Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Honzo to loňské hnízdo skalních napadené Brachycomou - zlikvidovala je úplně nebo se povedlo odchovat matky?
Já ji tu taky mám, zatím se mi ji daří zabíjet - čeká mi tak jedna za dva dny u vchodu zemních co jsou nejpočetnější. Asi mají taky taktiku načuchnutí a pak proklouznout, překvapivě ale na česně klapky neodlétají, jen běhají a to je jejich konec...
Tak spš se ptám jak moc velký problém, když se ti dostane dovnitř. Dělnice je bohužel na rozdíl od pačmeláků ignorují. Noc mám ale střeženou od soumraku - dvě hodně agilní strážkyně, tak mám docela problém klapku čistit, hned jsou venku a na zádech jasně ukazují, že teda takto ne :lol: tak už musím mít na prstu rukavici, každej den jedno žihadlo bych nemohl dělat...
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Karel píše:
úte 12. čer 2018 12:37:36
Honzo to loňské hnízdo skalních napadené Brachycomou - zlikvidovala je úplně nebo se povedlo odchovat matky?
Loni mi to hnízdo skalních zlikvidovala. Ale musím říci, že už od začátku hnízdo provázely problémy. Nejdříve se popraly matky, jednalo se o navrátilce. A ještě jsem pak našel uvnitř mrtvou matku pačmeláka cizopasného. Kdy a jak se tam dostala netuším. Hnízdo celou sezónu jen tak přežívalo dokud neuhynula matka. Brachycoma je po zavíječi asi další nejhorší škůdce. Pokud je hnízdo silné, tak ho jen oslabí. Pokud je tam nějaký problém ve vývoji nebo zdržení, dovede celou kolonii zlikvidovat.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Karel píše:
úte 12. čer 2018 12:37:36
Noc mám ale střeženou od soumraku - dvě hodně agilní strážkyně, tak mám docela problém klapku čistit, hned jsou venku a na zádech jasně ukazují, že teda takto ne :lol: tak už musím mít na prstu rukavici, každej den jedno žihadlo bych nemohl dělat...
Škoda, že se čmeláci nenaučili nějak lépe bránit proti vetřelcům. Poloha na zádech, ta zavíječe nebo Brachycomu neodradí... :(
Brundibár

Ahoj všem. Včera jsem mezi 18:00 - 19:00 natáčel život u zemních i skalních.
Skalní - tady to vypadá, že hnízdo posílilo - 26 odletů, 41 příletů, takže od minula nárůst, docela s klapkou bojují, ale jsem tvrdej.
Zemní - 44 odletů, 41 příletů, hnízdo je o 14 dní starší, některé dělnice jsou evidentně větší. Jedna menší se po výlezu motala asi 2 min. po česně, pak trošku lítala a nakonec lezla po zemi. Tak jsem ji chytil, vypadala úplně stejně jako menší zemní dělnice, akorát proužek měla téměř citrónově žlutý. :shock: tak nevím, pustil jsem ji. Pak je na jednom záběru vidět, jak má jeden čmelda něco bílého na hlavě. Co by to mohlo být?
Ty mouchy Brachioma jsou neskutečně drzé, vypadají až jako fascinované pachem čmeláků, že se dají vcelku rychle zlikvidovat. Njn, ale to je chvilka....co se tam děje celý den... :?:
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Ty mouchy Brachioma jsou neskutečně drzé, vypadají až jako fascinované pachem čmeláků, že se dají vcelku rychle zlikvidovat.
Souhlasím, přijde mi (nemám to ale podložené) že je i hodně lákají ty rousky. Jinak jsou to mrchy co na rozdíl od Aphomii jdou vždy na česno. Aphomie se dá docela dobře likvidovat v pastech, tadle mrcha to zkouší žel správně... Podle mne čekají u toho vchodu, aby načichly a pak zkouší proklouznout spolu s dělnicí a asi sledují i je proto mi nejdou tam, kde dělnice nelezou... Výhoda je, že nejdou hned na věc, vždy mi tráví na česnu docela dlouho, než zkusí průnik. Takže šance na likvidaci docela je. Chov je radost, ale člověk si docele oddechne, když už jsou ty nové matky konečně bezpečně fuč. Já už jako marker svého úspěchu vůbec neberu osídlení, ale výsledek, protože ta cesta k novým matkám je tak trnitá, že usadit královnu mi přijde jako to nejjednodušší...
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Niky1
TOP člen
TOP člen

Karel napsal:
Karel píše:
úte 12. čer 2018 16:16:40
Já už jako marker svého úspěchu vůbec neberu osídlení, ale výsledek, protože ta cesta k novým matkám je tak trnitá, že usadit královnu mi přijde jako to nejjednodušší...
Přesně tak,zdárně odchované nové matky a samečci jsou nejdůležitější.Bez tohoto by chov neměl žádný smysl. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Brundibár píše:
úte 12. čer 2018 14:07:53
Ty mouchy Brachioma jsou neskutečně drzé, vypadají až jako fascinované pachem čmeláků, že se dají vcelku rychle zlikvidovat. Njn, ale to je chvilka....co se tam děje celý den... :?:
Ano, jsou drzé a jak psal Karel jdou jasně na jistotu přímo na klapku. Likvidovat se dají, ale samozřejmě nemůžeš být u úlu celý den. Trochu mi je pomáhají eliminovat ty lepivé pasti. Podle "úlovků" jdou momentálně nejvíce po skalních.
brumla

Ahoj, konečně jsem našel čas na foto na česně, přikládám pár fotek, předpokládám, že je to čmelák zemní (můj první).
https://brumla58.rajce.idnes.cz/Cmelin/#meln_6.jpg
https://brumla58.rajce.idnes.cz/Cmelin/#meln_8.jpg
https://brumla58.rajce.idnes.cz/Cmelin/#meln_3.jpg

Jak eliminovat na klapce odpad pylu? Trochu jsem upravil náběh pod klapkou, ale nevím, jak moc můžu zbrousit. Jak jinak upravit?
Díky za zprávu.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Brumlo pěkné :D Jen když vidím fotky s rousky na klapce tak jsem z toho vždy nanic :( .Tolik těžké práce v niveč. :roll:
brumla

Niky1, mě to taky mrzí, když jsem u úlku, pozoruji a přiletí s plnou nůši, tak jim lehce pomůžu, ale jak píší ostatní, hold nemůžeme u nich sedět pořád, i když je to výborné kino...
Odpovědět