Karle, ona ta vlastnost zavíječe, že by měl hledat hnízda spíše nad zemí byla v literatuře už před desítkami let. Tedy by se mělo jednat o přirozenou, nikoliv získanou vlastnost. Řekl bych, že výsledkem je například adaptace rokytových na skutečně rychlý vývoj, jsou jedni z nejrychlejších, asi musí, protože je zavíječ cílí nejčastěji. Další by mohli být skalní, kteří jsou možná efektivnější v likvidaci pronikajících motýlků. Naopak zemní a další druhy hnízdící pod zemí nebo na ní, by se zavíječem neměly mít v přírodě zásadní problémy, tedy problém může vznikat jejich umístěním do nepřirozeného hnízdiště, mohli by být například méně efektivní v zabíjení pronikajících můr.
Ad. pachová stopa, tady bude určitě zásadní problém, myší hnízda a pach země a ano i okolní rostliny mohou pach čmeláků dlouhou dobu účinně eliminovat, je otázka, při délce chodby 1-2 metry skrz zem, která může jít nahoru a zas dolů, se pach nemusí vůbec dostat ven. Jde ale hlavně o to, zda zavíječ vyhledává hnízda výše nad zemí kvůli pachu, nebo proto, že je tak prostě evolučně zvyklý. Nicméně ať přemýšlím jakkoliv, nějaké praktické využití těchto idejí mě zatím nenapadá, jakékoliv zapouštění otvorů do země přináší jen víc problémů s vodou a mravenci.
Jinak rád bych se vrátil ještě k Mellitobii, z fotek napadených úlků letos jsem si všiml, že se vesměs jednalo o úlky od ZD. Mellitobia se chytá na žluté lepové desky a je to přirozené, je heliotropní. Obecně by měla mít velice malou úspěšnost v hledání hostitelů (proto se tak překotně rozmnožuje) a mám pocit, že pan Stuchl se s ní nikdy nesetkal. Napadlo mě, že možná problémem může být žlutý větrací poklop, který může nějaké jedince přilákat a nepřilepí je a ti pak už čmeláky dočichají.
Chov čmeláků v roce 2018
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Co vím od Ondry tak v jednom případě nebyla přes den zavírána klapka, aby se dělničky nedřely....
Za sebe řada věcí od ZD je super, řada taky ne. Třeba jejich ochrana budek od Wildlife World proti kočkám, kterou uvádí jako jejich tip... no tak mé všechny tři kočky ji zdolaly levou zadní i ve dvou řadách a s nabroušenými hroty. Taky mají v nabídce keramické čmelíny a čmelíny z dřevocementu bez možnosti instalace ochran, klapek - pro ty, co moc nechtějí zasahovat do přírodních dějů - tak těm je určen umělý úl se všemi riziky jako jsou u ostatních nadzemních úlků za cca 2800Kč. To je pro mne pokrytectví, které pro mne kazí obraz této jinak super firmy. Když to chci nechat na přírodě, tak si založím louku a kompost s množstvím suchých větví, kam jak je rok dlouhej nehrábu, ale nepůjdu do nadzemního úlu. Větrání i u těch top úlů je nedotažené, o parametrech větracích mřížek není uvedeno nic. S barvou máš pravdu je to jen designový krok, který může naopak škodit, nemají tam žádnou past a žlutá přitahuje... Stejně tak bych očekával, že tyto top úlky budou opravdu top, takže se vším i s klapkou no aspoň ji u úlku doporučují... Ale jako nabídka pro začátečníka prostě kompletní úl i s náplní by se hodil. Snaží se své výrobky zdokonalovat, tak třeba se jednou dočkáme.
