Chov čmeláků v roce 2017
Dnes jsem měla neskutečné štěstí. Kromě čmeláků polních,kteří ještě stále létají,jsem na zahradě viděla na svazence několik matek zemních,čmeláka zahradního a překvapivě i jednu matku čmeláka lesního.Takže se muselo v okolí nějaké jejich hnízdo vydařit. Ten čmelák zahradní musel nejspíš být z druhé generace. Jelikož matka to nebyla a pochybuji,že by to mohla být matka čmeláka drobného b.jonellus.
Tak rokytové jsem už delší dobu neviděla.
Ale začala jsem s čistěním úlků kromě zemních,kde je ještě život. Moooc příjemně mě překvapili.
Tak všech pět úlků skalních mělo matky.Ale úlek č.3 měl jen 3ks a č.5 jich měl 6ks,což se mi zdá velmi málo,ale hlavně že alespoň něco.
Nechám jim všem úlky na původním místě,jestli se některá vrátí.Ta dvě hnízda byla i méně početná tak do 100 jedinců.
Ale začala jsem s čistěním úlků kromě zemních,kde je ještě život. Moooc příjemně mě překvapili.
Tak všech pět úlků skalních mělo matky.Ale úlek č.3 měl jen 3ks a č.5 jich měl 6ks,což se mi zdá velmi málo,ale hlavně že alespoň něco.
Nechám jim všem úlky na původním místě,jestli se některá vrátí.Ta dvě hnízda byla i méně početná tak do 100 jedinců.
Niky , jak je to s buňkama , stavějí pořád nové, nebo používají staré jako materiál na nové. Když jsem likvidovala poslední hnízdo skalních, bylo to to co jsem dala hnízdo od ptáků a pak jsem to musela likvidovat, asi se mi to povedlo, protože jsem našla jen kousek na dně. Hnízdo mělo asi tří až čtyři patra nad sebou , velkých buněk jsem napočítala 9, ale co bylo nejhorší byl tam zavíječ. V úle jsem měla karton po všech stranách a úplně nahoře na dvou stěnách byly zakuklené houseny. Přitom klapka, úl v kůlně, větrání jen přes den střechou. Myslím, že se tam dostal, když vyhazovali vystýlku. Příští rok budu i přes klapku navečer ucpávat vchod. Přemýšlím , že vyzkouším zúžení vchodu po usazení královny, doporučují na 0,8 a šoupátko na zavírání na noc. Nemáte s tím někdo zkušenost? Jinak ještě včera dva rokyťáčci, bylo mě jich líto, mám na zahradě ještě aksamitníky , kokardy a ořechochvostec, ten jim chutná a nějaký druh hluchavky a cínie. Tak se všichni mějte a ať nám ještě svítí sluníčko.
Blanko,někde jsem četla,že z buněk seškrabují vosk a dál ho používají.Jak přesně to bylo si už bohužel nepamatuji,ale buňky po vylíhlých čmelácích používají jen na nektar a pyl.
Nevím,ale to zúžení se mi zdá zbytečně když jsou klapky.Myslím,že se to používalo před klapkami,aby tam nemohl vlézt pačmelák.Zavíječ by ti tam stejně vlezl.Hlavně,že se stačily vylíhnout nové matky. Nevím jestli tu výstelku vyhazují že jí tam mají moc nebo je příčina v něčem jiném. Skalní to udělali více lidem,u jiného druhu jsem to prozatím neviděla.
Nevím,ale to zúžení se mi zdá zbytečně když jsou klapky.Myslím,že se to používalo před klapkami,aby tam nemohl vlézt pačmelák.Zavíječ by ti tam stejně vlezl.Hlavně,že se stačily vylíhnout nové matky. Nevím jestli tu výstelku vyhazují že jí tam mají moc nebo je příčina v něčem jiném. Skalní to udělali více lidem,u jiného druhu jsem to prozatím neviděla.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím všechny ! Niki to je neuvěřitelné , že ti ještě zemní lítají . Já už mám snad dva měsíce po sezoně.Příští rok musím dát rolní ať mi to lítá co nejdéle. V hlavě mám nějaké nápady (vyřešit to vyhřívání), plus bych chtěl další dva úlky navíc pro zahradu před domem, a možná dovnitř dílny s výletem přes zeď ( moje klasika polystyrén (dám silnější asi 50 mm),lepidlo atd...)
Teď ještě nemám čas je hodně práce na zahradě a kolem domu, ale už se těším !!!
Tak se zatím mějte krásně.
Teď ještě nemám čas je hodně práce na zahradě a kolem domu, ale už se těším !!!
Tak se zatím mějte krásně.
V pondělí vylezla od zemních nějaká menší matka a vůbec nelétala.Tak jsem ji dala na svazenku .Včera večer jsem otevřela úlek,že ho vyčistím,ale na povrch vylezli 3 čmeláci.Dnes ráno jsem se dívala,po povrchu lezla slabá hubená matka a za chvíli vylezla další matka normálního vzrůstu a chtěla odletět.Tak jsem čmelín zavřela a za chvíli ta jedna matka odletěla.Asi není moc dobré,když se zemním líhnou matky ještě tak pozdě.Nejspíš už zbytek dožívajících dělnic nestačil donést dost nektaru.
Polní pořád létají po zahradě.
Polní pořád létají po zahradě.