Honzo len ma napadá že keď tam boli 4 zavijaci tak už asi prebehol vivin až na motylka. Kontrolovať to budem.Honza79 píše: ↑čtv 28. čer 2018 9:05:58No jak říkám, vypadá to, že hnízdo bylo napadeno někdy v nedávné době. Píšeš, že hnízdo je stále silné a už se líhnou nějaké matky. Tak to se většina matek stihne vylíhnout. Housenky zavíječe hnízdo nezlikvidují ze dne na den. Pravidelně hnízdo kontroluj a uvidíme.
Chov čmeláků v roce 2018
Dnes jsem objevil zajímavou diplomovou práci o čmelácích a vzpomněl jsem si na Honzu s tímto úryvkem:
"Některé matky se probouzejí později, nezakládají vlastní hnízdo a obsadí hnízdo již založené, přičemž původní matku zpravidla usmrtí. Obsazování již založených hnízd je u čmeláků všeobecně rozšířená záležitost, v některých hnízdech najdeme i několik usmrcených matek. Pokusy o obsazení hnízda cizího druhu však končí většinou neúspěchem."
Odkaz zde: https://is.muni.cz/th/wdkul/Diplomova_prace.doc
"Některé matky se probouzejí později, nezakládají vlastní hnízdo a obsadí hnízdo již založené, přičemž původní matku zpravidla usmrtí. Obsazování již založených hnízd je u čmeláků všeobecně rozšířená záležitost, v některých hnízdech najdeme i několik usmrcených matek. Pokusy o obsazení hnízda cizího druhu však končí většinou neúspěchem."
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak tak, svatá pravda Kaosi. Jak jistě víte, mám s tím velkou zkušenost.kaos píše: ↑čtv 28. čer 2018 10:10:30Dnes jsem objevil zajímavou diplomovou práci o čmelácích a vzpomněl jsem si na Honzu s tímto úryvkem:
Blanko,podle literatury matka nejdříve naklade dělnice pak matky a až se jí skončí všechna vajíčka z oplodnění z minulého roku,tak začne klást neoplozená vajíčka z kterých se líhnou samečci.Dělnice také pak kladou,ale prý jen 10% samečků,zkoumáno u zemního,což mě překvapilo.
Naposledy upravil(a) Niky1 dne čtv 28. čer 2018 10:38:21, celkem upraveno 1 x.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Pak je tu, ale otázka, jak se tam dostala/případně zda vůbec/samička zavíječe. Mám už nějaký čas podezření, že samička zavíječe po marné snaze dostat se do úlu, naklade vajíčka přímo na klapku nebo na vnější stěnu čmelína. Malý počet drobných housenek se pak do úlu prostě dostane - netěsnými spárami, přes nedokonalé větrání a možná i přes klapku, třeba na nohách čmeláka...
No oni sústavne behaju pod klapkou lebo straskyne ich moc lustruju. Kolkokrat niektorú ani nechcu pustit. Podotykam že vedľa sú iba skalné.Honzo dik.Honza79 píše: ↑čtv 28. čer 2018 10:44:42Pak je tu, ale otázka, jak se tam dostala/případně zda vůbec/samička zavíječe. Mám už nějaký čas podezření, že samička zavíječe po marné snaze dostat se do úlu, naklade vajíčka přímo na klapku nebo na vnější stěnu čmelína. Malý počet drobných housenek se pak do úlu prostě dostane - netěsnými spárami, přes nedokonalé větrání a možná i přes klapku, třeba na nohách čmeláka...
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Já to nechci zakřiknout, ale u nás je zatím se zavíječem relativně klid. Našel jsem asi před měsícem dva kusy na vnější stěně čmelína se zemními, jeden zavíječ se mi chytl na past. Ale jinak je to zatím dobré. A to kontroluju čmelíny poměrně často a hlavně v noci. Snad to tak i vydrží....
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Honzo máš pasti a ty na Aphomii stačí. Jednak je to docela velký motýlek (proti chalcidkám určitě) a jednak se dá dobře oklamat a navést na lep větrání. Chemostop řeší otázku možnosti vajíčko vně - housenka dovnitř... Není ale potvrzen takový záchyt ani na lepu což neznamená, že se to stát nemůže. Nicméně si myslím, že pokud není větrání ošetřeno pastí tak to zkusí u něj a pokud se tudy nedostane do úlku, jde ke klapce a tam je to vždy loterie. Žádné opatření není 100% a tím spíš ne to, kde je vstup pro čmeláky a nelze tedy řešit maximálně možně.
Jak jsem psal na FB i z toho důvodu dělám tu dlouhou chodbu, aby byla ještě šance, že v chodbě narazí na dělnici a ty ho zlikvidují. Stejně tak housenka by asi ten metr v tom bordelu co tam čmeldové mají, nedala...
V hnízdu je oproti přírodnímu stavu u všech parazitů pro ně velké plus - je tam více materiálu, kde se mohou bezpečně ukrýt a tak bych na možnost, že si čmeláci pomohou sami nesázel - je to jiná situace i než v labu, kde mají taky materiálu velmi málo neboť se vnější podmínky řeší klimou místnosti.
RAPO:
U napadeného hnízda bych zvážil půjčit si od včelaře ochranné pomůcky + tu výchytku a opravdu udělat tu důslednou kontrolu jak radí Ondra na FB. Při opatrnosti hnízdo není zas až tak křehké, jde s ním dobře manipulovat a je šance, že ho opravdu očistíte + vyměnit veškerý materiál co není vázaný na hnízdo... On to dělá rutinně a čmeldům to nevadí tak je to spíše o odvaze nás. I případné narušení struktury je nic proti larvám, nahoru lezou už jen larvy k zakuklení, tedy ty, co své dílo na čmelácích už vykonaly....
Jak jsem psal na FB i z toho důvodu dělám tu dlouhou chodbu, aby byla ještě šance, že v chodbě narazí na dělnici a ty ho zlikvidují. Stejně tak housenka by asi ten metr v tom bordelu co tam čmeldové mají, nedala...
V hnízdu je oproti přírodnímu stavu u všech parazitů pro ně velké plus - je tam více materiálu, kde se mohou bezpečně ukrýt a tak bych na možnost, že si čmeláci pomohou sami nesázel - je to jiná situace i než v labu, kde mají taky materiálu velmi málo neboť se vnější podmínky řeší klimou místnosti.
RAPO:
U napadeného hnízda bych zvážil půjčit si od včelaře ochranné pomůcky + tu výchytku a opravdu udělat tu důslednou kontrolu jak radí Ondra na FB. Při opatrnosti hnízdo není zas až tak křehké, jde s ním dobře manipulovat a je šance, že ho opravdu očistíte + vyměnit veškerý materiál co není vázaný na hnízdo... On to dělá rutinně a čmeldům to nevadí tak je to spíše o odvaze nás. I případné narušení struktury je nic proti larvám, nahoru lezou už jen larvy k zakuklení, tedy ty, co své dílo na čmelácích už vykonaly....
- Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
- Jak se mi to daří a nedaří v komentované fotodatabázi zde: https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/
Primum non nocere