Rapo,a létají hodně i když mají tak čisto?
Mě jenom mrzí,že se mi letos nepodařilo ubytovat jako loni zemního na prvního máje.Měli matky až 18.8. a ještě 24.8. byl prolet 49x za 1/2 hodiny .A to jsem si nejdřív myslela,že z té matky nic nebude.
Luční to pořád ještě nevzdávají,létají sice málo,ale pořád ještě nosí pyl ve všech třech hnízdech .
Chov čmeláků v roce 2018
Lietaju perfektne a vyletuju veľké nove robotnice.Fuu 1maja mať matku nadhera. Lúčne som chytil 2 a nič viac som nevidel ale mladé robotnice som mal plný rododendron co mam medzi čmelinmy.Niky1 píše: ↑ned 01. črc 2018 15:37:27Rapo,a létají hodně i když mají tak čisto?
Mě jenom mrzí,že se mi letos nepodařilo ubytovat jako loni zemního na prvního máje.Měli matky až 18.8. a ještě 24.8. byl prolet 49x za 1/2 hodiny .A to jsem si nejdřív myslela,že z té matky nic nebude.
Luční to pořád ještě nevzdávají,létají sice málo,ale pořád ještě nosí pyl ve všech třech hnízdech .
Díky všem, no jsem rád že jsou zas nějací čmeláci na zahradě. Sice je adopce jiná, než vychovat si hnízdo od matky, ale zase jsem si k nim vytvořil vztah při té záchranné akci. Navíc nevím s čím jsem si je přinesl, sice jsem se snažil sledovat škůdce, ale hnízdo nešlo moc rozevřít, tak snad je tam nekonzumuje zavíječ nebo tak něco. Jak jsem rozebíral materiál kolem hnízda, vždy se vyhnali 2-3 dělnice na obranu. Když už jsem měl matku a hnízdo mělo otevřený vršek, vykoukly z něj dvě dělnice. Už ani nebzučely, neukazovaly žihadlo, jen na mě koukali a po chvilce zalezly zpátky, jako že už se vzdávají. Byl to pro ně určitě divoký zážitek, tak jsem jim na uvítanou dal zkumavku s cukerným roztokem, vyžrali jo celý a ráno 30 minut před východem slunce, když jsem šel otevřít klapku, tak už dvě stály ve frontě na sběr pylu a nahoře na výstelce jich asi dvě desítky neklidně bzučely. Trochu jsem si to dnes zkomplikoval a při učení s klapkou jsem použil kolíček. Ten byl bohužel jasně žlutý a rekce byla taková, že některé dělnice při návratu nepoznávaly vchod, létaly okolo a pak uletěly pryč. Chvilku jsem zkoušel je lovit a házet do hnízda vrchem, ale nepomáhalo to. Takže jsem se vrátil ke šroubku a už to jde.
Jinak za plotem kvete hodně vikví huňatých, čmeláků na nich moc nebylo, maximálně sem tam rolní nebo skalní. Teď jsou obsypané zemními a i barva pylu vracejících se u klapky odpovídá . Jinak na poslední týden se začalo objevovat hodně lučních na levandulich, opylují mi i okurky. Zajímavé, předtím ani stopa, možná se v okolí rozjelo nějaké pozdní hnízdo.
Honza79 té rolní je mi líto snad už je to poslední špatná zpráva letos a hlavně skalní se ti odmění krásnými matkami!
Rapo zkoumal jsi jak se ti do toho hnízda mohl ten zavíječ dostat? Zní to fakt divně, máš tolik čmeláků ale všichni byly v tohle hnízdě, že by nějaký defekt na klapce, nebo pod ní něco strkali?
Niky1, můžeš udělat nějaké fotky té divné rolní? Bylo by fakt pěkné,kdyby to bylo něco vzácného
Jinak udělal jsem si první verzi větrací pasti. Nic hezkého, za dva týdny to nahradím něčím lepším je to plastová vodovodní trubka, uvnitř zbytek role od toaleťáku natřená lepem, zvenku síťka s prostřihlým otvorem.
Jinak za plotem kvete hodně vikví huňatých, čmeláků na nich moc nebylo, maximálně sem tam rolní nebo skalní. Teď jsou obsypané zemními a i barva pylu vracejících se u klapky odpovídá . Jinak na poslední týden se začalo objevovat hodně lučních na levandulich, opylují mi i okurky. Zajímavé, předtím ani stopa, možná se v okolí rozjelo nějaké pozdní hnízdo.
Honza79 té rolní je mi líto snad už je to poslední špatná zpráva letos a hlavně skalní se ti odmění krásnými matkami!
Rapo zkoumal jsi jak se ti do toho hnízda mohl ten zavíječ dostat? Zní to fakt divně, máš tolik čmeláků ale všichni byly v tohle hnízdě, že by nějaký defekt na klapce, nebo pod ní něco strkali?
Niky1, můžeš udělat nějaké fotky té divné rolní? Bylo by fakt pěkné,kdyby to bylo něco vzácného
Jinak udělal jsem si první verzi větrací pasti. Nic hezkého, za dva týdny to nahradím něčím lepším je to plastová vodovodní trubka, uvnitř zbytek role od toaleťáku natřená lepem, zvenku síťka s prostřihlým otvorem.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Kaosi,bohužel nefotím a nemám ani mobil s foťákem ,nemám k tomu žádný vztah,i když by se mi to zrovna teď hodilo.
Mohl by to být č.proměnlivý jelikož oni podle liter. mají nové matky na přelomu června a července + později.
Edit:tak je to polní podle poznámek můžou mít nové matky už od 70-78 dní od usídlení.
Mohl by to být č.proměnlivý jelikož oni podle liter. mají nové matky na přelomu června a července + později.
