Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,proč tam nutně musíš mít ten kamínek?Já být tebou tak ho tam rozhodně nedávám,ať o ni zbytečně nepříjdeš.Důležitější je,aby měla bezproblémový východ než tvoje ujišťování kontrolováním,zda tam je. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky1 píše:
pon 04. čer 2018 7:25:00
Kaosi,proč tam nutně musíš mít ten kamínek?Já být tebou tak ho tam rozhodně nedávám,ať o ni zbytečně nepříjdeš.Důležitější je,aby měla bezproblémový východ než tvoje ujišťování kontrolováním,zda tam je. ;)
No já ho tam dával abych věděl kdy vyletí abych ji snížil klapku když je v úlku, ale nakonec když jsem viděl jak s tím zápasí tak jsem neměl srdce na to víc utahovat šroub. Ale ten kamínek je z lehkého a porézního materiálu takže jeho hmotnost ke hmotnosti klapky je zanedbatelná. Jinak už se ti někdy stalo že by klapka nějakou matku odehnala? Já si na jednu stranu říkám že je to musí rozčilovat, na druhou stranu v přírodě se musí setkat s horšími věci.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Brundibár

Mé zkušenosti s klapkou a jejím pootevření - loni jsem si přivezl hnízdo z Troubska. Nebylo moc velké a bylo mi líto těch malinkatých dělnic, které s klapkou bojovaly. Tak jsem ji nechával lehce pootevřenou pomocí párátka. Výsledek byl ten, že mi hnízdo totálně zlikvidoval zavíječ. Letos se podařilo do jednoho čmelína usadit královnu skalního - ta se s klapkou taky prala, různě ji oblétávala. Pak pochopila, že s tím nic neudělá a naučila se ji zvedat. Malé dělnice to taky pochopily, někdy na sebe počkají, nebo ta co snaží dostat dovnitř využije moment, kdy kamarádka leze ven. U zemního to samé, akorát ze začátku lezly dělnice po "zádech". Jeden negativní dopad to má a to, že se některým uvolní z rousků kulička pracně nasbíraného pylu. Ty kuličky sbírám a mám v úmyslu je na jaře použít jako příkrm. Má s tím někdo zkušenosti?
Dík.
kaos
TOP člen
TOP člen

Brundibár píše:
pon 04. čer 2018 9:39:25
Mé zkušenosti s klapkou a jejím pootevření - loni jsem si přivezl hnízdo z Troubska. Nebylo moc velké a bylo mi líto těch malinkatých dělnic, které s klapkou bojovaly. Tak jsem ji nechával lehce pootevřenou pomocí párátka. Výsledek byl ten, že mi hnízdo totálně zlikvidoval zavíječ. Letos se podařilo do jednoho čmelína usadit královnu skalního - ta se s klapkou taky prala, různě ji oblétávala. Pak pochopila, že s tím nic neudělá a naučila se ji zvedat. Malé dělnice to taky pochopily, někdy na sebe počkají, nebo ta co snaží dostat dovnitř využije moment, kdy kamarádka leze ven. U zemního to samé, akorát ze začátku lezly dělnice po "zádech". Jeden negativní dopad to má a to, že se některým uvolní z rousků kulička pracně nasbíraného pylu. Ty kuličky sbírám a mám v úmyslu je na jaře použít jako příkrm. Má s tím někdo zkušenosti?
Dík.
U těch kuliček s pylem to prý má smysl jenom pokud se dají přímo do hnízda, tedy k té voskové stavbě, na výstelce je prý čmeláci ignorují, navíc se rychle kazí, určitě by ale šlo pyl zamrazit. Problém je vždy ale to, že se musí rozhrnout výstelka a najít hnízdo, no a myslím že to moc nestojí za to, ty čmeláky takhle obtěžovat, nebo riskovat poškození hnízda.

S těmi klapkami, právě že já v souvislosti s nimi čtu vesměs zkušenosti se zemním, skalni je taky pěkný buldozér, u nich bych se nebál, na nic je vidět jakou mají sílu i při chytání, ale vůbec nikde nevidím zkušenosti s klapkou u menších druhů, jako je rolní a luční. U lučního by mě vůbec zajímalo, jak jsou na tom se zavíječem, vývoj hnízda má hrozně rychlý a za dva měsíce má nové matky, do prvních dělnic je zase hnízdo tak malé, že nevím jestli tento druh vůbec zavíječ ohrožuje tak jako ostatní druhy. V návodech mi tato drobotina přijde dost opomíjená.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,zavíječ ohrožuje luční stejně jako ostatní druhy.Jen luční může mít trochu štěstí pokud se ubytuje hned na začátku dubna a je napaden později,právě proto,že má tak brzy nové matky.
Ale pokud ubytuješ až v květnu,může hnízdo zavíječ úplně zlikvidovat ještě před vylíhnutím matek. ;)
Kyros
Nový člen
Nový člen

kaos píše:
pon 04. čer 2018 11:42:33
Brundibár píše:
Dík.
U těch kuliček s pylem to prý má smysl jenom pokud se dají přímo do hnízda, tedy k té voskové stavbě, na výstelce je prý čmeláci ignorují, navíc se rychle kazí, určitě by ale šlo pyl zamrazit. Problém je vždy ale to, že se musí rozhrnout výstelka a najít hnízdo, no a myslím že to moc nestojí za to, ty čmeláky takhle obtěžovat, nebo riskovat poškození hnízda.

