Chov čmeláků v roce 2017
Musím napsat co je u mě nového. Ze 4 úlů tři fungují u jednoho mi jezedáci otrávili královnu.Podstřešáci už mají mladé královny. Včera při těch vedrech jsem je litovala, musela jsem zvednout klapku a jeden tam seděl a větral o život, tak jsem vzala hadici a celý kout stěny i strop jsem postříkala studenou vodou, jen tak jim můžu pomoci, ještě jsem tam připevnila slunečník ten mi vzal vítr, no hrůza. V kůlně jsem měla 24 stupňů, což ještě jde a mám nahoře síťku tak jsem otevřela střechu. Psali jste o těch co se vracejí příští rok. Já potřebuju přesunout čmelím, protože mi na něj svítí do 12hod. slunko, mám na něm protisluneční folii, ale příští rok jsem ho chtěla posunout. Může být klapka otočená na severní stranu? Pepane, prosím Vás, udělala jsem klapku za sítka, aby neprskal olej. Nepovedla se mi nedoléhá. Pak jsem na původní vyřezala otvor a na něj silikonem nalepila síťku ta mi zase zadrhává na skobičkách, něco dělám špatně. Ještě někdo psal, že to dělá z tik takové krabičky tak to zkusím, ale mám dojem, že je třeba vytrvat a ony se to naučí. Podstřešáci ztrácely rousky až běda a dnes lezou po třech a rousek je minimum, včera dokonce čisto, kdyby se jim do cesty nepletly mladé královny tak by to bylo v poho. Ty rezavé broučky jsem rozmáčkla tři u jednoho úlu. Všimla jsem si, že jedna královna na sobě měla ty malé potvůrky co se chtějí jen dostat do úlu, aby se nabaštily, královna se má odchytit dat pod skleničku, fouknout cigaretový kouř a ony z ní odpadnou, ale já i manžel jsme nekuřáci na cigarety kupovat nebudu. Další dotaz není lepší síť místo střechy, než vrtat 4 větrací otvory a ještě jednu past. Připadá mi, že je pak ten čmelín nějak moc provrtaný a je více možností jak do něj vniknout. Síťku ještě přikrývám látkovou plenou a ztěžuju deskami. Chtěli jste po mě abych vyfotila larvičku, bobošci mi zase jednu vyhodily, mám ji vyfocenou dodám. Nicméně jsem vypreparovala jednu buňku z hnízda kde mi umřela královna a jsou totožné, takže nejspíš je to nedonošený čmeláček. Doufám, že jsem Vás neotrávila. Ať se daří Vám všem i Vašim miláčkům.
Blanko,já mám letos dva čmelíny natočené na severovýchod a na jaře byl dost problém se silným studeným větrem,příští rok musím přesunout.
Takže trochu asi bude záležet odkud vám nejvíc fouká.
Který druh tam vlastně máš v tom podstřeší,že už také mají matky?
Takže trochu asi bude záležet odkud vám nejvíc fouká.
Který druh tam vlastně máš v tom podstřeší,že už také mají matky?
Ahoj všem, letos se mi podařilo obsadit dva čmelíny, čmelák zemní se má k světu, létá spousta dělnic a zdá se být bez problémů. Ve druhém čmelíně je čmelák skalní, dělnice začaly (nebo možná začala) létat poměrně brzo po usazení, jen prostě létala jedna maximálně dvě, když se pohyb na klapne nijak nezvětšoval, začala jsem čmelín víc pozorovat a v pátek jsem nezahlédla nic a v sobotu neopustil čmelín nikdo, večer jsem hýbala výstelkou a až když už jsem ztrácela naději se ozvala královna, dnes jsem ji viděla lézt nahoře po výstelce. Jsem si na 99% jistá, že tam žádná dělnice není. Pomohlo by jí třeba přikrmovat, abych "hnízdo" zachránila nebo je vše ztraceno?
Pepane,ten úlek č.5 máš tedy dobře umístěný ve stínu a ty v zemi musí být také výborné. Všimla jsem si,že větrací komínky nemáš kryté,neprší ti do nich při silném lijáku.
