Marku, to vypadá na samce čmeláka hájového.
Skalních je mi líto. Ale buđ je nechat dožít ve stávajícím hnízdě nebo přendat k jiným skalním, ale tam si nejsem jistý zda to dobře dopadne.
Chov čmeláků v roce 2017
Honzo,ještě k těm samečkům lapidarius.Dívala jsem se na různé odkazy a měli alespoň tu čupřinu na hlavě žlutou,když už ne proužek.Pořád mi to vrtá hlavou.
edit:tak u skalní č.1,která byla obří vyletěl sameček a má žlutý proužek i čupřinu. Č.3 byla také obří,ale ta byla ubytována o 14 dní později,tak si musím počkat na samečky.A ta,před jejímž úlkem se hlavně ti černí samečci rojili,byla znatelně menší než ty dvě.
Stejně velkou mám pak ještě vzadu v zahradě,ubytovanou v květnu,tak uvidím jaké samečky bude mít ona.A ta poslední zas naopak byla ještě o něco větší než ty velké a měla nepřiměřeně dlouhé nohy.
edit:tak u skalní č.1,která byla obří vyletěl sameček a má žlutý proužek i čupřinu. Č.3 byla také obří,ale ta byla ubytována o 14 dní později,tak si musím počkat na samečky.A ta,před jejímž úlkem se hlavně ti černí samečci rojili,byla znatelně menší než ty dvě.
Stejně velkou mám pak ještě vzadu v zahradě,ubytovanou v květnu,tak uvidím jaké samečky bude mít ona.A ta poslední zas naopak byla ještě o něco větší než ty velké a měla nepřiměřeně dlouhé nohy.
Moje první zemní zase větrají a to není ani tak vedro.Jedna larvička na česně a viděla jsem dělničku, jak odlétá s vajíčkem v kusadlech.Královen se nemůžu dočkat.Doufám, že budou.
Luční létají už málo, dneska jsem viděla ještě jednu maminu a asi vykukovat samečka.Měl žlutý kožíšek za hlavou.Ale nepodařilo se mu zvednout klapku a tak to nakonec vzdal.Já jsem nechtěla pomáhat, bála jsem se, že nebude umět pak zalézt domů.
Skalní hodně bojují s klapkou, myslím, že je to dost brzdí v rozvoji.Druhé zemní s lehkou klapkou naopak mají teď velký progres.Česno i klapku mají krásně čistou.
Hájové na louce létají.Frekvenci mají přibližně stejnou jako moje skalní.
Skalní se pořád krmí na žlutém rozchodníku a na divokém máku.Zemní teď hodně létají na hostu.Louky jsou oholené, ale rousky mají všechny pořád pěkné.Ale létají hlavně pryč ze zahrady.Levandule je okupovaná hlavně rolníma a občas luční.Svazenku sbíraly taky hlavně luční, asi jí příští rok ani sít nebudu, nemělo to takový efekt jaky jsem čekala.Na rajčatech taky jen rolní, ale tam se pohybuju celkem málo, tak nemám úplně vypozorováno.
Tak krásný zbytek svátečních dní Vám všem.
Luční létají už málo, dneska jsem viděla ještě jednu maminu a asi vykukovat samečka.Měl žlutý kožíšek za hlavou.Ale nepodařilo se mu zvednout klapku a tak to nakonec vzdal.Já jsem nechtěla pomáhat, bála jsem se, že nebude umět pak zalézt domů.
Skalní hodně bojují s klapkou, myslím, že je to dost brzdí v rozvoji.Druhé zemní s lehkou klapkou naopak mají teď velký progres.Česno i klapku mají krásně čistou.
Hájové na louce létají.Frekvenci mají přibližně stejnou jako moje skalní.
Skalní se pořád krmí na žlutém rozchodníku a na divokém máku.Zemní teď hodně létají na hostu.Louky jsou oholené, ale rousky mají všechny pořád pěkné.Ale létají hlavně pryč ze zahrady.Levandule je okupovaná hlavně rolníma a občas luční.Svazenku sbíraly taky hlavně luční, asi jí příští rok ani sít nebudu, nemělo to takový efekt jaky jsem čekala.Na rajčatech taky jen rolní, ale tam se pohybuju celkem málo, tak nemám úplně vypozorováno.
Tak krásný zbytek svátečních dní Vám všem.
Kavcao,také mám obavy jestli vůbec budou matky u zemní co začala pravidelně létat od 3.4.,jelikož co jsem třeba měla matky ubytované až 20.4.,tak měly matky 11. a 15.7,a ubytované 4.4. měly matky 16.6. Buď je to tím počasím jaké bylo a ne všechny to zvládly dobře,nebo budou právě proto později,i když ta druhá v pořadí zemní je už dávno má.Tak či tak s tím nic nenaděláme.
A s těmi rostlinami je to také všelijaké.Mám dojem,že navštěvují rostliny různě podle toho jak širokou mají nabídku.Už jsem byla naštvaná,že nejdou na bukvici a šantu,ale dnes se to změnilo.Takže asi to co navštěvovali odkvetlo a přišly i na ně.
Nemohla bys prosím tu klapku od manžela vyfotit?A ještě musíme počkat jestli se ti tam nedostali zavíječi,když je klapka lehčí,doufám že ne.
A s těmi rostlinami je to také všelijaké.Mám dojem,že navštěvují rostliny různě podle toho jak širokou mají nabídku.Už jsem byla naštvaná,že nejdou na bukvici a šantu,ale dnes se to změnilo.Takže asi to co navštěvovali odkvetlo a přišly i na ně.
Nemohla bys prosím tu klapku od manžela vyfotit?A ještě musíme počkat jestli se ti tam nedostali zavíječi,když je klapka lehčí,doufám že ne.
Tak přátelé, dnes jsem dostala sodu na fc od pana Dobrého. Moje druhé hnízdo skalních, co je mám v kůlně a klapka je venku, začalo vyhazovat výstelku, mají každý večer ucpaný vchod. Já dala do tohoto hnízda ptačí hnízdo, ale obrátila jsem ho jako iglú a udělala dole otvor, kolosání chyba teď mají málo místa, asi budu muset večer se pokusit opatrně otevřít vršek toho pt. hnízda, hýbat s ním nebudu můžou to mít spojené a poškodím je. Jedíná šance po kouskách odštípat, to hnízdo nějak vyschlo a je tvrdé jako z hlíny. Já bych si tak naliskala. Ještě počkám na vaše rady. zatím ahojky.
Ještě jsem zapomněla v prvním hnízdě skalních jsem měla dva samečky, já vůbec nevěděla, že mají žluté proužky, ale hlavně žluté vousky. Našel mi to nějaký pán na fc. Přesně oni. Zpočátku jsem se lekla, kde se to tam vzalo a ejhle kluci a to jsem si myslela, že mám vše načteno. Není to pravda.