Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
julio
Nový člen
Nový člen

Počas víkendu som bol na chate a pes začal na niečo v tráve štekať. Na moje veľké prekvapenie to bol čmeliak lesný. Tak toho som videl prvýkrát, aspoň od doby čo sa venujem čmeliakom. Netušil som, že sa tam vyskytujú. Škoda, že je to ďaleko na odchyt a prenos.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,vím jak se cítíš,ale je škoda,abys to vzdala.Někdy se vylíhnou jen samečci a matky ne,příčina není podle literatury známa,pokud nejsou nějaká nová zjištění ze součastnosti ;) .Zkus vyhledat nebo vytvořit na zahradě vhodné stanoviště pro umístění čmelínů,bavlněnou cupaninu ze ZD (bez přidávání hnízd či pilin po myších a podobně),ochrana před mrazíky jak byly letos,plus klapky spouštět co nejdříve po ubytování.Sice ti to možná nezaručí stoprocentní úspěch,ale předpoklad úspěchu určitě. :)
Naposledy upravil(a) Niky1 dne úte 25. črc 2017 7:31:58, celkem upraveno 1 x.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Julio,tak to je škoda.Já jsem viděla minulý rok na zahradě matku lesního,ale nosila už pyl.Letos bohužel žádná :( ,také bych ráda nějakou ubytovala.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Niky1 všechno jsem měla, čmelín a klapku ZD, jejich vystýlku plus usušený mech, vystýlku u laboratorních myší , kvůli infekci. Myslím si, že to byl přirozený konec, samečci se začali rodit před 14 dny a někde jsem četla, co jsi říkala i ty, že se někdy rodí jen samečci. Jenže královna mi nepřipadala nějak zdevastovaná, právě naopak byla pěkná baculatá, zadeček ochlupený. No uvidíme co udělá ta poslední skalní, čmelín bzučí jako když se rojí včely tak je v pořádku a dělničky jsou velké a vitální nosí plný gatě. Ten konec po královnách u lučních byl rychlý, uvidím jak to bude u skalních. Mějte se všichni.
Niky1
TOP člen
TOP člen

No vidíš Blanko,sama uznáváš,že to byl přirozený konec hnízda. :) Takže jsi myslím předčasně odřekla ty nové čmelíny. ;) Když jsem v minulosti měla víc hnízd skalních,také se stalo,že v některém byli jen samečci.A letos to vypadá,že to jedno je také mít nebude,ale tam se mi matka nezdála už hned od jejího ubytování,tak uvidím.
Niky1
TOP člen
TOP člen

U skalních č.4 dnes vyletěla první nová matka :D
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

To je super. To je velký úspěch. Mám radost za Tebe. Zato já dnes ráno vytahovala od skalních úplně mokrou vystýlku i se čmeldama, ale úplně mokrou a byli tam stejní červíci jako v prvním úle. Je to hrozně silné hnízdo, tak jsem vytáhla husí krk a uřízla jen na délku stěna kůlny a úl, abych to mohla případně čistit. Mám pocit, že to mají dole mokré, nahoře v rozích je náznak plísně. Dnes jsem zvedla střechu, mám pod ní síťku. Udělala jsem ji z pozorovacího plexy, ve kterém jsem vyřezala otvor, nechala jsem po obvodu 2.5cm, a nalepila síťku proti mouchám a nahoře mám ještě černý tyl, aby tam neměli moc světlo. Čistit je, jak to doporučují, ve čmeláci.cz, tak to si netroufám. Jenom do nich ťuknu a vypadá to, že rozbijou úl. Tak zase nevím. Navíc je usazená 6. května, tak si myslím, že budou královny každým dnem, i podle toho jak jsou nervní. Mám čmelín ze ZD. Do všech budu dělat na příští rok větrání s pastí, pro ty co budou venku, v kůlně budu větrat střechou. Ahojky všichni.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,ta moje byla usazena 5.května,takže ti tvoji by měli mít matky nejpozději do týdne.Já právě měla minulý rok velkou vlhkost v úlcích s velmi silnými hnízdy přestože mám dva větrací otvory.A letos když mám síť nahoře a větrám tak,že mám víko podepřené kouskem té tenké lišty není uvnitř ani trošku plísně. :)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Hurá, hurá, hurá, než jsem šla odpoledne do práce, tak jsem se ještě stavila u čmelínu a lítala kolem královna velká, krásně vybarvená bzučela jak turbo. Mám děsnou radost. Zítra budu počítat kolik jich je . Už jsem to mohla poznat podle bzučení v úle, už týden vypadá, že se rozletí. Přijímám gratulace jsem prvňáček a mám je hurá
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,blahopřeji :D ,zvláště proto,že jsou to moji oblíbenci. :) Jsem zvědavá kolik jich budeš mít.
Odpovědět