Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Uz sa na to psychicky pripravujem. Spravím to v sobotu ráno. :?
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,držím palce. :D

Dnes konečně neprší a měla jsem štěstí vidět od těch skalních houfně vylétat silné samečky,9x za půl hodiny :D .Viděla jsem je proto,že tito už jsou se žlutým proužkem za hlavou a čupřinou,tudíž dobře viditelní :) i ze 3 metrů.

Polní co se ubytovala první a sama má také silné hnízdo,prolet 50x za půl hodiny.Zatímco u polní kde stále létaly omylem dělnice a matky lučních mají prolet jen 6 až 11x za půl hodiny :( .

A zemní co se ubytovala jako druhá ale sama,už má ode dneška nové matky.Mám dvojnásobnou radost jelikož je to ta co jednou přiletěla skoro za tmy a nemohla se trefit do otvoru.Kdybych ji nezachránila,dnes by žádné nové matky nebyly. ;)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
pát 29. čer 2018 10:32:34
Rapo,držím palce. :D

Dnes konečně neprší a měla jsem štěstí vidět od těch skalních houfně vylétat silné samečky,9x za půl hodiny :D .Viděla jsem je proto,že tito už jsou se žlutým proužkem za hlavou a čupřinou,tudíž dobře viditelní :) i ze 3 metrů.

Polní co se ubytovala první a sama má také silné hnízdo,prolet 50x za půl hodiny.Zatímco u polní kde stále létaly omylem dělnice a matky lučních mají prolet jen 6 až 11x za půl hodiny :( .

A zemní co se ubytovala jako druhá ale sama,už má ode dneška nové matky.Mám dvojnásobnou radost jelikož je to ta co jednou přiletěla skoro za tmy a nemohla se trefit do otvoru.Kdybych ji nezachránila,dnes by žádné nové matky nebyly. ;)
Gratulujem Niky.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Niky gratuluju, já pořád čekám na královny zatím marně, u skalní jsem viděla tři samečky s čubřinkou, královnu ani když jsem se podívala pod střechu, tak na vystýlce jen malé dělničky. U zemních nepoznám kluky, ale už je také čas na královny. Přes víkend budu pozorovat. Rapo držím palce měla bych z toho čistění hrůzu.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,moje se ubytovala už kolem 8.4.,loni ubytované skalní kolem 12 a 14.4. měly matky až 11.7. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,zrovna jsem se dívala na fa na tu past od pana Čížka.Tys tu myslím dával i foto té svoji,ale v tolika příspěvcích se to těžko hledá.Nemohl bys prosím to foto,eventuálně popis umístit tady viewtopic.php?f=6&t=93 ?Je to přichycené na proužku z pet láhve nebo ne?Děkuji :) .
Foto pana Čížka
past na zavíječe p. Čížek.jpg
(46.76 KiB) Zatím ještě nestaženo
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
pát 29. čer 2018 14:58:38
Honzo,zrovna jsem se dívala na fa na tu past od pana Čížka.Tys tu myslím dával i foto té svoji,ale v tolika příspěvcích se to těžko hledá.Nemohl bys prosím to foto,eventuálně popis umístit tady viewtopic.php?f=6&t=93 ?Je to přichycené na proužku z pet láhve nebo ne?Děkuji :) .
Foto pana Čížka past na zavíječe p. Čížek.jpg
Niky, můžu, ale nejdříve v neděli. Jsem v práci.... jinak je to to samé, jak má pan Čížek. Lepem namazanou vložku z pet lahve vložím částečně do novodurové trubky, která je zevnitř ještě chráněna minimálně 2x jemnou drátěnou síťkou. Zvenku už je jen včelařská mateří mřížka, viz foto p. Čížka.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,to vůbec nespěchá,jen by bylo dobré,kdyby to bylo v tom tématu,děkuji. :)
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Pasti Čížek - Stuchl - Fereš nebo i ta má jsou všechny na jednom principu zevní mřížka volně prostupná, ale ne pro dělnice (osobně si ale myslím, že kdyby tam nebylo nic... dělnice jsou beztak naučené na vchod) lep a vnitřní mřížka, která znemožní průnik do hnízda. Jak se tam parazit motá a hledá vstup tak se lípne...
Modifikace
1) vkládání sítěk (organza apod), které znemožní průnik i toho co by prolezlo obyčejnou mřížkou POZ: lepší ochrana NEG: horší větrání a tím i menší pachová stopa
2) úprava krycích mřížek tak, aby znemožňovala parazitům výlez POZ z podstaty NEG možná redukce větrací plochy (dle provedení), tím i menší pachová stopa a i parazit musí najít ten správný vstup. Kombinace obojího při špatném provedení může vést k tomu, že místo větrání pro něj bude lákavější klapka
3) kolena s otvorem vzhůru POZ omezí larvám možnost vlezu NEG zhoršené větrání, horší údržba včetně chemostopování
4) posunutí vnitřních sítě zhruba do prostřed pasti a z obou stran mřížka jako past znemožňující výlez POZ zachytí i to co by se narodilo v úlku (Brachyoma co vleze vstupem) a zároveň je šance na nalepení toho, co by prolezlo organzou NEG při špatné konstrukci zhoršení větrání a pachové stopy, vnitřní chemostopová vrtva náchylná na kondenzát, který účinek chemostopu ruší .

Závěrem - nelze zatím jasně říci, že jakákoliv verze je lepší, je třeba přihlédnout i k dalším faktorům ---- umístění úlku, celková konstrukce, výskyt - záchyt parazitů , technická zručnost konstruktéra, čas na kontroly a údržbu. Cokoliv je ale lépe než nic. Nedat do větrání ruličku s chemostopem je škoda, která se nemusí vyplatit a přitom může opravdu vychytat mnohý problém. Chemostop se výborně rozpouští (čištění zanesených věcí) v potravinovém oleji (i použitém) a ten se pak dobře odstraňuje běžnými saponáty. Při kondenzaci se na něm drží voda což snižuje úspěšnost (po vyschnutí funguje znovu), na svislých plochách v teple (30 vedra) stéká. Trvanlivost lepu je rok i více, limit je tak spíše lokální znečištění (parazité, prach).
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Čaute.Tak operácia sa podarila na cca 95%.Hniezdo som musel vypáčit murarskou lopatkou.Drzalo to po bokoch riadne.Vybral som to jak pizzu. Motyli tam chvála bohu neboli zato husenice cca 30.Od spodu som mal kartón tvrdý v strede spevneny vlnovkou a pod ním a nad ním a aj v tých vlnovkach boli husanice. Kartón bol dosť prevlhnuty ale pleseň žiadna.Hniezdo som trochu poodokrival a popozeral ale ťažko to išlo a nechcel som ho zničiť. Otočil som ho hore dnom. Videl som aj staru kralovnu a veľké bunky asi 2cm. No na 100% sa to nedalo to by som hniezdo dosť poškodil.Cmelin som mal premiestneny lebo susedky skalne su dost agresivne a postipali ženu do nosa :lol: lenže zemne sa snažili dostať k skalnym a pár sa navzajom zabilo aj keď som ich odtrhaval od seba.Napadnute hniezdo funguje ako by sa nič nestalo akurát väčšina zameriava keď výletuje. Asi toľko.
Odpovědět