Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
stř 28. čer 2017 14:56:58
Tohle jsem zrovna četla na fac.. od ččmeláci.cz:"Chov čmeláků na zahradách není jen zábava. Jde nám při jeho propagaci o to, aby se pomáhalo ohroženým a méně početných druhům. Proto rozumíme, když úplný začátečník instaluje do čmelína královnu čmeláka zemního, ale v dalších letech by se měl zaměřit na méně početné druhy. Tady se Markovi ze Slovenska povedl parádní kousek. Podařilo se mu usídlit do čmelína extrémně vzácného čmeláka Bumbus Haematurus. Ten je mezi čmeláky něco jako Modrý Maurcius pro sběratele známek. Proto to děláme a Markovi držíme všechny palce... Petr Dobrý a Jaromír Čížek". https://www.facebook.com/cmelaci.cz/?hc_ref=NEWSFEED
bombus haematurus.jpg
Tak to je paráda. Usadit takový vzácný druh do čmelínu, to chce i pořádný kus štěstí.

Já osobně bych si moc přál, kdyby se na naše území někdy opět rozšířil čmelák obrovský /Bombus fragrans/ ;)
Přílohy
Bombus_fragrans.jpg
(42.77 KiB) Zatím ještě nestaženo
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Přesně jak tam píšou.My začátečníci jsme ale za ty zemní rádi, páč máme zatím problém poznat, že se jedná o čmeláka :shock: .
Kolikrát mně na jaře napadlo, že mi tam třeba létá nějaká vzácnost, ale já ji rozhodně nepoznám a bojím se to ubytovat.Ale myslím, že u nás by to nemuselo být tak špatné, zdálo se mi , že u nás létá spousta zajímavých jedinců.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kavcao,to chce alespoň lov s fotoaparátem,abys nám ukázala jaké druhy u vás jsou :lol: ,dokud si je netroufneš ubytovat. :)
Míra2

Ahoj všem, tak jsem se na doporučení Honzy podíval konečně včera do čmelína a asi už vím co je za problém. Létají celkem tři rolní, jedna malá a dvě velké což jsem postupně vysledoval a nějak nechápal proč jich od usazení královny 8.5. není víc.
Problém je, že je v úlku tato potvora, což už jste tu dosti popisovali. Nevím jak proti tomu bojovat, tak tomu asi nechám volný průběh :cry:
Jsou zahrabaní všude v cupanině a nechci královně úplně rozbořit zázemí..
1.jpg
(613.27 KiB) Zatím ještě nestaženo
Niky1
TOP člen
TOP člen