Májo,když to vypadá,že dělnice nelétají,tak přikrmením rozhodně nemůžeš nic zkazit.Dej víčko z pet láhve s cukrovým roztokem 3 díly cukru(nejlépe fruktozu+cukr,ale stačí i cukr pro rychlé umístění dovnitř) s 2 díly vody do alobalu a na kraji udělej otvor cca 1 x 0,5 cm a postav nahoru do rohu na výstelku,tak aby se roztok nerozlil.
Májo,když to vypadá,že dělnice nelétají,tak přikrmením rozhodně nemůžeš nic zkazit.Dej víčko z pet láhve s cukrovým roztokem 3 díly cukru(nejlépe fruktozu+cukr,ale stačí i cukr pro rychlé umístění dovnitř) s 2 díly vody do alobalu a na kraji udělej otvor cca 1 x 0,5 cm a postav nahoru do rohu na výstelku,tak aby se roztok nerozlil.
Teda lidi..Ty moje zemní..Začínám se bát.Vynášejí larvičky i vajíčka/bílé kuličky /..a přes noc do rána je pod úlkem a na česně čurbes jak na smeťáku.Bojím se, že v době, kdy by se měly "dopékat" královny ,je v úlku špatné klima a nakonec se to nepodaří.Nic s tím ale neudělám.Vše by byl velký zásah do úlku...Tak jen doufám.
Ostatní jsou snad v pohodě.Skalní na to , jaká byla mamina obr má celkem malé dělnice, ale hnízdo se evidentně rozrůstá, tak snad je vše v pořádku.Luční královny ještě létají.Celkem by mě zajímalo, kolik jich tam tak může být..
¨
Pepane máš to pěkně vyladěné...
Ostatní jsou snad v pohodě.Skalní na to , jaká byla mamina obr má celkem malé dělnice, ale hnízdo se evidentně rozrůstá, tak snad je vše v pořádku.Luční královny ještě létají.Celkem by mě zajímalo, kolik jich tam tak může být..
¨
Pepane máš to pěkně vyladěné...
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak snad už můžu řící, že se hnízdo skalních vzpamatovalo, dělnic je o trochu více. Doufám, že už je vyhráno. Vývoj celého hnízda se skoro o měsíc opozdil. Jinak jsem byl o víkendu nasadit klapku na pařez se skalními, co mají rodiče. Dělnice otevřenou klapku přijaly bez vážných problémů, teď už se bude jen pomalu přivírat.
Pepane nádnerný fotky, bezva umístěný čmelín pod keřem. Pod střechou mám luční mám je tam už druhý rok. Vůbec nechápo, protože jak jsou vedra tak tam je 30 stupnů. Koupili jsme markýzu, abychom udělali stín tak je to lepší. Usadili se hrozně brzy ani jsem nevěděla, že je tam mám až začala lítat královna s pylem. Že jsou už královny usuzuju z toho, že jsou mnohem větší než dělničky, více bzučí a nic nenosí jen se motají okolo, nechají se vozil na klapce, několikrát nalítávají zase se vrací no motovidla a podle knížky luční patří mezi malé druhy. Za jak dlouho jsou královny u skalních od vylítnutí prvních dělniček? Pepane, prosím, jak jste udělal dírky do plastové klapky, vypalováním nebo vrtáním, bojím se, že by mi praskla, kdyby se vrtalo. Připadám si jako blb, všechno je pro mě problém. Omlouvám se. Na příští rok budete pro navrátilce dávat úly přesně na stejná místa?
Nové matky bývají přibližně za dva měsíce od vylétnutí prvních dělnic.Já nechám úlky pro navrátilce na svém místě,eventuálně bych zkusila přemístit jinam,až by se některá vrátila.
Honzo,tak to je fajn,pokud dělnic přibývá tak by to už mělo být v pořádku.
A moje zemní č.2 už má také nové matky. Zemní č.1 měla dělnice ve stejný den,ale matky ještě nemá a prolety dělnic jsou nižší než u zemní č.2.
Honzo,tak to je fajn,pokud dělnic přibývá tak by to už mělo být v pořádku.
A moje zemní č.2 už má také nové matky. Zemní č.1 měla dělnice ve stejný den,ale matky ještě nemá a prolety dělnic jsou nižší než u zemní č.2.