Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Moc Vám, všem děkuji, ale je to především vaše zásluha od Vás jsem se učila. A navíc jsem letos lovila jen na zahradě, jen tu poslední skalní jsem ulovila na betoně. Včera jsem si udělala zahradní pozorovací den a hned malér, jedna skalní divně lítá, sedí na kamenech pocuje se květy ji nazajímají, musela jsem ji dát do úlku stříkačkou, tak trochu lítala. Dělničky z 5ti úlků lítají, ale jsou tak droboučké, že jim dělám malinkatou škvírku kolíčkem na prádlo,v podvečer samozřejmě klapku spouštím. Mimochodem se mi kolíčky osvědčily, žádné vruty. žádné šňůrky a vůbec jim to nevadí, dávám stejnou barvu jako je klapka. Mám ještě odpozorované, že zemním vadí suchý zip. Visí z dírky za zadní nožičky a okusují okraj, luční to nedělají, ty jsou pracovitější nosí tak nacpané gatě, že se divím, že lítají. Honzi dej vědět,jak dopadlo tvoje hnízdo s novou královnou. Jinak se všichni mějte hezky a ať nám už konečně naprší.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Pepane máš úžasné schovky. Já musím počkat až mi vyrostou keře, moje zahrada je loni přebudována kvůli čmelákům.
kaos
TOP člen
TOP člen

Moc hezké čmelíny Pepane, asi je to i praktické, já být čmelákem, tak se raději usadím, na druhé straně to může zkomplikovat návrat odchovaných královen z loňského roku a tedy je menší šance, že se pak poperou s nějakou nově usazenou.

Jinak já potvrzuji smutnou zprávu, v noci jsem kontroloval hnízdečko rolní v trávě a po královně ani památky, pouze opuštěné dílko:
https://s9.postimg.cc/qxhooip3z/IMG_20180506_215112.jpg

Moje radost, že bych mohl mít druhého čmeláka alespoň takto divoce, byla tedy předčasná.

Usazení druhého úlku už pomalu vzdávám, sice sem tam něco hledá, ale většina jsou pačmeláci. Včera jsem ještě zkoušel dvě hajní, jedna ještě zaletěla na zahradu, druhou jsem našel při procházce v lese. Bohužel čas k nalezení královny je už značně v nepoměru s efektivitou jejího usazení. Pokusů o usazení mám zatím 16 a vše bez výsledku (nyní si ale myslím, že 2 z nich mohly být pačmeláci). Čmelín je sice rozměrově kopií čmelínu od ZD, ale očividně to čmeláci poznají a nenechají se ošálit nějakým neznačkovým šuntem :).

Nejvíce lituji toho, že jediná královna, kterou jsem v posledních dnech viděl na zahradě byla první a i poslední skalní co jsem tu i v okolí viděl. Příští rok si dávám za úkol nějakou skalní usadit a pokusit se je rozmnožit, aby se místní druhová skladba trochu obohatila.

PS. u jakých druhů se touto dobou ještě mohou vyskytnout alespoň nějaké královny?
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,asi skalní nebo polní.Ale spíše,že nahodile na nějakou natrefíš jako já loni na zahradě kolem 18.5. na skalní.
Včera jsem také zkoušela hájovou a dnes zemní,i když jsem věděla,že to zřejmě nemá smysl.Většinou buď v této době přišly o hnízdo nebo jsou napadené hlísticemi. :(

Dnes mi přibyly další dělničky od luční a polní :D .
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
pon 07. kvě 2018 13:00:59
Nejvíce lituji toho, že jediná královna, kterou jsem v posledních dnech viděl na zahradě byla první a i poslední skalní co jsem tu i v okolí viděl. Příští rok si dávám za úkol nějakou skalní usadit a pokusit se je rozmnožit, aby se místní druhová skladba trochu obohatila.

