Chov čmeláků v roce 2018
-
- Nový člen
Honzo děkuji, samozřejmě jsem to udělala obráceně. Dopoledne jsem obě skalničky viděla zalézat, tak jsem klapky popustila, jenom trošku. Zítra už to udělám správně večer a ráno budu pozorovat jak si poradí. Tu mou rolničku jsem viděla zalézat všeho všudy třikrát. Cizích lítá kolem dost, jsou zalezlé v břečťanu nebo v mechu pod plotem. Jinak se mi pase na zahradě velké množství různých čmeldů, ale žádný už dnes nehledal.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak bohužel musím potvrdit moji černou předtuchu. Jedna zemní je pryč. Naposledy létala v úterý. Pak už nebyla vidět, ani při večerní kontrole se neozvala. Dnes jsem se podíval do čmelínu a našel jsem jen opuštěné buňky. Je to velká škoda, létala už 13 dní...
Honzo to ma mrzí, je to škoda. Viem o čom to je, zažívam to bohužial každú sezónu a po 6 dnech mi taky zmizla lesní .. sú to věci ktoré človek neovplyvníHonza79 píše: ↑sob 28. dub 2018 12:17:13Tak bohužel musím potvrdit moji černou předtuchu. Jedna zemní je pryč. Naposledy létala v úterý. Pak už nebyla vidět, ani při večerní kontrole se neozvala. Dnes jsem se podíval do čmelínu a našel jsem jen opuštěné buňky. Je to velká škoda, létala už 13 dní...
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Máš pravdu Janku, nenaděláme nic. Bohužel to k naší zálibě patří. Naštěstí všechny ostatní matky létají, osobně jsem si na ně počkal. Navíc, v následujících dnech by se už měly objevit první dělničky od luční a zemní "zateplovačky".
-
- Nový člen
Honzo, to bych nechtěla zažít. V noci jim do úlku nelezu, mám strach, že bych jim tam napustila zimu. Večer je přeci už dost chladno. Kontrolu provádím jen s kamínky. Jakmile znejistím, tak narafičím kamínky i několikrát za den. Teď mám trochu volno, tak jdu hlídat. Držím palce, ať se Ti podaří obsadit. Kdyby jsi našel novou holku, vyndáš ty původní buňky nebo je tam necháš ? Čau
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
To otvírání úlku a kontrola je až krajní záležitost. Když kamínky nepadají, matku nevidiš a ani neraeguje na večerní poklepání, je už celkem jasné, že je něco špatně. Takže nezbývá než úlek otevřít a prohlédnout. Výstelku vyměním, buňky dám pryč - ty už jsou nepoužitelné, plod bez zahřívání odumřel. Uvidíme, pokusím se ještě něco chytit, ale šance je malá. Dnes jsem žádnou matku hledat neviděl.podlipiar píše: ↑sob 28. dub 2018 15:14:10Honzo, to bych nechtěla zažít. V noci jim do úlku nelezu, mám strach, že bych jim tam napustila zimu. Večer je přeci už dost chladno. Kontrolu provádím jen s kamínky. Jakmile znejistím, tak narafičím kamínky i několikrát za den. Teď mám trochu volno, tak jdu hlídat. Držím palce, ať se Ti podaří obsadit. Kdyby jsi našel novou holku, vyndáš ty původní buňky nebo je tam necháš ? Čau
Síťku i stříkačku jsem si pořídil s úlkem. Asi jsem zbytečně panikařil, za dva dny hlídání na zahradě se objevilo pět hledaček a chytil jsem jen jednu (ta navíc vytuhla v úlku ). Včera večer jsem vyrazil do lesa a hned jsem jednu chytil. Ta bohužel taky vytuhla. Pak druhou, ta uletěla a dnes na zahradě se to čmeláky jen hemžilo někteří už na kytkách ale byly. Od rána jsem měl další tři pokusy.julio píše: ↑pát 27. dub 2018 21:32:54Kaos: kúp si v akvaristike sieťku na rybky, ja mán asi 15 x 20 cm. Veľmi dobre sa s tým chytá. Niekedy aj keď z miesta uletí, dá sa vo vzduchu. Rukou ju zľahka pritlačím a pod sieťku strčím injekčnú striekačku 20 ml s odrezaným koncom keď do nej vlezie, zapchám prstom a potom zavádzam do čmelína. Potlačíš ju tam opatrne piestom striekačky. Zapcháš korkovou zátkou alebo čímkoľvek iným, počkáš 10 minút, vyberieš zátku a čakáš, ako zareagguje. Ja mám na záhrade v miestach kde najčastejšie hľadajú asi 10 cm rúrky z čierneho elektrikárskeho husieho krku asi tretinu čmeliakov som odchytil tam. Na jar zabiješ do zeme, aby bolo vidieť len dieru, po sezóne odchytu vyberieš. Keď vlezie dnu, pretože čierne diery čmeliakov pri hľadaní lákajú najviac, stačí priložiť striekačku a oni si sami do nej vlezú.
Dva uletěly bez zájmu a třetí mě docela zmátl. Vylezl z úlku a začal dělat pomalá krátká kolečka 5-15 cm od vchodu. Jenže pak se vrhl za úlek na rododendron a tam se pak pět minut vrtal v květech a postupně někam zmizel. Nevím jestli na něj mám čekat, nebo pokračovat v nabídce dalším královnám. Co myslíte?
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Já bych počkal. Důležité je, že si prohlížel vchod. Zažil jsem i horší zaměření a pak se matka vrátila. Uvidíš dnes večer případně zítra. Lepší počkat, než aby se tam pak potkaly matky dvě....
Tak skutečně, čmelák se vrátil už dvakrát. Očividně byla přítomnost "cukrárny" (rododendronu) motivací zrušit zaměřování a vrhnout se rovnou na mateřské povinnosti. V rodině zavládla obrovská radost!Honza79 píše:Já bych počkal. Důležité je, že si prohlížel vchod. Zažil jsem i horší zaměření a pak se matka vrátila. Uvidíš dnes večer případně zítra. Lepší počkat, než aby se tam pak potkaly matky dvě....
Jakub - Mukařov (Praha Východ)