Zdravím vás přátelé!Tak už mám první prototyp topení hotový. Týden bylo zapnuté na zkoušku a funguje skvěle.Tak pro inspiraci nebo návod,tady
dávám schéma a pár fotek.Jako topítko jsem použil odporový drát ze starého fénu na vlasy a ustřihl jsem cca 10 ohmů (viz.foto).
Ten je pak stočený na dně úlku (viz.foto).Jeho jeden konec je přišroubovaný na chladič od tranzistoru (ten slouží vlastně taky jako topítko) a druhý
konec na svorku plus přívod.Chladič tranzistoru je z pozinkovaného plechu cca 8x8cm. Vše je umístěné na dně a zalité vrstvou lepidla na polystyrén
viz.foto.Výkon je necelých 15W což bohatě stačí.Po ustálení teploty na cca 25°C uvnitř úlku klesá výkon při cca 4°C venku na cca 3,6 W.
Tak že ,přátelé jestli uvažujete o koupi topného kabelu,nebo kamene a pod. stačí vám výkon do 10W bohatě.
Trimr na regulování teploty je přilepený Mamutem na čelo úlku těsně pod střechu i s odporem 100k ohmů,který je připájený přímo na jednu nožku od trimru a je pak schovaný ve stěně úlku.Termistor je připájený hrubším drátem (protože vyčnívá do prostoru ,tak aby držel) na napájecí svorku mínus a tenkým drátkem na jeden vývod od trimru.Zdroj napětí použiju ze starého počítače a to jeho větev na 12V.
Ještě jsem přidal trubičku od teploměru,kterou jsem jen ocejchoval 0°C až 30°C po 5°C. Proto stačí jen vyvrtat dírku cca 3,5mm do stěny a teploměr
jen vysunout podívat se kolik je teplota uvnitř a zasunout zpět do úlku.Je to levné a neruší to obyčejný dojem z úlku.
Termostat vyjde tak na 50 Kč.,čtyři součástky , topítko a pár drátků.Levněji a jednodušeji to snad ani nejde.Mohl jsem tam dát ještě tepelnou pojistku.Závěrem bych chtěl říct,že úlek vypadá i po úpravě jednoduše a přirozeně,což jsem chtěl.Ještě nevím jakou teplotu mám nastavit,
jestli nechat 25°C nebo zvýšit na 28°C ? poraďte?
Tak zatím ahoj

.