Za sebe řada věcí od ZD je super, řada taky ne. Třeba jejich ochrana budek od Wildlife World proti kočkám, kterou uvádí jako jejich tip... no tak mé všechny tři kočky ji zdolaly levou zadní i ve dvou řadách a s nabroušenými hroty. Taky mají v nabídce keramické čmelíny a čmelíny z dřevocementu bez možnosti instalace ochran, klapek - pro ty, co moc nechtějí zasahovat do přírodních dějů - tak těm je určen umělý úl se všemi riziky jako jsou u ostatních nadzemních úlků za cca 2800Kč. To je pro mne pokrytectví, které pro mne kazí obraz této jinak super firmy. Když to chci nechat na přírodě, tak si založím louku a kompost s množstvím suchých větví, kam jak je rok dlouhej nehrábu, ale nepůjdu do nadzemního úlu. Větrání i u těch top úlů je nedotažené, o parametrech větracích mřížek není uvedeno nic. S barvou máš pravdu je to jen designový krok, který může naopak škodit, nemají tam žádnou past a žlutá přitahuje... Stejně tak bych očekával, že tyto top úlky budou opravdu top, takže se vším i s klapkou no aspoň ji u úlku doporučují... Ale jako nabídka pro začátečníka prostě kompletní úl i s náplní by se hodil. Snaží se své výrobky zdokonalovat, tak třeba se jednou dočkáme.
- Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
- Jak se mi to daří a nedaří v komentované fotodatabázi zde: https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/
Primum non nocere
Tak nevím z jakých zdrojů mají informace na těch německých stránkách,ale podle www.bumblebee.org i diplomové práce z přírodovědné fakulty úplně nakrmená housenka opouští hnízdo, aby přezimovala jako kukla na chráněném místě. (No a když nemá jak vylézt tak se zakuklí v hnízdě. )
Internet je skvělý pro množství informací,ale někdy člověk neví kdy jde o pravdivou informaci a kdy matoucí,tak nevím .
Internet je skvělý pro množství informací,ale někdy člověk neví kdy jde o pravdivou informaci a kdy matoucí,tak nevím .
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky1 těžko říct, ale s touto možností nakladení a průniku jen larev pracoval i pan Stuchl, proto dělal u větrání ta kolena vzhůru, aby tam larvy neprolezly. Dokud nebudeme mít fotku, tak těžko říct, ale lépe pracovat s horší možností - tedy že to možné je. Zavíječ by to udělal jako krajní možnost - stejně jako ty mouchy na mé fotce - když nenajdou jinou možnost.
- Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
- Jak se mi to daří a nedaří v komentované fotodatabázi zde: https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/
Primum non nocere
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
VÝSLEDKY - TESTOVÁNÍ SÍTÍ DO ČMELÁČÍCH ÚLŮ
výsledky testů, má závěrečná zpráva k dispozici ke ztažení ve formátu pdf zde: https://dragif.cz/pdf/aJrF
závěrečná zpráva z laboratoře ke ztažení ve formátu pdf zde:
https://dragif.cz/pdf/aifz
fotogalerie k dispozici zde:
https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/M ... ia_Acasta/
výsledky testů, má závěrečná zpráva k dispozici ke ztažení ve formátu pdf zde: https://dragif.cz/pdf/aJrF
závěrečná zpráva z laboratoře ke ztažení ve formátu pdf zde:
https://dragif.cz/pdf/aifz
fotogalerie k dispozici zde:
https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/M ... ia_Acasta/
Primum non nocere
Díky Karle,zajímavé srovnání.Otázka jestli už organza je vůbec dostatečně prodyšná. Myslím Kavcaa psala,že se jí zdálo málo prodyšná.
Takže dilema jelikož obojí ochrana i prodyšnost(hlavně ve vedrech) jsou důležité.
P.S. U toho německého odkazu jsem narážela jen na ty tři generace zavíječů.
Takže dilema jelikož obojí ochrana i prodyšnost(hlavně ve vedrech) jsou důležité.
P.S. U toho německého odkazu jsem narážela jen na ty tři generace zavíječů.
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky Organza záleží jak velký máš otvor, ale jinak dostatečně. Dělal jsem pokus s novým neobsazeným polystyrenovým (kde vše musí větráním) úlkem co mám na další rok s již opraveným větráním. Mám tam spodní přívod vzduchu na 40mm trubce a horní jeden odvod u střechy 50mm. Dovnitř jsem dal děřovaný koš na ovoce (jako cedník) a na něm zcela mokrý ručník 40x50cm cca -simulace hnízda taková vlhká polokoule.... Úl uzavřel na těsno střechou jako je za chodu, z venku chodba a zavžená klapka. Dole na přívodu vzduchu 3 řady organzy a na odvodu dokonce 4. (Ve všech spojkách trubek napnutá síťka). Měřil jsem vnitřní vlhkost u střechy a pak hlavně to, zda mi ručník vyschne nebo splesniví.
