Chov čmeláků v roce 2017
zdravím Vás všechny. Pepane nádherný fotky. Bože musím se někoho zeptat jak instalovat fotky. Myslím, že se můžu pochlubit a přidat k vaší diskuzi mám tři úplně nové čmelíny celý duben marné usazování od 8. kdy začlo sluníčku dvě skalní, už nosí pyl, takže mám všechno plné. Včera večer manžel instaloval klapku u čmeláků pod stropem mezi trámama. Večer jsem chytala dvě toulavky a přes inj. stříkačku jsem je zaváděla domů. Dneska pár zavedení a už do lítá samo. Mám hroznou radost . Moje první skalní má dělničky a jak jste psali lítá s nimi. Tahle stránky jsou bezva člověk se tu hodně dozví. Jsem přesvědčena, že naše neúspěšné pokusy v dubnu byly jen kvůli počasí. Jak jsem neměla kolem domu žádného čemeláka tak včera hledala jedna skalní a luční přímo u domu. Jó, něco k zasmání, včera jsem se radila s panem Dobrým ze ZD ohledně klapky a ten mě vyprávěl, že řešili přemístění hnízda z peřiny. Paní větrala a nevšimla si, že tam má čmeláka a on si udělal hnízdo v peřine, tak vidíte jak jsou šikovný. Mějte se a ještě chytejte na skalní prý do konce května.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem byl na návštěvě u rodičů a při té příležitosti zavzpomínal na klukovské léta. Mám tu fotku jednoho z mých čmelínů. Je stále funkční. Momentálně tam bydlí skalní, co usadila máma před několika dni. Pokud vydrží, bude nutné ještě dosadit klapku.
http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Cm ... 085952.jpg
http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Cm ... 085952.jpg
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak už je i trochu času na nějakou dokumentaci. Přikládám odkaz na fotky z letošního chovu. Postupně budu doplňovat.
http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Cmelaci_2017/
http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Cmelaci_2017/
Ahoj všem,
čmelákům jsem se začal věnovat teprve letos. Nastudoval jsem si vše z internetu a postavil dva čmelíny podle pana Stuchla včetně klapky a větracího otvoru s pastí. Po 11 (!) pokusech se mi minulý víkend povedlo ubytovat čmeláky v obou čmelínech. Jeden je zemní, u druhého si nejsem jistý jestli je to rokytový nebo rolní. Paradoxně jsem je lapil u domu poté, co jsem se vrátil z x-té lovecké výpravy po lesích a loukách...
Prosil bych o radu, kdy otevřít větrací otvor. Teď jsem ho nechal zavřený a ucpaný kouskem hadru. Čmelíny jsou umístěny na severovýchod, slunce na ně svítí jen trochu z boku tak do desáté hodiny ranní. Větrací otvor tam mám pouze jeden, snad to bude stačit.
Ještě ke klapkám - jednu klapku jsem koupil u zelené domácnosti, druhou jsem si podle ní vyrobil (brnkačka ). Jaké máte zkušenosti s přidáváním závaží na samotnou klapku? Vyrobil jsem ji z průhledného CD kotouče, který bývá u balení čistých CD a je asi o polovinu tenčí než originální klapka. Tím pádem je i lehčí a nejsem si jistý, jestli ji třeba zavíječ nezvedne.
Děkuji všem za odpovědi.
čmelákům jsem se začal věnovat teprve letos. Nastudoval jsem si vše z internetu a postavil dva čmelíny podle pana Stuchla včetně klapky a větracího otvoru s pastí. Po 11 (!) pokusech se mi minulý víkend povedlo ubytovat čmeláky v obou čmelínech. Jeden je zemní, u druhého si nejsem jistý jestli je to rokytový nebo rolní. Paradoxně jsem je lapil u domu poté, co jsem se vrátil z x-té lovecké výpravy po lesích a loukách...
Prosil bych o radu, kdy otevřít větrací otvor. Teď jsem ho nechal zavřený a ucpaný kouskem hadru. Čmelíny jsou umístěny na severovýchod, slunce na ně svítí jen trochu z boku tak do desáté hodiny ranní. Větrací otvor tam mám pouze jeden, snad to bude stačit.
Ještě ke klapkám - jednu klapku jsem koupil u zelené domácnosti, druhou jsem si podle ní vyrobil (brnkačka ). Jaké máte zkušenosti s přidáváním závaží na samotnou klapku? Vyrobil jsem ji z průhledného CD kotouče, který bývá u balení čistých CD a je asi o polovinu tenčí než originální klapka. Tím pádem je i lehčí a nejsem si jistý, jestli ji třeba zavíječ nezvedne.
Děkuji všem za odpovědi.
Zdravím všechny a zvláště úspěšné čmelaře.
já ještě nevzdávám nerovný boj s přírodou. Včera jsem odpoledne zkoušel lovit. Podařilo se mi odchytit jednoho zemního. Jak jsem napsal, přes klapku mi to moc nejde, tak jsem ho "šoupnul" do čmelína přes víko. Přidal jsem trochu proschlé trávy ze zahrady a část výplně jsem rozprašovačem navlhčil. Čmelda proběhl chodbičkou a odletěl. Tak uvidím dnes odpoledne, jestli se vrátí. Jsou touto dobou tak trochu hodně moc vybíraví. Pokud to mám vyjádřit slušně.