Edit:tak je to polní podle poznámek můžou mít nové matky už od 70-78 dní od usídlení.
Naposledy upravil(a) Niky1 dne stř 11. črc 2018 8:01:53, celkem upraveno 1 x.
Kaosi mám dojem že strecha čmelina po bokoch netesnila tak ako by mala ale problém bol skôr v tom že šrobik bol zasrobovavy krivo a vytvoril tam malu štrbinu cez ktoru zavijac mohol vliest dovnutra alebo sú na vine strazkyne ktoré sa stále handrkovali pod klapkou.
Honzo je mi to líto, člověk se cítí bezmocný, tak se snažíme a nakonec pohroma. Já jsem v pátek nahlédla do čmelína lučních, matky vylétly, některá se vracely. Pod střechou mám dvojitou síť s těsnícím límcem, když jsem ho nadzvedla vyletěly tři mouchy, hrábla jsem do výstýlky a uviděla malé housenky. Večer pod červeným světlem jsem přestěhovala všechny čmeláky, bylo tam i 5 nových královen. Čmelín mám v domě, v oknech sítě. Na stěně čmelína jsem našla zavíječe. Hnízdo jsem vytáhla očistila, čmelín zbavila zbytků vystýlky a v rohu našla 4 velké, hnusné housenky, které se chystaly zakuklit. Vše jsem spálila, hnízdo dala do původního stavu a šla jsem kontrolovat další lušní, ty jsem měla v jiné místnosti s klapkou přes zeď a to samé, malé housenky, ty velké v hnízdě ještě nebyly. Opět očista nová náplň. Kontrola třetího čmelínu v pořádku. Domů jsem přišla po půl noci. Rapo , do čeho chytáte čmeláky při stěhování ne do čeho, ale čím. Při červeném světle jsou v pohodě, když se jim dá trochu vrchní vystýlky do sklenice, tak jsou taky v pohodě. Nejhorší je roztrhnout vrchní slepenou vrstvu. A jak provádíte další kontrolu, to jim zase vytahujete hnízdo, nebo jen rozevřete vystýlku, ale houseny jsou většinou na dně.
Kyrosi skvělé stěhování, čím jsi je sbíral ty při stěhovačce. Jinak dobrá zpráva u zemních a jedné skalní mám nádherné královny, teď čekám každým dnem u další skalní a tří skalních. Niky děláš preventivní prohlídky, jak to doporučují na FB. Mějte se a pevné nervy při čekání na královny.
Kyrosi skvělé stěhování, čím jsi je sbíral ty při stěhovačce. Jinak dobrá zpráva u zemních a jedné skalní mám nádherné královny, teď čekám každým dnem u další skalní a tří skalních. Niky děláš preventivní prohlídky, jak to doporučují na FB. Mějte se a pevné nervy při čekání na královny.
Ahoj Blanka. V noci som ich zavrel aby ráno nevysli a rano som dal flasku z mineralky pred dieru na klapke a asi 20-25 robotnic naskakalo do nej.Potom som to hniezdo na surovo rozobral.Robil som to rano vonku na dvore.Blanka píše: ↑pon 02. črc 2018 10:14:40Honzo je mi to líto, člověk se cítí bezmocný, tak se snažíme a nakonec pohroma. Já jsem v pátek nahlédla do čmelína lučních, matky vylétly, některá se vracely. Pod střechou mám dvojitou síť s těsnícím límcem, když jsem ho nadzvedla vyletěly tři mouchy, hrábla jsem do výstýlky a uviděla malé housenky. Večer pod červeným světlem jsem přestěhovala všechny čmeláky, bylo tam i 5 nových královen. Čmelín mám v domě, v oknech sítě. Na stěně čmelína jsem našla zavíječe. Hnízdo jsem vytáhla očistila, čmelín zbavila zbytků vystýlky a v rohu našla 4 velké, hnusné housenky, které se chystaly zakuklit. Vše jsem spálila, hnízdo dala do původního stavu a šla jsem kontrolovat další lušní, ty jsem měla v jiné místnosti s klapkou přes zeď a to samé, malé housenky, ty velké v hnízdě ještě nebyly. Opět očista nová náplň. Kontrola třetího čmelínu v pořádku. Domů jsem přišla po půl noci. Rapo , do čeho chytáte čmeláky při stěhování ne do čeho, ale čím. Při červeném světle jsou v pohodě, když se jim dá trochu vrchní vystýlky do sklenice, tak jsou taky v pohodě. Nejhorší je roztrhnout vrchní slepenou vrstvu. A jak provádíte další kontrolu, to jim zase vytahujete hnízdo, nebo jen rozevřete vystýlku, ale houseny jsou většinou na dně.
Tak to máš odvahu a co královna?
Posílám foto z nedělního rána u zemních
https://blanka06.rajce.idnes.cz/co_to_je/#
No mal som od vcelara mundur. Kráľovná bola v pohode len liezla vôbec nelietala .Pekne to mas nahustene.Blanka píše: ↑pon 02. črc 2018 11:45:43Tak to máš odvahu a co královna?
Blanko,skvělá zpráva s novými matkami ,to je to hnízdo co byli už samečci nebo u jiných skalních?
Mě se na česně dělnice ani matky neshromažďují,vždy hned odletí.
A co lesní,pořád je máš na zahradě?
Já bych se do čistění pustila asi jen u lučních a polních.U zemních a skalních bych to nezkoušela.Je jich tam tolik,že by mě nejspíš sežrali i v obleku.
Mě se na česně dělnice ani matky neshromažďují,vždy hned odletí.
A co lesní,pořád je máš na zahradě?
Já bych se do čistění pustila asi jen u lučních a polních.U zemních a skalních bych to nezkoušela.Je jich tam tolik,že by mě nejspíš sežrali i v obleku.