichni, to je dobře Marku ,že ti to jde a taky je to dobrá zpráva pro Eljerryho , že ještě hledají.Já to taky nevzdávám a chci osídlit ty osiřelé úlky.
Včera jsem si stěžoval ,že skalního znám jen z obrázků a dnes hned dva, každého z jiné lokality.To nemůže být náhoda ,celou dobu nic a dnes hned dva.Kde byli ?No myslím že to byli skalní, ale jak říká Kavča "je to jedno co to je hlavně ať to není pačmelák a ať se vrácí!" No , pamatovací lety nějaké byli tak že kamínky do vchodu a zítra po práci uvidíme? Eljerry tak do toho , ze skalníma by ti to mohlo ještě vyjít.Držím ti palce.
Tak zatím.....
Chov čmeláků v roce 2017
Míro v Lbc jsem ve městě v parku viděla hledat ve čt cca 3,ale tady u nás nic.Asi tu měly daleko víc příležitostí a už všechny bydlí.Louky už jsou vysoké a v lese jsem nezahlídla ani křídlo.
Dneska jsem ale chytila PAČMELÁKA ! Ještě že to sem Honza dal.Šmejdil kolem úlku lučních a kousek od zemních s dělničkama.Když jsem ho dala do stříkačky zpozorněla jsem..ten jeho špičatej zadek se nedá zaměnit.Nevím jak jiné druhy , ale byl to přesně ten stejný, jako ten Honzův na fotce a nedal se zaměnit.A byl to celkem kus.
Já jsem usazování už vzdala.Zůstal mi prázdný jeden úlek z pěti.To celkem jde.Starosti mi dělají jen luční.Jsou strašně maličké a nemůžu sklopit úplně klapku.Risknu to a počkám ještě pár dní až hnízdo ještě trochu zesílí.
Takže ať Vám to všem hezky lítá a KLAPKY DOLŮ
Dneska jsem ale chytila PAČMELÁKA ! Ještě že to sem Honza dal.Šmejdil kolem úlku lučních a kousek od zemních s dělničkama.Když jsem ho dala do stříkačky zpozorněla jsem..ten jeho špičatej zadek se nedá zaměnit.Nevím jak jiné druhy , ale byl to přesně ten stejný, jako ten Honzův na fotce a nedal se zaměnit.A byl to celkem kus.
Já jsem usazování už vzdala.Zůstal mi prázdný jeden úlek z pěti.To celkem jde.Starosti mi dělají jen luční.Jsou strašně maličké a nemůžu sklopit úplně klapku.Risknu to a počkám ještě pár dní až hnízdo ještě trochu zesílí.
Takže ať Vám to všem hezky lítá a KLAPKY DOLŮ
Kavco, pořád hledají, dnes jsem šel příbuzným, co si koupili čmelín od zelené domácnosti chytat čmeláka a po deseti minutách jedna rolní. Když jsem jí zavedl a uvolnil po 15 min. vstup, tak tam sama vlezla ještě jedna co se kolem čmelína motala. Ta nakonec po cca 10 min. odletěla, ale provedla pěkný pamatovací let, tak uvidíme. Ta zavedená ovšem zůstala uvnitř a protože jsem spěchal, tak nevím co bylo dál.
Pěkný večer všem
Pěkný večer všem
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Marku, gratulace!
Kavcao, jsem rád, že jsi pačmeláka včas poznala. Letos je jich nějak dost. A to ještě, alespoň u nás, nezačal létat pačmelák cizopasný. Ten jde hlavně po skalních..
Jinak šance na odchyt matky opravdu ještě je. Moji rodiče čmeláky už aktivně nechytají. Pouze těží z každoročních navrátilců. Letos mají rolní a luční. Obě už i s dělnicemi. No ale včera navečer mamka neodolala a odchytla do sklenice nádhernou skalní, která prohledávala celou zahradu. Nabídla jí jeden připravený pařízek ( ještě v dětsví jsem v něm měl čmeláky já). Skalní si prý sama ze sklenice přelezla do pařízku a podle pamatovacího letu se jí moc líbil. Tak budeme čekat.
Kavcao, jsem rád, že jsi pačmeláka včas poznala. Letos je jich nějak dost. A to ještě, alespoň u nás, nezačal létat pačmelák cizopasný. Ten jde hlavně po skalních..
