Chov čmeláků v roce 2018
Rapo,držím palce.
Dnes konečně neprší a měla jsem štěstí vidět od těch skalních houfně vylétat silné samečky,9x za půl hodiny .Viděla jsem je proto,že tito už jsou se žlutým proužkem za hlavou a čupřinou,tudíž dobře viditelní i ze 3 metrů.
Polní co se ubytovala první a sama má také silné hnízdo,prolet 50x za půl hodiny.Zatímco u polní kde stále létaly omylem dělnice a matky lučních mají prolet jen 6 až 11x za půl hodiny .
A zemní co se ubytovala jako druhá ale sama,už má ode dneška nové matky.Mám dvojnásobnou radost jelikož je to ta co jednou přiletěla skoro za tmy a nemohla se trefit do otvoru.Kdybych ji nezachránila,dnes by žádné nové matky nebyly.
Dnes konečně neprší a měla jsem štěstí vidět od těch skalních houfně vylétat silné samečky,9x za půl hodiny .Viděla jsem je proto,že tito už jsou se žlutým proužkem za hlavou a čupřinou,tudíž dobře viditelní i ze 3 metrů.
Polní co se ubytovala první a sama má také silné hnízdo,prolet 50x za půl hodiny.Zatímco u polní kde stále létaly omylem dělnice a matky lučních mají prolet jen 6 až 11x za půl hodiny .
A zemní co se ubytovala jako druhá ale sama,už má ode dneška nové matky.Mám dvojnásobnou radost jelikož je to ta co jednou přiletěla skoro za tmy a nemohla se trefit do otvoru.Kdybych ji nezachránila,dnes by žádné nové matky nebyly.
Gratulujem Niky.Niky1 píše: ↑pát 29. čer 2018 10:32:34Rapo,držím palce.
Niky gratuluju, já pořád čekám na královny zatím marně, u skalní jsem viděla tři samečky s čubřinkou, královnu ani když jsem se podívala pod střechu, tak na vystýlce jen malé dělničky. U zemních nepoznám kluky, ale už je také čas na královny. Přes víkend budu pozorovat. Rapo držím palce měla bych z toho čistění hrůzu.
Honzo,zrovna jsem se dívala na fa na tu past od pana Čížka.Tys tu myslím dával i foto té svoji,ale v tolika příspěvcích se to těžko hledá.Nemohl bys prosím to foto,eventuálně popis umístit tady viewtopic.php?f=6&t=93 ?Je to přichycené na proužku z pet láhve nebo ne?Děkuji .
Foto pana Čížka
Foto pana Čížka
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky, můžu, ale nejdříve v neděli. Jsem v práci.... jinak je to to samé, jak má pan Čížek. Lepem namazanou vložku z pet lahve vložím částečně do novodurové trubky, která je zevnitř ještě chráněna minimálně 2x jemnou drátěnou síťkou. Zvenku už je jen včelařská mateří mřížka, viz foto p. Čížka.Niky1 píše: ↑pát 29. čer 2018 14:58:38Honzo,zrovna jsem se dívala na fa na tu past od pana Čížka.Tys tu myslím dával i foto té svoji,ale v tolika příspěvcích se to těžko hledá.Nemohl bys prosím to foto,eventuálně popis umístit tady viewtopic.php?f=6&t=93 ?Je to přichycené na proužku z pet láhve nebo ne?Děkuji .
Foto pana Čížka past na zavíječe p. Čížek.jpg
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Pasti Čížek - Stuchl - Fereš nebo i ta má jsou všechny na jednom principu zevní mřížka volně prostupná, ale ne pro dělnice (osobně si ale myslím, že kdyby tam nebylo nic... dělnice jsou beztak naučené na vchod) lep a vnitřní mřížka, která znemožní průnik do hnízda. Jak se tam parazit motá a hledá vstup tak se lípne...
Modifikace
1) vkládání sítěk (organza apod), které znemožní průnik i toho co by prolezlo obyčejnou mřížkou POZ: lepší ochrana NEG: horší větrání a tím i menší pachová stopa
2) úprava krycích mřížek tak, aby znemožňovala parazitům výlez POZ z podstaty NEG možná redukce větrací plochy (dle provedení), tím i menší pachová stopa a i parazit musí najít ten správný vstup. Kombinace obojího při špatném provedení může vést k tomu, že místo větrání pro něj bude lákavější klapka
3) kolena s otvorem vzhůru POZ omezí larvám možnost vlezu NEG zhoršené větrání, horší údržba včetně chemostopování
4) posunutí vnitřních sítě zhruba do prostřed pasti a z obou stran mřížka jako past znemožňující výlez POZ zachytí i to co by se narodilo v úlku (Brachyoma co vleze vstupem) a zároveň je šance na nalepení toho, co by prolezlo organzou NEG při špatné konstrukci zhoršení větrání a pachové stopy, vnitřní chemostopová vrtva náchylná na kondenzát, který účinek chemostopu ruší .
