Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

eljerry píše:
stř 25. dub 2018 19:48:24

Mám obsazené tři čmelíny, postupně jsem sklápěl klapky. Kamínky padaly v průběhu dne, když jsem byl v práci. U jednoho čmelína jsem viděl čmeldu, jak otevírá klapku. Posledni dva dny jsem ale, po 1600, neviděl žádnou létat. Čekal jsem i vice než hodinu. Kontroloval jsem dnes čmelíny, ve všech bzučí kralovny. Jsou zalezlé ve vystýlce, dvě jsem viděl na povrchu, rychle se schovaly dovnitř.
Je to standardní nebo je něco špatně?
Jerry, pokud jsou matky v hnízdě, tak třeba nepotřebují tolik létat ven. Je celkem teplo, spotřeba energie není taková. Uvidíš, sleduj dále a nechej je v klidu.

Já řeším podobný problém. Zdálo se mi, že jedna zemní včera nějak nelétá. Odpoledne jsem dal kamínek a nic. Večer pak letmá kontrola, ale bez odezvy... :( Uvidím v sobotu.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
stř 25. dub 2018 20:12:06
Gratuluju Honzo - a pak ze nebude uz asi nic letat :)
Díky Marku, včera to i přes silý vítr ještě šlo. Viděl jsem i zahradní. Možná jsem to včera zakřikl. Jak jsem psal Jerrymu, jedna zemní nelétá a ani se večer neozvala, nevypadá to dobře... :(
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Janku, té lesní je škoda. :( Jinak souhlas, letošní jaro je opravdu divné.
julio
Nový člen
Nový člen

Tak dnes som bol po troch dňoch skontrolovať čmelíny. Všetky štyri usadené lietajú aj keď väčšinu dňa pršalo. Aspoň som posklápal klapky. A navyše som objavil usadeného rakytového pod strechou domu ako letí s ťažkým nákladom do malej štrbiny. Samozrejme, prvé čo mi napadlo, že ak úspešne vyhniezdi, budúci rok dám aspoň dva nové čmelíny pod strechu protiľahlej garáže. Dúfal som, že ešte sa objaví aspoň nejaký oneskorený hľadajúci, ale v dnešnom počasí to nešlo. Zajtra má byť krajšie a od rána budem v záhrade, tak ma dúfam ešte nejaký hľadajúci poteší. Tým čo máte všetko obsadené držím palce nech to tak vydrží. A my ostatní pokračujeme v usadzovaní, ak bude čo.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Čaute. Dnes prvé cmeliacicky zemnej. :P.Ptedbehla skôr usadene o 2-3 dni.Von neisli(19:00) iba búchali do klapky .Čauko.
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Dobrý den. Potřebuji poradit. Večer jsem hlídala návrat, abych mohla popustit klapky, ale nedočkala jsem se. Mám tedy někdy v noci při baterce klapky poposunout? Bohužel mi zanedbaná domácnost a hladová rodina nedovolí vysedávat u čmelínů. Když jsem loni měla velkého čmeláka na balkoně, tak jsem ho slyšela bzučet při příletu. Narodilo se tak veliké množství čmeldů, že jsme jim balkon museli přenechat. Po královnách byli útoční, dostala jsem dokonce dvě žihadla, když jsem se moc přiblížila. Letos jsem si pořídila tři čmelíny, ale umístila jsem je do zahrady a tak jsem ztratila přehled. Kamínky jsou vyhozené vždy. Jak dlouhá doba musí být do úplného spuštění. Mám dva skalní a jednoho rolního. Jak ten rolní mrňous to bude zvedat? Předem dík.
kaos
TOP člen
TOP člen

