Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Nechci být prudič!,ale když pozoruji ty obří zemní a skalní jak sotva projdou klapkou, nedovedu si představit,že bych jim to ještě ztěžovala kamínkem :( ,něco jiného je kousek bavlny. ;)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Niky, kamínek dávám jen pokud si nejsem jistá , jestli létají.Pokud už vím, že jakžtaž létají , nic už jim tam nestrkám a raději si na ně počkám.Myslím, že jedno hrábnutí 1x -2x denně jim nic moc neztíží.Když si představím, čemu musí čelit v přírodě.Po louce běhají srny, lidi technika..já vim, chceme jim to usnadnit,ale přesto si myslím, že jim nijak zvlášť cestu do dírky neztěžuju.Když vidím, jak lehce jedním hrábnutím kamínek shodí.A že ho jednou nahrnula dovnitř?...Dřív jsem dávala taky jen mech, ale kolikrát mi lezly skrz a já si nebyla jistá .
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kavcao,u Honzy na obrázku jsem viděla,že ho má opravdu malinký,já jen jestli každý hned odhadne přiměřenou velikost. :) Že mají v přírodě mnoho překážek,o tom není pochyb.Jen jak jsem pozorovala ty polní při vyhledávání,jedna chudák hledala místo i pod trsy jahodníku v textilií u sousedů a luční v pytli s různým zahradním odpadem.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

U mě za sobotu a neděli peklo. V pátek mě přišel další čmelín. Ráno jsme s manželem provrtali dvě díry přes stěnu a když jsem tam dala husí krk, hned se tam cpala luční, byl to finiš, rychle nastříhat karton, nacupovat vystýlku, zabudovat husí krk, měla jsem větší průměr ve zdi a menší do čmelína a nebyl čas něco vrtat, přidělat klapku. Jen jsme sedli opodál, tak si tam zalezla, zadělala jsem ji otvor a manžel vrtal dvě hmoždiny a přidělával síť na kvítka. Když bylo hotovo oddělala jsem otvor a byla přesvědčena, že z toho nic nebude. A je tam a celý den čile lítala i v neděli. Takže babo raď. Nový čmelín, vytýslka hala bala, vrtačka a je tam. V neděli mi hledal rokytový, nebo rolní pak zalezl do kompostu tam jsem ho odchytla dala do úlu, který jsem šetřila pro skalní, po 10min. vyletěl, žádný pozorování. Řekla jsem si tak nic. V 17 hod. při venčení psa jsem uviděla skalní jak prokazatelně hledá přinesla jsem ji domů usadila zadělala vchod a po deseti min., když jsem se vrátila tak ten rokyťák rval uzávěrku a chtěl se dostat dovnitř, tak jsem rychle otevřela střechu, a vypustila skalní, ale už se nevrátil. Dvojitá škoda. Kavco to se stalo i tobě myslím. Skalní se mi vrátila je usazená, ale nějaká divná. V neděli celý den hezky ona doma až na večer v 18hod. vyletěla. Takž mám tři luční navrátilce, jednu skalní a dva zemní, uvidím jestli se nevrátí rokyťák nebo rolní. Zítra budu mít další čmelín, ten nechám pro skalní. Niky prosím tě, ve větší výšce můžou být rokytový, rolní a skalní? Luční určitě. Letos nikam nechodím všechno mám na zahradě. Venku jsem viděla hledat všeho všudy tak 8 čmeldů, ale jednoho zahradního, má tři žluté pruhy, jestli se nepletu to určování mi nejde. Já to ani neřeším, jsi na zahradě, hledáš, mám čmelín, jsi můj. Mějte se.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak ohledně těch kamínků. Kamínek používám, když matku dlouho nevidím, když se vrátím z práce po dvou až třech dnech a chci zjistit, co se kde děje. Většinou mám pak hned během hodinky jasno. Dále pokud jsem usazoval matku a nemohu sledovat, zda se vrátí. Když vím, že je všechno ok, kamínek tam samozřejmě nedávám. To pro upřesnění.