Závěrem - nelze zatím jasně říci, že jakákoliv verze je lepší, je třeba přihlédnout i k dalším faktorům ---- umístění úlku, celková konstrukce, výskyt - záchyt parazitů , technická zručnost konstruktéra, čas na kontroly a údržbu. Cokoliv je ale lépe než nic. Nedat do větrání ruličku s chemostopem je škoda, která se nemusí vyplatit a přitom může opravdu vychytat mnohý problém. Chemostop se výborně rozpouští (čištění zanesených věcí) v potravinovém oleji (i použitém) a ten se pak dobře odstraňuje běžnými saponáty. Při kondenzaci se na něm drží voda což snižuje úspěšnost (po vyschnutí funguje znovu), na svislých plochách v teple (30 vedra) stéká. Trvanlivost lepu je rok i více, limit je tak spíše lokální znečištění (parazité, prach).
Modifikace
1) vkládání sítěk (organza apod), které znemožní průnik i toho co by prolezlo obyčejnou mřížkou POZ: lepší ochrana NEG: horší větrání a tím i menší pachová stopa
2) úprava krycích mřížek tak, aby znemožňovala parazitům výlez POZ z podstaty NEG možná redukce větrací plochy (dle provedení), tím i menší pachová stopa a i parazit musí najít ten správný vstup. Kombinace obojího při špatném provedení může vést k tomu, že místo větrání pro něj bude lákavější klapka
3) kolena s otvorem vzhůru POZ omezí larvám možnost vlezu NEG zhoršené větrání, horší údržba včetně chemostopování
4) posunutí vnitřních sítě zhruba do prostřed pasti a z obou stran mřížka jako past znemožňující výlez POZ zachytí i to co by se narodilo v úlku (Brachyoma co vleze vstupem) a zároveň je šance na nalepení toho, co by prolezlo organzou NEG při špatné konstrukci zhoršení větrání a pachové stopy, vnitřní chemostopová vrtva náchylná na kondenzát, který účinek chemostopu ruší .
Závěrem - nelze zatím jasně říci, že jakákoliv verze je lepší, je třeba přihlédnout i k dalším faktorům ---- umístění úlku, celková konstrukce, výskyt - záchyt parazitů , technická zručnost konstruktéra, čas na kontroly a údržbu. Cokoliv je ale lépe než nic. Nedat do větrání ruličku s chemostopem je škoda, která se nemusí vyplatit a přitom může opravdu vychytat mnohý problém. Chemostop se výborně rozpouští (čištění zanesených věcí) v potravinovém oleji (i použitém) a ten se pak dobře odstraňuje běžnými saponáty. Při kondenzaci se na něm drží voda což snižuje úspěšnost (po vyschnutí funguje znovu), na svislých plochách v teple (30 vedra) stéká. Trvanlivost lepu je rok i více, limit je tak spíše lokální znečištění (parazité, prach).
- Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
- Jak se mi to daří a nedaří v komentované fotodatabázi zde: https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/
Primum non nocere
Čaute.Tak operácia sa podarila na cca 95%.Hniezdo som musel vypáčit murarskou lopatkou.Drzalo to po bokoch riadne.Vybral som to jak pizzu. Motyli tam chvála bohu neboli zato husenice cca 30.Od spodu som mal kartón tvrdý v strede spevneny vlnovkou a pod ním a nad ním a aj v tých vlnovkach boli husanice. Kartón bol dosť prevlhnuty ale pleseň žiadna.Hniezdo som trochu poodokrival a popozeral ale ťažko to išlo a nechcel som ho zničiť. Otočil som ho hore dnom. Videl som aj staru kralovnu a veľké bunky asi 2cm. No na 100% sa to nedalo to by som hniezdo dosť poškodil.Cmelin som mal premiestneny lebo susedky skalne su dost agresivne a postipali ženu do nosa lenže zemne sa snažili dostať k skalnym a pár sa navzajom zabilo aj keď som ich odtrhaval od seba.Napadnute hniezdo funguje ako by sa nič nestalo akurát väčšina zameriava keď výletuje. Asi toľko.