Ahoj všem, tohle je můj první příspěvek, čmeláky jsem vždycky miloval a když jsem zjistil, že se dají chovat, tak jsem se zapřísahal, že až budu mít zahradu, nebude tam chybět úlek pro čmeláky. Letos ta situace nastala, začal jsem ovšem pozdě. Hledačky mi vytrvale létaly po zahradě, dokud mi nedorazil zakoupený úlek. I teď se občas nějaká objeví, povedlo se mi zatím usadit jednu bez efektu, ale spíše mám problém s tím, když už se objeví, tak je odchytit. Vždycky mi někam zaletí a pak frnknou. Mám čekat dál na zahradě, nebo vyrazit na "lov" někam za plot?
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
pát 27. dub 2018 15:14:33
Ahoj všem, tohle je můj první příspěvek, čmeláky jsem vždycky miloval a když jsem zjistil, že se dají chovat, tak jsem se zapřísahal, že až budu mít zahradu, nebude tam chybět úlek pro čmeláky. Letos ta situace nastala, začal jsem ovšem pozdě. Hledačky mi vytrvale létaly po zahradě, dokud mi nedorazil zakoupený úlek. I teď se občas nějaká objeví, povedlo se mi zatím usadit jednu bez efektu, ale spíše mám problém s tím, když už se objeví, tak je odchytit. Vždycky mi někam zaletí a pak frnknou. Mám čekat dál na zahradě, nebo vyrazit na "lov" někam za plot?
Vítej Kaosi, období usazování je pomalu u konce. Obzvlášť letos je to rychlé. Musíš zkusit , co se dá - tedy zahrada i blízké okolí. Šance je každým dnem menší....
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

podlipiar píše:
pát 27. dub 2018 9:36:49
Dobrý den. Potřebuji poradit. Večer jsem hlídala návrat, abych mohla popustit klapky, ale nedočkala jsem se. Mám tedy někdy v noci při baterce klapky poposunout? Bohužel mi zanedbaná domácnost a hladová rodina nedovolí vysedávat u čmelínů. Když jsem loni měla velkého čmeláka na balkoně, tak jsem ho slyšela bzučet při příletu. Narodilo se tak veliké množství čmeldů, že jsme jim balkon museli přenechat. Po královnách byli útoční, dostala jsem dokonce dvě žihadla, když jsem se moc přiblížila. Letos jsem si pořídila tři čmelíny, ale umístila jsem je do zahrady a tak jsem ztratila přehled. Kamínky jsou vyhozené vždy. Jak dlouhá doba musí být do úplného spuštění. Mám dva skalní a jednoho rolního. Jak ten rolní mrňous to bude zvedat? Předem dík.
Klapku je dobré spouštět za tmy. Matka si ji pak ráno prohlédne a zapamatuje si lépe tu změnu. Pokud je možnost matku sledovat přes den když létá, může se klapka lehce regulovat i přes den. Ale je nutné kontrolovat, jak se matka chová - zda ji to moc nerozhodilo, jak to přijmula.

Dělnice menších druhů čmeláků mohou mít s klapkou na začátku problém. Ale postupem času to zvládnou, vzájemně si pomohou. Pomůže třeba i matka, která ještě pár dní létá ven. Někdy vypomahá i sám chovatel, když klapku marně snažícímu se čmeldovi trochu nadzvedne.Někdo nechává klapku lehce pootevřenou, ale to už přináší rizika... Někdo si vyrábí i odlehčené klapky.
julio
Nový člen
Nový člen

Kaos: kúp si v akvaristike sieťku na rybky, ja mán asi 15 x 20 cm. Veľmi dobre sa s tým chytá. Niekedy aj keď z miesta uletí, dá sa vo vzduchu. Rukou ju zľahka pritlačím a pod sieťku strčím injekčnú striekačku 20 ml s odrezaným koncom keď do nej vlezie, zapchám prstom a potom zavádzam do čmelína. Potlačíš ju tam opatrne piestom striekačky. Zapcháš korkovou zátkou alebo čímkoľvek iným, počkáš 10 minút, vyberieš zátku a čakáš, ako zareagguje. Ja mám na záhrade v miestach kde najčastejšie hľadajú asi 10 cm rúrky z čierneho elektrikárskeho husieho krku asi tretinu čmeliakov som odchytil tam. Na jar zabiješ do zeme, aby bolo vidieť len dieru, po sezóne odchytu vyberieš. Keď vlezie dnu, pretože čierne diery čmeliakov pri hľadaní lákajú najviac, stačí priložiť striekačku a oni si sami do nej vlezú.
Odpovědět