Míro,někde jsem četla,že není až tak škodlivý s čímž nesouhlasím.Po zavíječi je to pro mně nejhorší problém. :x Ochrana není žádná možná. :(
Pokud máš ještě nový hnízdní materál,tak se můžeš pokusit hnízdo zachránit.Když jsou jenom 3ks,tak je večer odchyť do láhve s trochou nové cupaniny a pak opatrně vyndej dílo se džbánečkem.Vyhoď (nejlépe spálit)starou výstelku,dej tam novou cupaninu(teď už ji tam nemusíš dávat tolik,protože je teplo),vlož zpátky buňky a pak tam vpusť ty 3 čmeláky.Třeba se vzpamatují,do podzimu mají dost času. :)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobrý večer. Ale i s královnou. Napadlo mně jestli by nepomohl trochu Taktic co se používá u včel. Možná jako prevence, nevím? Za pokus by to stálo.
Už když jsme včelařili s tátou tak jsem si říkal , proč ty vědecké ústavy nejsou schopné něco vymyslet na tu varoázu ? Tolik roků a furt nic , nechápu!
Léčiva takové polovičaté.
Jestli budeš měnit tu vystýlku ,tak dej tu starou s těma broukama do nějaké krabičky a do ní ten knot s Taktikem , aby jsme věděli co to sněma udělá ? Nějaký včelař ti tři kapky snad dá. V úlu se zapaloval , ale tady bych ho nechal jen volně se vypařovat.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
pon 26. čer 2017 18:16:39
Pepane nádnerný fotky, bezva umístěný čmelín pod keřem. Pod střechou mám luční mám je tam už druhý rok. Vůbec nechápo, protože jak jsou vedra tak tam je 30 stupnů. Koupili jsme markýzu, abychom udělali stín tak je to lepší. Usadili se hrozně brzy ani jsem nevěděla, že je tam mám až začala lítat královna s pylem. Že jsou už královny usuzuju z toho, že jsou mnohem větší než dělničky, více bzučí a nic nenosí jen se motají okolo, nechají se vozil na klapce, několikrát nalítávají zase se vrací no motovidla a podle knížky luční patří mezi malé druhy. Za jak dlouho jsou královny u skalních od vylítnutí prvních dělniček? Pepane, prosím, jak jste udělal dírky do plastové klapky, vypalováním nebo vrtáním, bojím se, že by mi praskla, kdyby se vrtalo. Připadám si jako blb, všechno je pro mě problém. Omlouvám se. Na příští rok budete pro navrátilce dávat úly přesně na stejná místa?
Ahoj Blanko, nepodceňuj se Ty zase umíš jiné věci ( třeba dobře vařit z těch dýní :) ), ty klapky jsem vrtal 1mm vrtáčkem, aby neprolezli černí mravenci a pak osmirkoval otřepy.
Práce cca 10min. Tak ať se daří!
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
stř 28. čer 2017 10:02:57
Marku,mě se ten rámeček osvědčil. :) Jelikož mám hustou síť,nechávám vepředu podepřenou střechu kouskem 2cm lišty i v noci.A během vedra můžu rozprášit ledovou vodu nahoru rozprašovačem.

Když jsem měla v minulosti více hnízd skalních,většinou vždy nějaké hnízdo zaostávalo a třeba nevyvedli ani nové matky. ;) Ale pokaždé to příjde moc líto. :(

Těm co dělnice také v noci vynášejí výstelku:měla jsem obavy,že se jim tam může v noci dostat zavíječ,když vlastně klapka není dovřena.No a dnes ráno se mé obavy potvrdily.V 5 hodin jsem se byla podívat jestli zase vynášeli a pod klapkou byla opět kupa výstelky,ale co horší nahoře klapky u těch pantíků seděl velký zavíječ.Teď nevím jestli nestačil vlézt do hnízda a nebo už tam byl,nasadil vejce a vylezl. :?: :roll:
Ahoj Niki, tak už to zkoušíte to větrání horem přes celý strop ? To nemá chybu! Zde odkaz, kde jsem koupil ty síta. :)

https://www.svicky.net/index.php?_ShopS ... btnSearch=
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

kavcaa píše:
čtv 29. čer 2017 11:38:35
Přesně jak tam píšou.My začátečníci jsme ale za ty zemní rádi, páč máme zatím problém poznat, že se jedná o čmeláka :shock: .
Kolikrát mně na jaře napadlo, že mi tam třeba létá nějaká vzácnost, ale já ji rozhodně nepoznám a bojím se to ubytovat.Ale myslím, že u nás by to nemuselo být tak špatné, zdálo se mi , že u nás létá spousta zajímavých jedinců.
Ahoj Kavčo, no řekni kdo by nechtěl nějaké vzácné ? Jenom že kde je chytit ? Jsem byl rád ,že jsem vůbec viděl Úhorového a Skalního (aspoň u nás). :(
Tak dobrou noc. :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Dnes u těch samých skalních obří zavíječ,tentokrát ráno seděl na dřevěném kolečku větracího otvoru. :x Je vidět,že jich je tam moc a pach silně přitahuje zavíječe. :(

Pepane,ta síta jsou hodně hustá,ještě víc než mám já.Kdoví jak jsou prodyšná,ale asi bohužel kovová? :?: Nenašla jsem materiál z čeho jsou.Ty máš také nějaké přikryté,kolik µm jsi dával?
Odpovědět