Představuji vám jeden ze svých nejlepších kamínků. Nevypadne ani při silném větru při bouřce. Ale je strašně citlívý na dotek. Prolézající čmeláci a to i menší druhy ho spolehlivě vyhodí ven. A podle jejich reakce si myslím, že si toho ani nevšimnou. Mám i jiné kamínky o něco větší, ale tento je špičkový. ;)

http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Ko ... 103157.jpg
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Jinak podle všeho se mi během víkendu nastěhovala do úlu po uhynulé zemní nová zemní královna, zřejmě další odchovankyně. Je teda obří, úplný vrtulník. :lol: Takže to vypadá monetálně na 3x zemní. Luční se zatím ubránila nájezdům svých kolegyň a taky létá. Kamínek, kde jsem usazoval tu tmavou zahradní stále padá. Ale zatím, jsem neměl to štěstí novou nájemnici spatřit. Jen, mám obavy, že to může být taky nějaká ta luční, které létají okolo. :?

Jinak rokytového jsem ještě neviděl, skalního jednoho ale nehledal.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Presne ako písala Kavcaa a Honza ohladom kamienka pre kontrolu keď sa mi niečo nezda a novousadlicku.
julio
Nový člen
Nový člen

Ahoj. Týždeň som tu nebol a ako čítam, máte za sebou nejaké úspechy, ale aj straty. Naposledy som písal o usadených dvoch rakytových a že mi prestali lietať. Keď som to skontroloval, jeden čmelín vyzeral, že bol navštevovaný, čo mám aj na videozázname a v druhom už bol vybudovaný základ prvej bunky. Lenže obidva zmizli. Usadenie sa mi nedarí. Vlani o tomto čase som mal obsadených šesť čmelínov. Teraz tri. Jedna zemná, už má klapku a pravidelne lieta, v druhom po rakytovej som viackrát videl niečo letieť, žiaľ z diaľky, tak neviem aká to je. Možno našla rakytová cestu späť. V treťom mám roľnú. Tie začali lietať len vo štvrtok spolu s lúčnymi a skalnými. Zemné už takmer nevidieť, tak dúfam, že sa mi podaria iné druhy.
Kamienky používam pravidelne. Zo začiatku som dával malé guličky do plynovej pištole, ale tie sa mi zdali dosť veľké a tak používam malé kamienky.
julio
Nový člen
Nový člen

Práve som v záhrade a z čmelína po rakytovej vyletela skalná, ak som dobre videl.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,ti tři ano,ale pro polní=rolní spíš níže.

Honzo,luční by to mohla také být,ty najdou otvor hned :lol: .Ale doufám,že to bude ta tmavá zahradní. :)

Julio,a ty jsi tam měl minulý rok rokytové nebo skalní(tam kam ti skalní vlezla)?

Tak zahradní se už nepasou,ale rovnou sbírají pyl,tudíž už jsou někde ubytování :( .
Nedalo mi to a jela jsem se projet.Udělala jsem dobře,v bršlici hledala skalní(většinou jsem jich tam nejvíc chytala).Ubytovat jsem musela horem,skoro hned vylezla ze stříkačky a zalezla hlouběji jako by už to znala ;) .Jinak mám zkušenost,že se čmeláci snaží tlačit nahoru do stříkačky a nechtějí sednout do podestýlky a pak se snaží utéct,ne zavrtat do ní.Po vypuštění udělala perfektní pamatovací let,ale pořád se nevracela.Nakonec se přeci jenom za několik hodin k večeru vrátila :D ,s ní bych měla mít skalních tři kusy.Teď už si můžu dovolit zkusit ještě počkat jestli se přeci jenom opozdilý zahradní neobjeví nebo by byla skvělá konečně ta lesní. :lol:
Odpovědět