Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kavcao děkuji,to žluté je nejspíš rozchodník aizoon,škoda že jsem to nevěděla před týdnem,zrovna jsem objednávala trvalky.Jestli myslíš jasmín-pustoryl,tak na něm je nemám a těch zvonků mám celý pruh,ale skalních jsem si nevšimla,moc kolem nich nechodím,tak se musím lépe podívat.A máš pravdu,lučních je nejvíce,také polní nejsou tak vybíravé.

Samečci se většinou líhnou o něco dřív než nové matky,ale nemusí tomu tak být vždy.

Já zas dnes v botě samečka lučního,nemohl létat.Měl poškozené jedno horní křídlo,jakby přetočené,tak nevím jestli mu to udělali v hnízdě nebo je to nějaký virus přenosný z včel? ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
pát 16. čer 2017 14:47:55
Ti čmeláci a návštěvnost rostlin jsou velmi nevyzpytatelné...
Niky, u mě je to podobné. Co odkvetl rododenron, tak čmeláky na kytkách není moc vidět. Ale podle pylových rousků je vidět, že nestrádají. Prostě asi není nad běžné luční a lesní byliny. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak mi to už nedalo a zkontroloval jsem právě teď za světla skalní. Provoz ve hnízdě je pořád minimální. Musím říci, že už asi vím co se stalo.... Našel jsem mrtvou matku, tři mrtvé dělničky. Dále dvě živé dělnice a asi pět malinkých jakoby podvyživených dělniček. Už jsem se smířil, že s hnízdem je konec, když na mě se zlověstným bzučením vyrukovala další matka skalního. Takže zřejmě do hnízda vnikla jiná matka, nejspíš loňská, uzavřená klapka nepomohla. :( Došlo k souboji, nějaké dělnice a jedna matka to nepřežily. Tím se celý rozvoj hnízda zpomalil. Která matka pokračuje netuším, ale doufám, že teď už to bude bez problémů a kolonie se vzpamatuje.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,to mi je moc líto :( ,je to příroda,ale moc to zamrzí. :(

Mrzelo by mě to u všech,ale obzvláště u té poslední skalní z 18.5.Je hodně velká s dlouhýma nohama a její dělničky jsou také hodně velké kulaťoučké jako by to byla dobře živená druhá generace.Navíc už od třetího dne kdy vyletěly vždy ráno mají prolet 13-17x za půl hodiny.S čímž jsem se ještě nesetkala,alespoň si nevzpomínám.Během dne pak sice létají podstatně méně,ale i tak je to nezvyklé.Jsem moc zvědavá na samečky a nové matky pokud se vše vydaří. :D
Niky1
TOP člen
TOP člen

Ta druhá v pořadí ubytování rodinka skalních už třetí den vynáší ke klapce výstelku s nějakými krustami.Tak nevím jestli už mají málo místa nebo jen čistí.No ale mám strach,aby se jim tam nedostal zavíječ,jelikož v noci vytlačily pěknou kupku. :(
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
pon 19. čer 2017 5:30:31
Ta druhá v pořadí ubytování rodinka skalních už třetí den vynáší ke klapce výstelku s nějakými krustami.Tak nevím jestli už mají málo místa nebo jen čistí.No ale mám strach,aby se jim tam nedostal zavíječ,jelikož v noci vytlačily pěknou kupku. :(
To se mi taky občas stává. Asi málo místa, možná i moc tepla.

Včera jsem kontroloval zahradní, obě hnízda mají vytahanou vatu nahoře na výstelce ze suché trávy. Jinak dělnice jsou už pěkně veliké. Hned se se mnou chtěli prát. :lol: Brzy by se mohly objevit i nové matky. K zemním jsem se raději nekoukal, tam stačí jen poslechnout a hned člověk ví, že by mělo být všechno ok. Otvírat raději ne.... :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak to musíš mít z nich radost. :D Mě se první matky u zahradních objevily od usídlení matky za 52 dnů. :)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

U našich zemních je teda taky mazec.Bohužel už musí větrat.Je jich tam už asi moc, neskutečně to tam hučí a větrací otvor je nedostatečný/úlek kupovaný/.Včera večer jsme jim na chvíli otevřeli s manželem střechu, aby se rychle vyvětralo.Přes den nechávám otevřenou klapku/pokud se pohybuju poblíž , aby mohly větrat/.Lila jsem vodu na úlek i kolem na zemi, aby se jim trochu ochladil okolní vzduch.Slunce na ně nesvítí, ale asi je tam fakt plno.Každý den vylézají po skupinkách nové dělnice, lezou ke klapce a zpět a ucpávají vchod.Dělnice s koulema pylu se prodírají zpět domů ..no mazec.
Je to poučení na příští sezonu.Trubku rozšířit , otvory zvětšit a dva proti sobě.Tak to máme u skalních, tam by problémy být neměly..

U lučních pořád občas vídám nové matky.Ale mám pocit, že už tam není takový pohyb jako před týdnem.I klapka už je méně omatlaná pylem.
Druhé zemní i skalní vypadají v pohodě.Pohyb pomalu zesiluje, tak snad se dočkám také úspěšného konce.Nastávají vedra, tak snad to ty naše čmelandy zvládnou.Nevím jak jinak bych jim teď mohla pomoci od vedra.Ale nic mě nenapadlo.Navíc teď už jsem zas celý den v práci.Je fakt, že větrat a nadzvedávat klapku začnou až navečír..
eljerry

to Kavcaa:

krásné video, moc se mi líbí jak se tlačí ven i dovnitř. ;)

Jsem rád, že jste stále úspěšní a daří se vám i přes malé potíže. Já bohužel letos nemám žádný úspěch, nepodařilo se mi ubytovat ani jednu čmeldu. Vím, že je to náročné točit videa, ale je to krásný pohled. Pokud to půjde a vám se to podaří, rád se podívám na úspěchy.
Všem držím palce ať vše dopadne dobře až do konce sezóny. Já už se neskutečně těším na další rok. :D
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak dnes se u obou hnízd zahradních objevily nové matky. :D První nesmělý výlet jsem u jednoho úlu zdokumentoval. :D

https://www.youtube.com/watch?v=dk_q3eE ... e=youtu.be
Odpovědět