Viděl jsem pár pačmeláků. Zejména ti velcí černí jsou impozantní. Zahlédl jsem i hledající menší čmeláky, ale ty se mi nepodařilo odchytit. Takže šance ještě jsou. Moje daň začátečníka je sice vysoká, ale doufám, že jako příprava na další sezónu je to neocenitelné. Jen "závidím" a zároveň mám radost z vašich úspěchů. Motivace je to obrovská.
já ještě nevzdávám nerovný boj s přírodou. Včera jsem odpoledne zkoušel lovit. Podařilo se mi odchytit jednoho zemního. Jak jsem napsal, přes klapku mi to moc nejde, tak jsem ho "šoupnul" do čmelína přes víko. Přidal jsem trochu proschlé trávy ze zahrady a část výplně jsem rozprašovačem navlhčil. Čmelda proběhl chodbičkou a odletěl. Tak uvidím dnes odpoledne, jestli se vrátí. Jsou touto dobou tak trochu hodně moc vybíraví. Pokud to mám vyjádřit slušně.
Viděl jsem pár pačmeláků. Zejména ti velcí černí jsou impozantní. Zahlédl jsem i hledající menší čmeláky, ale ty se mi nepodařilo odchytit. Takže šance ještě jsou. Moje daň začátečníka je sice vysoká, ale doufám, že jako příprava na další sezónu je to neocenitelné. Jen "závidím" a zároveň mám radost z vašich úspěchů. Motivace je to obrovská.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Dokud nebudou dělnice, tak bych ty větrací otvory nechal ucpané. Ranní teploty jsou stále v rozmezí 4 - 8 °C, tedy alespoň u nás. Pro matku to bude lepší, nebudou takové rozdíly v teplotách přes den a v noci. Jinak u zemních mám už větrání dva dny otevřeno. Teploty přes den rostou přes 20°C a odpoledne bývá dusno. Uvnitř úlů to začíná pěkně žít a už jsem zaznamenal, že některé dělnice u vchodu větraly.RX007 píše: ↑úte 16. kvě 2017 22:24:31Prosil bych o radu, kdy otevřít větrací otvor. Teď jsem ho nechal zavřený a ucpaný kouskem hadru. Čmelíny jsou umístěny na severovýchod, slunce na ně svítí jen trochu z boku tak do desáté hodiny ranní. Větrací otvor tam mám pouze jeden, snad to bude stačit.
Děkuji všem za odpovědi.
Klapky používám ze ZD. Na jednom čmelíně mám teď jiný typ, o něco lehčí. Tuto klapku musím nejprve otestovat. Ale zemní s ní nemají problém, pro škůdce by měla být dostatečně těžká. Teď zkouším novou miniklapku pro luční, tam jsem sám zvědavý jak to dopadne. Zatím si na ni zvykají, není ještě dovřená.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Eljerry, nevzdávej to! Stále je naděje a šance. Jen za dopoledne jsem viděl na zahradě hledat 2x skalního, 1x zemního, 1x rolního. Kdybych měl kam dávat, to by byla paráda....eljerry píše: ↑stř 17. kvě 2017 8:39:01já ještě nevzdávám nerovný boj s přírodou. Včera jsem odpoledne zkoušel lovit. Podařilo se mi odchytit jednoho zemního. Jak jsem napsal, přes klapku mi to moc nejde, tak jsem ho "šoupnul" do čmelína přes víko. Přidal jsem trochu proschlé trávy ze zahrady a část výplně jsem rozprašovačem navlhčil. Čmelda proběhl chodbičkou a odletěl. Tak uvidím dnes odpoledne, jestli se vrátí. Jsou touto dobou tak trochu hodně moc vybíraví. Pokud to mám vyjádřit slušně.
Honzo Kavco a všichni co víte poraďte mi prosím. Nějak jsem neodhadla stín v zahradě a teď mi na jeden čmelín svítí ranní sluníčko až do 13hod. bojím se , že to v létě bude špatně. Myslíte, že můžu pomalounku večer posouvat celý čmelín do stínu asi 1m nebo raději zastínit slunečníkem, to se zase bojím, že zastraším druhou sklaní, kterou mám na stěně, protože deštník je hodně barevný a je v její letové zóně.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Blanko, pokud už jsou dělnice, tak úl můžeš pomalu přesunout. Vzdálenost 1m není nic závratného, můžeš i klidně postupně aby dělničky nebyly příliš vyjukané. Pokud nechceš přesouvat, lze ještě jako nouzové řešení použít takovou tu ochrannou termofólii, co se dává za sklo do auta proti slunci. Tu vhodně složíš na čmelín a taky to ochrání. Lze použít i termotaška ze supermarketu na chlazené zboží. Loni jsem takhle řešil skalní, protože po přestěhování do čmelínu mi tam odpoledne ze zadu nepříjemně svítilo sluníčko.Blanka píše: ↑stř 17. kvě 2017 14:02:25Honzo Kavco a všichni co víte poraďte mi prosím. Nějak jsem neodhadla stín v zahradě a teď mi na jeden čmelín svítí ranní sluníčko až do 13hod. bojím se , že to v létě bude špatně. Myslíte, že můžu pomalounku večer posouvat celý čmelín do stínu asi 1m nebo raději zastínit slunečníkem, to se zase bojím, že zastraším druhou sklaní, kterou mám na stěně, protože deštník je hodně barevný a je v její letové zóně.