Tak Čmelákofilové

.
Otevřela jsem čmelín mé první zemní /hodně silné hnízdo, kupovaný čmelín/.Byl to totální hnůj!Celé plesnivé ,potažené zelenou plísní.Měla jsem ze všech 4 stran polystyren .Už ho tam dávat nebudu./úplně to zamezí dýchání úlku.Papír /jen ubrousky / na stěnách polystyrénu zmizel.Ten čmeláci zpracovali, okousali místy i polystyren./Evidentně jim to nevadilo/.Větrací otvor jsem měla jen tylovou záclonu , zalepenou izolačkou a vloženou mezi stěny/to vydrželo, ikdyž jsem tomu moc nevěřila/.Hnízdo bylo napadené "pouze" mouchou Brachicoma,/poznala jsem podle fotek v chytré knížce/, byly tam ty jejich puparia

.Husí krk byl skoro ze třetiny zanesený sajrajtem...bléé.Vůbec nechápu, že se těm princeznám chtělo v tom hnojišti pobývat tak dlouho /létaly přes měsíc/.Tady se odchovaly opravdu obří kousky čmeláka zemního.
Jsem moc zvědavá na úlek vyrobený manželem/také zemní/.Mám tam jen karton na dně /na začátku jsem měla karton nahoře, na zmenšení prostoru, ten jsem po rozvinutí hnízda odstranila/.Po nadzvednutí střechy je hnízdo na první pohled v perfektním stavu.Nikde žádná známka po plísni, či škudcích.Počítám, že po vyndání hnízda , tam bude taky ta pitomá moucha...Pořád se létá/ikdyž málo/.A dneska jsem navrchu viděla dokonce jednu královnu.Žádný polystyren na izolaci nebyl potřeba,větrací otvor jeden v průměru cca 7cm evidentně stačil.Klapka lehká, vyrobená z potavinové misky/žádné ztrácení rousků, dělničky hned od začátku perfektně zvládaly.O tohle hnízdo jsem se prakticky vůbec nemusela starat.Jen na jaře při mrazech jsem přes úlek přehodila igelit a starý kabát/sněžilo/.Navíc jsem asi trefila ideální úmístění.Na jaře tam svítí sluníčko , jak se olistí keř, je úplně vnořený pod keřem .Myslím, že jak vzhledem k počasí ,tak s ohledem na škůdce, je to ideální místo.Tady byly královny o něco menší než u první zemní.Ale hnízdo bylo o něco slabší než to první.
Takže z mojích prvních zkušeností- dřevěný úlek /min 5cm tlustý, spíš víc/.Dokonale sesazené a těsné spoje.Karton na ochranu dřeva.Větrací otvor jeden, lépe dva proti /podle síly hnízda se otevře co je zapotřebí/.NEPOMÁHAT dělnicím pootvíráním a podkládáním klapky .Je to moc velké riziko.Lepší je mít trochu lehčí klapku /podle druhu /.Dám větší trubku.Dost se to zanáší a když je silné hnízdo , překáží si navzájem.
A mouchám se asi neubráníme stejně.Nedalo se tomu nijak vyhnout.Pořád vopruzovaly kolem klapky a jak dělničky zalézaly ve větším počtu, byla klapka déle otevřená, moucha tam prostě vleze.
Howgh -domluvil jsem
Už se strašně těším na příští sezonu..no nejsme my pošuci?