Jinak šance na odchyt matky opravdu ještě je. Moji rodiče čmeláky už aktivně nechytají. Pouze těží z každoročních navrátilců. Letos mají rolní a luční. Obě už i s dělnicemi. No ale včera navečer mamka neodolala a odchytla do sklenice nádhernou skalní, která prohledávala celou zahradu. Nabídla jí jeden připravený pařízek ( ještě v dětsví jsem v něm měl čmeláky já). Skalní si prý sama ze sklenice přelezla do pařízku a podle pamatovacího letu se jí moc líbil. Tak budeme čekat.
To Pepan a Honza 79:
chodbičky, o kterých jsem tu psal jsem na začátku měl pouze z husího krku o průměru 25 (uvnitř to dělalo 19 mm) a byly přes metr dlouhé. První tři čmeldy mi prolezly a zůstaly ve čmelíně. Uvažoval jsem proč, jako důvod jsem našel délku a šířku chodbičky. Určitě i počasí, které bylo studené mělo vliv na chování čmeláků. V současné době mám otvor do klapky 20 mm a za ní kopoflex 40 (vnitřní průměr 32, a vnější 40 mm). Zkrátil jsem chodbičky na minimum cca 60 cm a vyhodil jsem zahnutou chodbičku uvnitř čmelína.
Když je dávám přes klapku, rychle se mi vrací a nedojdou až do čmelína. Přes víko čmelína nemají problém najít cestu ven. Asi mi chybí to štěstí na "zájemce" o ubytování. Myslím, že musí přijít na řadu nějaká ta vůně, která je donutí prozkoumat celý prostor. Zkusím ještě přidat posekanou trávu.
Děkuji všem za podporu a nevzdávám to. Navíc se mi zdá, že se mi ubytovali čmeláci blízko klapky mezi cihlami a kutají chodbičky. Asi nejsou zvyklí na hotel a chtějí pracovat.
chodbičky, o kterých jsem tu psal jsem na začátku měl pouze z husího krku o průměru 25 (uvnitř to dělalo 19 mm) a byly přes metr dlouhé. První tři čmeldy mi prolezly a zůstaly ve čmelíně. Uvažoval jsem proč, jako důvod jsem našel délku a šířku chodbičky. Určitě i počasí, které bylo studené mělo vliv na chování čmeláků. V současné době mám otvor do klapky 20 mm a za ní kopoflex 40 (vnitřní průměr 32, a vnější 40 mm). Zkrátil jsem chodbičky na minimum cca 60 cm a vyhodil jsem zahnutou chodbičku uvnitř čmelína.
Když je dávám přes klapku, rychle se mi vrací a nedojdou až do čmelína. Přes víko čmelína nemají problém najít cestu ven. Asi mi chybí to štěstí na "zájemce" o ubytování. Myslím, že musí přijít na řadu nějaká ta vůně, která je donutí prozkoumat celý prostor. Zkusím ještě přidat posekanou trávu.
Děkuji všem za podporu a nevzdávám to. Navíc se mi zdá, že se mi ubytovali čmeláci blízko klapky mezi cihlami a kutají chodbičky. Asi nejsou zvyklí na hotel a chtějí pracovat.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak takto by to mělo být dobré. Možná těch 60cm délky už teď nemusí všem matkám vyhovovat. Zkusil bych ještě alespoň na jednom úlu zkrátit chodbičku nebo ji dát úplně pryč. Ale jelikož tom máš vedené přes zeď, tak to asi moc možné nebude.eljerry píše: ↑pon 15. kvě 2017 11:03:31V současné době mám otvor do klapky 20 mm a za ní kopoflex 40 (vnitřní průměr 32, a vnější 40 mm). Zkrátil jsem chodbičky na minimum cca 60 cm a vyhodil jsem zahnutou chodbičku uvnitř čmelína.
Když je dávám přes klapku, rychle se mi vrací a nedojdou až do čmelína. ..
Ten kopoflex jsem v ruce neměl. Ještě mě napadá, ta trubka bude určitě nová. Může být načichlá nějakým "plastovým" smradem, což by mohlo i matky odrazovat. Proto se hned vrací. I čmelíny vonící novotou nebo čerstvě natřené se někdy hůře obsazují....