PS. u jakých druhů se touto dobou ještě mohou vyskytnout alespoň nějaké královny?
V tuhle dobu je to fakt o náhodě. Zrovna tu skalní bych vidèl možná nejreálněji.... ;)

Včerejší nová zemní souboj přežila snad bez újmy na zdraví. Dnes dopoledne jsem ji viděl 2x přiletět. S klapkou se trochu pere, ale vždy se domů dostane. Mám takové tušení, že už tam pár dní létá. Prostě se chová jako by se včera nic nestalo. Kdybych to věděl, mohl jsem se pokusit matky rozdělit. O metr vedle mám osiřelý čmelín. Bohužel nemohu být u čmeláků každý den. Sám jsem zvědav, jak to dopadne. Uvidíme ve středu...
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky1 píše:
pon 07. kvě 2018 14:42:00
Kaosi,asi skalní nebo polní.Ale spíše,že nahodile na nějakou natrefíš jako já loni na zahradě kolem 18.5. na skalní.
Včera jsem také zkoušela hájovou a dnes zemní,i když jsem věděla,že to zřejmě nemá smysl.Většinou buď v této době přišly o hnízdo nebo jsou napadené hlísticemi. :(

Dnes mi přibyly další dělničky od luční a polní :D .
no mě ty hájové taky připadaly divné, sice vypadaly, že hledají, ale místo toho aby zalézaly do děr, vypadlao to, že si je spíš chtějí vyhrabat. Jedna dlouho hrabala v jehličí v lese. Spíš mi příjdou že jsou napadené hlísticemi a chtějí se zahrabat a umřít. Jinak teď mi tu šmejdila rolní ale hledala tak blbě, že nebyla šance jí polapit :D
Honza79 píše: V tuhle dobu je to fakt o náhodě. Zrovna tu skalní bych vidèl možná nejreálněji.... ;)

Včerejší nová zemní souboj přežila snad bez újmy na zdraví. Dnes dopoledne jsem ji viděl 2x přiletět. S klapkou se trochu pere, ale vždy se domů dostane. Mám takové tušení, že už tam pár dní létá. Prostě se chová jako by se včera nic nestalo. Kdybych to věděl, mohl jsem se pokusit matky rozdělit. O metr vedle mám osiřelý čmelín. Bohužel nemohu být u čmeláků každý den. Sám jsem zvědav, jak to dopadne. Uvidíme ve středu...
Už jsi někdy takové dělení královen zkoušel?
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Camelak123

Ahoj všem, opět prosím o radu nebo Vaši zkušenost. Poradili se mi před měsícem usadit zemní královnu, která se bez problémů vracela, starosti mi dělá poslední zhruba tři dny. Vůbec nelétá z úlu ven, přitom když se jen dotkni vystylky tak varovně bzučí. Určitě nelétá ven protože jako indikátor používám stebelko slámy, které shodí ,je lehounké. Prostě poslední 3 dny je to zvláštní, ano jsou vedra, ale úl je ve stínu. Napadlo mě třeba že když se blíží čas líhnutí dělnic, že se královna zabývá intenzivně tím a nelétá, fakt nevím. Má zvas někdo přesněji vysledování za jak dlouho jsou první dělnice, řekněme od usazení, nebo od prvního nošení pylu? Tahle nejistota mi dost trápí, ale na druhou stranu si myslím, že kdyby nebyla v pořádku, tak varovně nebzučí. Za případnou radu děkuji Jakub.
Camelak123

Omlouvám se za chyby, mobil mi to kazi :oops: Jakub
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
pon 07. kvě 2018 15:05:31
Už jsi někdy takové dělení královen zkoušel?
Ještě ne, ale loni k tomu už málem došlo. Luční se tehdy nastěhovala k zemní. Jinak stěhování komplet hnízd už mám za sebou.
julio
Nový člen
Nový člen

Ahoj, tak som tu skoro dva týždne nebol a mám zlú aj dobrú správu. Tak tá zlá, lesná sa mi niekam stratila. Škoda, tešil som sa veľmi a zbytočne. Nelieta už celý týždeň. Dobrá správa je, že 1.mája mi vyleteli prvé mladé zemné a v sobotu prvé mladé skalné. Očakávam ešte roľné, tie sa usadili približne v rovnakom čase ako skalné. Vymenil som klapku roľným za ľahšiu, z tenšieho plastu, aby mladé čmeliačiky nemali problém. Lieta mi aj rakytová v štrbine pod strechou. Posledného hľadajúceho som odchytil 1.mája, ale nemal záujem.
Ostatné neobsadené čmelíny už sú schované a čakajú na novú sezónu.
Odpovědět