Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

A mám tu malý oříšek. Podařilo se mi nafotit na pastvě zajímavě zbarvenou matku. Ale přesně nevím, kam ji zařadit. Velikostí odpovídá rolnímu, možná by to mohla být i varieta rokytového... Má někdo nějaký typ? Zejména Niky prosím o konzultaci.

http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Druh_cmelaka/
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj, určitě hypnorum nedobře zbarvený...
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tomáš píše:
sob 20. kvě 2017 11:39:16
Ahoj, určitě hypnorum nedobře zbarvený...
Ahoj Tomáši. Díky, taky bych asi řekl. I když je matka poněkud menší.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

http://blanka06.rajce.idnes.cz/cmelaci/
Konečně mi to vnuk udělal. je tam klapka pod stropem. Bílý čmelín na který svítí ranní sluníčko odpoledne je ve stinu, tady mám skalní s dělničkama, další na zdi opět skalní, a třetí vlastně čtvrtý klapka ven čmelín s kůlně v toto je zase skalní.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
sob 20. kvě 2017 14:53:25
http://blanka06.rajce.idnes.cz/cmelaci/
Konečně mi to vnuk udělal. je tam klapka pod stropem. Bílý čmelín na který svítí ranní sluníčko odpoledne je ve stinu, tady mám skalní s dělničkama, další na zdi opět skalní, a třetí vlastně čtvrtý klapka ven čmelín s kůlně v toto je zase skalní.
Moc pěkné Blanko. Krásně jste vyřešili to napojení na suk. Ať se skalním daří! :D
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

A přidávám další vzácnost - zřejmě tmavá forma čmeláka zahradního. Viděl jsem letos jednu matku hledat, ale tehdy jsem měl už všechny úly obsazené. Tak snad se usadila někde poblíž, když k nám létá na pastvu... ;) Moc se ale fotit nechtěla...

http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Cm ... ava_forma/
Naposledy upravil(a) Honza79 dne sob 20. kvě 2017 18:01:11, celkem upraveno 1 x.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,zkus se zeptat pana Čížka jestli by to nemohla být forma bombus subterraneus. :?: Kdyby ano,měl by určitě radost. :)

A ten co by měl být hypnorum má také tmavý zadek?
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
sob 20. kvě 2017 16:34:56
Honzo,zkus se zeptat pana Čížka jestli by to nemohla být forma bombus subterraneus. :?: Kdyby ano,měl by určitě radost. :)

A ten co by měl být hypnorum má také tmavý zadek?
No to by byla bomba b. subterraneus, tmavá forma. ;) Ještě mě napadla nějaká barevná variace b. ruderatus. Ty barevné formy nám to pěkně komplikují. Bohužel, nemám na pana Čížka kontakt. A tady na fóru už skoro rok nebyl.

Ten zřejmě hypnorum, má také tmavý zadek. Bílý konec chybí.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,máš to dobře vyřešené v tom stropě. :) Pak nám můžeš sdělit jak se které hnízdo vyvíjelo,když jsou to skalní a mají různé ubytování. :D

Honzo,tak některé trsy pažitky mi už budou kvést,u těch mladších si budu muset ještě počkat.To jsem zvědavá jak se skalničkám bude líbit na pažitce u mně. :lol:
Kdybyste mohli uvádět trvalky,na kterých skalní uvidíte častěji,budu moc ráda. :D Musí se u mně a v okolních zahradách uživit pět skalních rodinek. To jsem vůbec nečekala,že zas budu mít skalní,a už vůbec ne,že se jich sejde nakonec pět. :lol:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
sob 20. kvě 2017 17:14:19
Honzo,tak některé trsy pažitky mi už budou kvést,u těch mladších si budu muset ještě počkat.To jsem zvědavá jak se skalničkám bude líbit na pažitce u mně. :lol:
Kdybyste mohli uvádět trvalky,na kterých skalní uvidíte častěji,budu moc ráda. :D Musí se u mně a v okolních zahradách uživit pět skalních rodinek. To jsem vůbec nečekala,že zas budu mít skalní,a už vůbec ne,že se jich sejde nakonec pět. :lol:
To je prostě paráda! :D Kromě té pažitky a bílého jetele, jsem ty skalní na ničem jiném na zahradě neviděl. Létaly do volné krajiny. Co mě ale zaujalo, byla barva pylových rousků. V průběhu léta rousky byly tmavě cihlově oranžové, místy až skoro do černé. Např. U zahradních ty rousky byly vždy žluté, maximálně jen malé rozdíly v odstínu. ;)
Odpovědět