Já mám stejný názor ohledně té novoty. Čmelíny jsou nové, chodbičky také. Možná to není to pravé, co chtějí nebo potřebují. Musím tam vytvořit nějakou "vůni", která nebude umělá. Asi je opravdu důležitý pach, pokud se čmeláci rádi pouští do myších děr, hnízd po ptácích nebo do různých otvorů. My jsme měli volně čmeláky asi před dvěma roky ve dřevě. Po jejich působení po nich zůstalo hnízdo, kde byla i zdechlina myši. Možná obsadili prostor s touto zdechlinou.
Tuším, že čas letí strašně rychle. Ale mám radost, že stále někdo hledá a z vašich informací je to potvrzené. Hold moje první sezóna bude o důsledné přípravě, opravách, úpravách a pokusech. Musím na druhou stranu říct, že jsem se moc těšil. Těšil na pohled, jak čmeldové zvedají klapku a makají na naší zahradě. Počasí nás všechny stále překvapuje a také si dělá co chce. Držím palce všem a hlavně čmelákům.
Tuším, že čas letí strašně rychle. Ale mám radost, že stále někdo hledá a z vašich informací je to potvrzené. Hold moje první sezóna bude o důsledné přípravě, opravách, úpravách a pokusech. Musím na druhou stranu říct, že jsem se moc těšil. Těšil na pohled, jak čmeldové zvedají klapku a makají na naší zahradě. Počasí nás všechny stále překvapuje a také si dělá co chce. Držím palce všem a hlavně čmelákům.
Tak já Vám tu teorii kluci zkazim.Když jsem obsadila všechny úlky a nezbyl mi žádnej na skalní dala jsem mužskýmu limit 3 dny na výrobu nového. Mělo být jen 2 dny hezky a pak zas zima.Byla to jediná šance.Nahoru na střechu nahonem lepil a horkovzdušnou pistolí zaceloval lepenkovou střechu.Je fakt, že to má bez trubky /to bylo naschvál, pro skalní/.Do nové koupené "vaty " jsem namíchala trochu čerstvýho vlhkýho mechu, na dně úplně čestvé piliny z výroby úlku.Úlek ještě teď smrdí térem když svítí sluníčko a na 2 pokus úspěšný usazení obří skalní.
Když chce, tak chce a když ne ani smrt nebere...
Eljerry vybíráš si nováčkovskou daň.Jakoby ty kulišandy věděly, když začínáme.Já se loni fakt neskutečně trápila s nulovým výsledkem na konci.A taky jsem viděla problém v novém úlku.Ale tím to nebylo.Prostě jsem neměla štěstí na tu správnou nadrženou, začala jsem uprostřed sezony a teprve sbírala rozumy a zkušenosti.A u našich zemních se mi osvědčilo dát ten navhčenej kartonovej strop a zvlhlý mech doprostřed výplně.Ikdyž ani to neplatí, protože ta moje silná zemní s dělničkama neměla nic z toho .
Příští rok začneš dřív , letos doladíš detaily a uvidíš jak to bude lítat.
Ale samo ti moc moc přeju, aby to klaplo už letos.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem psal NĚKDY hůře obsazují Ale tam jde spíše o ten zápach po případném nátěru. Taky mám na jednom čmelíně lepenku a ta jim vůbec nevadí. Vata je dobrá, buď je bez vůně nebo jim není nepříjemná.kavcaa píše: ↑pon 15. kvě 2017 13:44:48Tak já Vám tu teorii kluci zkazim.Když jsem obsadila všechny úlky a nezbyl mi žádnej na skalní dala jsem mužskýmu limit 3 dny na výrobu nového. Mělo být jen 2 dny hezky a pak zas zima.Byla to jediná šance.Nahoru na střechu nahonem lepil a horkovzdušnou pistolí zaceloval lepenkovou střechu.Je fakt, že to má bez trubky /to bylo naschvál, pro skalní/.Do nové koupené "vaty " jsem namíchala trochu čerstvýho vlhkýho mechu, na dně úplně čestvé piliny z výroby úlku.Úlek ještě teď smrdí térem když svítí sluníčko a na 2 pokus úspěšný usazení obří skalní.