Za dva dny tam byla vlhkost 98% pak šlo k 88% a na tom se vlhkost držela asi 10 dní. Po 20 dnech byl ručník zcela suchý, uvnitř jsem měl i papírové vložky stěn - ty byly taky suché a plíseň žádná. Takže organza větrání nebrání. U zemních jsme ale měl letos problém v tom, že jak jsem měl větrání těmi koleny blbě řešené (přes koleno dolů teplý vzduc moc neproudil) tak se mi až po otevření úlku náhlou změnou relativní vlhkosti začal tvořit kondenzát a to všude včetně síťky. To by se ti asle stalo na každé...
---- závěrem koupím si Uhelon 53S potřebuji na pastičky, ale ten test co jsem ti nyní popisoval udělám pro sebe znovu, jen vyndám organzu a dám tam jen po jedné síťce z Uhelonu 53S, neměl bych mít podle toho testu výše problém a tím snad na příští rok vyyřešeno... Letošní rok mám testovací, ale dopadlo mi to dobře oba úky stále jedou bez napadení (do zemního mi jen 1x pronikla brachycoma, mladé mušky jsem povraždil u drátěnky co mi odděluje prostor pro větrání a střechu, dál už nic , oba úlky zatím jedou na plno (je tu chladněji a i začátek hledání byl proti Vám později) a matičky se rodí....
Za dva dny tam byla vlhkost 98% pak šlo k 88% a na tom se vlhkost držela asi 10 dní. Po 20 dnech byl ručník zcela suchý, uvnitř jsem měl i papírové vložky stěn - ty byly taky suché a plíseň žádná. Takže organza větrání nebrání. U zemních jsme ale měl letos problém v tom, že jak jsem měl větrání těmi koleny blbě řešené (přes koleno dolů teplý vzduc moc neproudil) tak se mi až po otevření úlku náhlou změnou relativní vlhkosti začal tvořit kondenzát a to všude včetně síťky. To by se ti asle stalo na každé...
---- závěrem koupím si Uhelon 53S potřebuji na pastičky, ale ten test co jsem ti nyní popisoval udělám pro sebe znovu, jen vyndám organzu a dám tam jen po jedné síťce z Uhelonu 53S, neměl bych mít podle toho testu výše problém a tím snad na příští rok vyyřešeno... Letošní rok mám testovací, ale dopadlo mi to dobře oba úky stále jedou bez napadení (do zemního mi jen 1x pronikla brachycoma, mladé mušky jsem povraždil u drátěnky co mi odděluje prostor pro větrání a střechu, dál už nic , oba úlky zatím jedou na plno (je tu chladněji a i začátek hledání byl proti Vám později) a matičky se rodí....
Primum non nocere
Já mám také letošní rok jako testovací a jsem rád za ty zachráněné zemní, díky nim jsem mohl nabrat i nějaké pokročilejší zkušenosti, když se žádná matka uchytit nepovedla. Jinak to druhé hnízdo máš skalní? Mě se matičky u zemních ještě nerodí, s Niky jsme počítali, že to hnízdo mohlo být založeno na přelomu dubna a května, jinak dnes ráno jsem napočítal 74 průletů za půl hodinky (2 zaměřovaly), takže to vypadá, že aktivita stále roste, snad se také nějaká matka brzo ukáže.Karel píše: ↑stř 11. črc 2018 8:52:47---- závěrem koupím si Uhelon 53S potřebuji na pastičky, ale ten test co jsem ti nyní popisoval udělám pro sebe znovu, jen vyndám organzu a dám tam jen po jedné síťce z Uhelonu 53S, neměl bych mít podle toho testu výše problém a tím snad na příští rok vyyřešeno... Letošní rok mám testovací, ale dopadlo mi to dobře oba úky stále jedou bez napadení (do zemního mi jen 1x pronikla brachycoma, mladé mušky jsem povraždil u drátěnky co mi odděluje prostor pro větrání a střechu, dál už nic , oba úlky zatím jedou na plno (je tu chladněji a i začátek hledání byl proti Vám později) a matičky se rodí....
Jakub - Mukařov (Praha Východ)