Chov čmeláků v roce 2018
Včera doma až po 17h.Krátká prochajda po nejbližší louce- 4 zemní hledačky, skalní mi přeletěla nad hlavou.Lítat v úlcích jsem viděla jen hájovou a zemní Navrátilovou.Ta nosí obří koule pylu a večer kolem 19h se asi u vchodu do úlku potkala s další navrátilovou.Kolem úlku bylo trochu živo, jedna pak zalezla pod ne úplně sklopenou klapku.Ale rousky neměla.Zachvíli zase vyletěla.Doufám, že je to ta původní.Večer jsem zaznamenala ještě návrat.Je tam už 14 dní a začíná být při lítání už hezky vidět.Skalní se mi nevrátily ani jedna ze zaměřovaček,ale ještě doufám, bylo ošklivo a včera se oteplilo až navečír.Loni jsem úspěšně skalní usadila 24.4..Tak jsem se trochu zklidnila, že je ještě čas.Ta skalní a rokytové vám teda v dobrém závidím..
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Je to ta tmavá, odborně B. hortorum semi - melanic. Doufám, že vydrží. Přikládám ilustrační foto - je to sice samec, ale barva sedí.
- Přílohy
-
- B. hortorum semi - melanic.jpg
- (8.36 KiB) Zatím ještě nestaženo
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Ještě malé shrnutí k tomu rokytovému. Podle mě je v současné době nejproblematičtější čmelák z běžně dostupných druhů.
1/ Někde je poměrně hojný, někde ho skoro nepotkáte.
2/ Špatně se chytá, vyhledává většinou budky, kde se mu i daří.
3/ Úpěchy slaví chovatelé většinou po samousazení. Při usazování má tendeci zatuhnout, nebo polozatuhnout - sotva vyleze, ohřeje se a bez zájmu odlétá. A to, i když mu připravíte čmelín bez vnitřní chodbičky. Možná je více náchylný na stres, spojený s odchytem.
4/ Ani po usazení není vyhráno, často matka během prvního týdne náhle zmizí, zkušenost má i Julia.
Takže komu se povede odchovat, je to fakt úspěch. Já moc možností pro experimenty nemám. U nás není moc hojný, většinou mám tak 1-3 pokusy za sezónu.
3/ Úpěchy slaví chovatelé většinou po samousazení. Při usazování má tendeci zatuhnout, nebo polozatuhnout - sotva vyleze, ohřeje se a bez zájmu odlétá. A to, i když mu připravíte čmelín bez vnitřní chodbičky. Možná je více náchylný na stres, spojený s odchytem.
4/ Ani po usazení není vyhráno, často matka během prvního týdne náhle zmizí, zkušenost má i Julia.
Takže komu se povede odchovat, je to fakt úspěch. Já moc možností pro experimenty nemám. U nás není moc hojný, většinou mám tak 1-3 pokusy za sezónu.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
A mám tu první varování. Pačmeláci se probouzejí. Asi tím teplem. Této matce pačmeláka panenského se náramně líbil úlek s mojí lučnicí, naštěstí se tam nedostala....
http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Pa ... nsky_2018/
A už jsem viděl i sršeň...
http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Pa ... nsky_2018/
A už jsem viděl i sršeň...
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky, díky. Budu doufat, že ta tmavá vydrží.
Pačmeláci asi budou letos o něco dříve. Luční už má klapku dole a zvládá ji.
Horší to bude mít jedna zemní, začly se pomalu objevovat loňské matky zahradních a mají velice dobrou paměť.... Tam to asi neohlídám. Dvě jsem odehnal, jednu chytil. Ale nabízený čmelín se jí nelíbil...
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Přátelé, víte, co je totální bezmoc? Když vidíte první letošní hledající skalní přes plot u souseda, koukáte na ni 10 minut z metru.....Myslíte, že přeletěla na mou stranu? Jistě, že ne. Strašný pocit....
Honza 79: máš pravdu, ten pocit poznám veľmi dobre. So susedom mám veľmi dobré vzťahy, žiaľ má vysoký plot a tak sa ani nedá sním dohodnúť o preskočení plota. Z opačnej strany mám cestu a z ďalšej potok. Lenže to by som musel nosiť rybársku obuv. A samozrejme sa čmeliakom viac páči opačná strana, lebo je tam tieň a hustý porast. Koľkokrát som prosil čmeliakov aby ku mne preleteli, že majú prichystaný pekný domček, aj tak nepomohlo.
Zajtra sa od rána chystám na lov. Neďaleko je ovocný háj, málo udržiavaný, tak sa tam prvýkrát vyberiem s nádejou, že aspoň niečo prinesiem.
Zajtra sa od rána chystám na lov. Neďaleko je ovocný háj, málo udržiavaný, tak sa tam prvýkrát vyberiem s nádejou, že aspoň niečo prinesiem.
Absolútny súhlas Honzo, hezký rozbor rokytových ..Honza79 píše: ↑stř 18. dub 2018 11:27:02Ještě malé shrnutí k tomu rokytovému. Podle mě je v současné době nejproblematičtější čmelák z běžně dostupných druhů.
dnes som si vzal dovolenku. Na lúke zase vítr, bezvetrie som tam ešte nezažil tento rok debilny vietor - inak nemam co k tomu povedať a už ma to fakt štve. Nakonec sa mi podarilo odchytiť aspoň jednu skalní, už sa vrátila 4x odpoledne som zvolil inú lokalitu a zažil hrôzu, 3x lesní mi uletela, vždy ma nejako v tom vetre zahledla a uletela preč. Stejné pocity jak Honza za plotem so skalní .. pak ale naštestí cestou k autu kedy som už mal jedného zemního v krabičke som videl štvrtú lesní tak sa to podarilo
Takže 1. rolní. 2. skalní. 3. lesní. 4. zahradní a na chalupe nevím ..
Potvrdila sa mi teoria že lesní príjma úly najradšej zo všetkých druhov. Pri odchyte sa hrozne vztekala, pak jela 5 km autem, pak transport z krabičky do úlu ..čakám ešte príchod královny zemní -spravila polovniční pamatovací let a ta úhorová nevím, nevidel som ju dnes ...
U me za dnesek snad pozitivni den. Pres den jsem propadal zoufalstvi, protoze nebylo mozne najit hledajiciho cmelaka, ale po 16h se to obratilo a mohl jsem si vybirat. Sice to neni jako predchozi roky, ale lepsi nez nic a hlavne uz lovim jen po sve zahrade nebo max. za plotem (sousedy nemam).
Probehly dva pokusy se zemnimi, jedna bez zajmu, druha nevylezla do 20min, takze nevim (na noc dam kaminek) a pozdeji se (konecne!) objevily prvni skalni - prvni pokus snad vyjde-zamerovaci let probehl slusne.
S temi pacmelaky jsi me Honzo postrasil - zrychlim sklapeni klapek u prvnich dvou usazenych-zemni a lucni (letaji s koulemi pylu).
Probehly dva pokusy se zemnimi, jedna bez zajmu, druha nevylezla do 20min, takze nevim (na noc dam kaminek) a pozdeji se (konecne!) objevily prvni skalni - prvni pokus snad vyjde-zamerovaci let probehl slusne.
S temi pacmelaky jsi me Honzo postrasil - zrychlim sklapeni klapek u prvnich dvou usazenych-zemni a lucni (letaji s koulemi pylu).