Když chce, tak chce a když ne ani smrt nebere...
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím všechny! Dneska zase hledali.Usazoval jsem 1 skalní,2 hájoví ?.Skalní ze včerejška asi nic i když tam jeden na zahradě poletoval.
Ale hlavně se mi vrátila do opuštěného úlku č.3, krasavice Zemní, možná že to je ta co tam byla , nabrala síly a vrátila se to ještě zkusit.Jelikož nebyla označená tak je to jen moje krásná doměnka. Jenže včera jsem tam pustil tu skalní, takže teď doufám, že ta nepřiletí protože můj názor je "kdo dřív přijde ten dřív mele!" ,i kdybych tu skalní stokrát chtěl. Musím co nejdřív přivírat klapku abych ostatní odradil.Taky jsem opět narazil na pačmeláka, tento krát jsem měl čas si ho pořádně prohlédnout.Hledal díry pak odpočíval tak jsem se díval.No asi nejlepší znamení je ten jeho zadek ,černý lesklý,bez chlupů ,takový krunýř, jen špička je ochlupená.A velká křídla bych řekl a zadní nohy nejsou placaté.
Tak že je to i pobídka pro Eljerryho , že ještě lítají (myslím čmeláci ). Jo a když ti přeleze do chodbičky tak ji zašpuntuj 5 min. ať leze a nevrací se za světlem.Mokrou trávu bych tam nedával kvůli plísni.Dělám to v podstatě jako Kavča .Na jaře vertikuluji trávník a je to taková směs trávy ,mechu a hlíny a tu nechám trochu vysušit, ale né moc a stím udělám základ hnízda.Vnitřek pak čistá 100% bavlněná vata z lékarny (prodává se namotaná do válce) smíchána stou směsí trávy a mechu a ještě přídám trochu vystýlky z loňska no a udělám pěkné hnízdečko.Už to dělám jako Kavča ,zašpuntuji tou bavlnou jen krátce,proto že je to její volba jestli si ůlek prohlídne nebo ne.Ty máš ,ale tu chodbičku trochu delší tak bych ji nechal zašpuntovanou 5min. aby prošla a nevracela se hned v půlce chodby za světlem. Tak zlomvaz a dej vědět!
Dobrou noc.
Ale hlavně se mi vrátila do opuštěného úlku č.3, krasavice Zemní, možná že to je ta co tam byla , nabrala síly a vrátila se to ještě zkusit.Jelikož nebyla označená tak je to jen moje krásná doměnka. Jenže včera jsem tam pustil tu skalní, takže teď doufám, že ta nepřiletí protože můj názor je "kdo dřív přijde ten dřív mele!" ,i kdybych tu skalní stokrát chtěl. Musím co nejdřív přivírat klapku abych ostatní odradil.Taky jsem opět narazil na pačmeláka, tento krát jsem měl čas si ho pořádně prohlédnout.Hledal díry pak odpočíval tak jsem se díval.No asi nejlepší znamení je ten jeho zadek ,černý lesklý,bez chlupů ,takový krunýř, jen špička je ochlupená.A velká křídla bych řekl a zadní nohy nejsou placaté.
Tak že je to i pobídka pro Eljerryho , že ještě lítají (myslím čmeláci ). Jo a když ti přeleze do chodbičky tak ji zašpuntuj 5 min. ať leze a nevrací se za světlem.Mokrou trávu bych tam nedával kvůli plísni.Dělám to v podstatě jako Kavča .Na jaře vertikuluji trávník a je to taková směs trávy ,mechu a hlíny a tu nechám trochu vysušit, ale né moc a stím udělám základ hnízda.Vnitřek pak čistá 100% bavlněná vata z lékarny (prodává se namotaná do válce) smíchána stou směsí trávy a mechu a ještě přídám trochu vystýlky z loňska no a udělám pěkné hnízdečko.Už to dělám jako Kavča ,zašpuntuji tou bavlnou jen krátce,proto že je to její volba jestli si ůlek prohlídne nebo ne.Ty máš ,ale tu chodbičku trochu delší tak bych ji nechal zašpuntovanou 5min. aby prošla a nevracela se hned v půlce chodby za světlem. Tak zlomvaz a dej vědět!
Dobrou noc.