S těmi klapkami, právě že já v souvislosti s nimi čtu vesměs zkušenosti se zemním, skalni je taky pěkný buldozér, u nich bych se nebál, na nic je vidět jakou mají sílu i při chytání, ale vůbec nikde nevidím zkušenosti s klapkou u menších druhů, jako je rolní a luční. U lučního by mě vůbec zajímalo, jak jsou na tom se zavíječem, vývoj hnízda má hrozně rychlý a za dva měsíce má nové matky, do prvních dělnic je zase hnízdo tak malé, že nevím jestli tento druh vůbec zavíječ ohrožuje tak jako ostatní druhy. V návodech mi tato drobotina přijde dost opomíjená.

Kaosi, já mám letos ubytovány jak zemní, tak luční i polní. V pomyslném žebříčku ve zvládnutí klapky jsou moji zemní nejméně šikovní a nejvíce neohrabaní. U mě to vypadá takto - 1. luční, 2. polní, 3. zemní. Samozřejmě u každého to může být jinak, uvádím jen vlastní zkušenost.
Brundibár

kaos píše:
pon 04. čer 2018 11:42:33
Brundibár píše:
Dík.

Ty klapky jsou dobrá věc, jen se nesmí propadat soucitům, když se tam nějaký maličkatý nemůže dostat. Různé pootevírání = jasný vstup pro predátory, to se mi stalo loni. Navíc, takto velký čmelín je určitě víc "na ráně" než díra v zemi, kam v rychlosti královna a pak dělnice létají. Taky nelze opomenout, že čmeldové jsou docela pěkní bordeláři a pro škůdce není tak složité si je najít. Třeba ta moucha číhá u vchodu a stačí aby byla u klapky trošku tlačenice a v pohodě tam s nimi vnikne. Pokud mohu ještě porovnat hnízdo z Troubska a osídlený čmelín, tak si myslím, že osídlený čmelín chycenou královnou je "silnější". Na druhou stranu to chce hodně štěstí aby se královně "líbilo" :-)
K tomu dokrmení - když jsem královnu odchytil, tak jsem ji nechal pod větší skleněnou nádobou trošku "uklidnit" a přidal jí tam víčko s medem. Když ho našla, tak opravdu s chutí pěkně sosala.
kaos
TOP člen
TOP člen

Díky všem :D Mě s tím zavíječem láme hlavu spousta věcí, ale to bude asi tím, že mám dost vědecký pohled na věci a pokud něco nemám ověřené eperimentem, tak pochybuji :D Dokonce jsem přemýšlel, pokud by někdo měl letos zavíječe, tak bych se jich ujal a zkusil nějaké testování, tedy má představa je, že by byly v nějaké uzavřené nádobě s dvěma vývody - trubkami, na konci samozřejmě neprostupně uzavřené. Konce trubek bych pak zkoušel přikládat k větracím otvorům/vstupům čmelínů různého stáří a pak bych ráno počítal koncentraci na konci trubky. Nicméně musel bych asi vymyslet, jak je dokrmovat, aby přežili testování. Nicméně myslím, že by z toho mohly být zajímavé výsledky, například od jakého stáří hnízda čmeláky již cítí.

Ohledně toho pylu a dokrmování doporučuji tento příspěvek: https://www.facebook.com/cmelaci.cz/pho ... =3&theater

PS. klapku jsem dnes trochu snížil, kamínek už nedávám, čmelinda vypadá, že zatím zvládá ok.

PS2. včera jsem se šel podívat do lesa, po nějakých dalších lučních hledačkách, a hned po asi dvou minutách jsem objevil skalní létat pod stromem a pak se zahrabávat do jehličí, no něco mi říkalo, abych jí nechal být, ale nedalo mi to a tak jsem promarnil hodinu a půl. Určitě to byla ta nemocná.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,kdy by mi hnízdo napadl zavíječ,tak bych je rozhodně nedala na testování :roll: ,ale snažila bych se larev nějak zbavit.

Mohl bys ale dát cukerný roztok na krmení a opuštěné hnízdo po velmi brzo ubytovaných lučních a dělat pokusy.Eventuálně buňky po ukončení hnízdění zmrazit a rozmrazit po nalezení zavíječe. ;)

To mám radost,že tvoje luční klapku zvládá. :D
kaos
TOP člen
TOP člen

No já jsem myslel už zakuklené housenky :-D

Jinak dnes jsem našel jednu podivnou hledačku, kresbu měla jako zemní nebo hájová ale byla spíš světlejší což by odpovídalo té hájové ale těch jsem tu viděl tolik a tahle byla jiná. Na hrudi za tím páskem za hlavou měla místo černé srsti jen lesklou pleš. Napadá někoho co to může být?
Odpovědět