Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Blanko nejlevněji u výrobce a zašlou i 1m což bude nejmenší metráž
http://www.silkandprogress.cz/cs/kontakty

Pokud bys potřebovala jen nějaké menší kousky na větrání pro pár úlků - do velikosti A4 u Uhelonu 53S - ti mohu pak poslat tento odstřižek z mé objednávky.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Dnes ráno kontrola napadnuteho čm.3 zavijacom.1 x múra zavijača po 7 dni pokoja a stará kráľovná vypochodovala von.Dal som ju na klapku a viliezla dnu.Strasne u nás prší.
PS. Vyletuju nové robotnice z čm.3 a sú celkom veľké.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Takže stará kráľovná zbovu vyliezla s cmelina a asi skona na česne. :cry:
kaos
TOP člen
TOP člen

Rapo píše:
stř 11. črc 2018 15:07:26
No už nastal její čas. Ale jsou tam nové královny ne? A určitě hodně se ještě narodí. S těmi zavíječi je to hrůza, jsem zvědavý jestli tam po sezóně najdeš prázdné kukly, jako že se tam vylíhli, jinak si to nedokážu vysvětlit :-o
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
stř 11. črc 2018 20:21:58
Rapo píše:
stř 11. črc 2018 15:07:26
No už nastal její čas. Ale jsou tam nové královny ne? A určitě hodně se ještě narodí. S těmi zavíječi je to hrůza, jsem zvědavý jestli tam po sezóně najdeš prázdné kukly, jako že se tam vylíhli, jinak si to nedokážu vysvětlit :-o
Asi ano.Novych kralovien som len ja naratal 13.Čm.11 najsilnejšie hniezdo zemných v zemi som teraz našiel múru zavijaca,,Asi ma jeb... .Príčina tá istá ako u čm.3.Malé robotnice hadajuce sa pod klapkou.Jedna sa tlačí dovnutra a druhá ju nechce pustiť.To bolo na čm.3 a aj tak to dopadlo.To isté zacalo na čm.11 pred 3tyzdnami a uš to tu je znova.Tak do budúcna problémovu robotnicu odveziem niekam ďaleko alebo likvidácia pre dobro kolónie.Inak čm. 11 produkuje najviac kráľovien aj s čm.10 (zemne).S každého som videl vyletiet pár desiatok mladých kráľovien.
PS.Niky už mám na čm.1 nové kráľovne.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Rapo - tak osobně mrtvou dělničku neřeším, ne že bych je cíleně zabíjel, ale když jsem musel vyčistit skalním chodbu tak 2 byly tak ublácené, že smůla.... Jen mi přijde zvláštní, že se Aphomii podaří projít přes ostrahu dělniček. Spíš bych to viděl naopak, že projde s nějakou co nese pyl, ta je "naprogramovaná" ho donést do hnízda a okolí neřeší - můžeš vedle ní ji klapku otvírat prstem a nic, zatímco ty strážné vyjíždí po všem ostatním. Takže si nejsem jist jestli odtranění ostrahy by bylo správný krok , pokud je to ostraha a ne jen dělnice co sbírá pyl a neumí vylézt ven.

Zas vidíš že zemní úl napadl stejně jako ten nad zemí :( blbý ale poznatek....
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Karel píše:
stř 11. črc 2018 22:54:01
Rapo - tak osobně mrtvou dělničku neřeším, ne že bych je cíleně zabíjel, ale když jsem musel vyčistit skalním chodbu tak 2 byly tak ublácené, že smůla.... Jen mi přijde zvláštní, že se Aphomii podaří projít přes ostrahu dělniček. Spíš bych to viděl naopak, že projde s nějakou co nese pyl, ta je "naprogramovaná" ho donést do hnízda a okolí neřeší - můžeš vedle ní ji klapku otvírat prstem a nic, zatímco ty strážné vyjíždí po všem ostatním. Takže si nejsem jist jestli odtranění ostrahy by bylo správný krok , pokud je to ostraha a ne jen dělnice co sbírá pyl a neumí vylézt ven.

Zas vidíš že zemní úl napadl stejně jako ten nad zemí :( blbý ale poznatek....
Karel to nieje priamo strazkyna ale strazkyne ,,nesympaticka " zberacka ktorá do straskyne ide zihadlom .Ona vleze pod dvierka klapky a strazkyna ju nepustí dnu lenže strazkyna niekedy odbehne s otvoru smerom do hniezda a tá dora pod dvierkami nechava voľný priestor pre vnik parazitom.
Zemný ul napadol s tohto dôvodu ale neriešim prehrievanie.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Pokud se toto děje a je to tedy tak, že strážkyně odhání tu s rousky, tak bych dal tu nosičku pylu s čistým svědomím pryč, pravděpodobně je z jiného hnízda, což strážkyně poznají a proto ji brání ve vstupu. Jinak se dělničky z jednoho hnízda nenapadají. Ono někdy se spletou, ta barva česen možná pomáhá, ale myslím, že je to pro ně na pamatování vletu velmi málo podstatné a je to spíš tak pro nás, na pohlazení oka. Mne se ta u zemních často zakryje listy, takže není vlastně vidět a stejně tam létají úplně v pohodě i ty, co vylétly ještě před zakrytím. Stejně tak pokud po sezoně vyměním jen barvu klapek a nechám je na původním místě, tak mi ji narozené matky skalních po zimě najdou i když mají úplně jinou barvu... Spíš si fixují okolní objekty těmi krouživými lety než barvu česna. No a třeba 0,5m od sebe už se splést mohou... Taky s tím bojuji a snažím se vlety co nejvíc rozházet od sebe a měnit i orientace vletů - díky trubkám a kolenu na konci před klapkou mohu mít vlety kolmo na stěnu skladu nebo naopak s ním rovnoběžně - když na konci dám rovnou na trubku klapku bez kolena, což pomáhá víc než barva, ale i tak v ojedinělých situacích dojde stejně k omylu a pak ji právě strážkyně vyhodí.

Myslím ale, že ti už moc škod zavíječ nestihne napáchat.

Primum non nocere
kaos
TOP člen
TOP člen

Rapo, já bych zase nebyl tak hrr, dělnice se přeci vrací za světla a to zavíječ sice létat může, ale asi to nebude nic významného. Stejně je mi divné jak píše Karel, že dělnice pak nezabije zavíječe. Já bych spíš tipoval, že nějak zanesou klapku a ten zavíječ se tam protáhne za nepřítomnosti strážkyně. Jinak pokud se rodí matky, tak už bych zavíječe neřešil, bude konzumovat už v podstatě vyhaslé hnízdo.

Jinak četl jsem teď studii kdy v letech 2010 a 2011 hledali pomocí psů hnízda čmeláků (hlavně zemní) v zemi a pak natáčeli vstup kamerami, sledovali 47 hnízd a jen u 8 zaznamenali průnik zavíječe, byla to velice silná hnízda a i přesto všechna produkovala matky.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
čtv 12. črc 2018 8:42:30
Rapo, já bych zase nebyl tak hrr, dělnice se přeci vrací za světla a to zavíječ sice létat může, ale asi to nebude nic významného. Stejně je mi divné jak píše Karel, že dělnice pak nezabije zavíječe. Já bych spíš tipoval, že nějak zanesou klapku a ten zavíječ se tam protáhne za nepřítomnosti strážkyně. Jinak pokud se rodí matky, tak už bych zavíječe neřešil, bude konzumovat už v podstatě vyhaslé hnízdo.

Jinak četl jsem teď studii kdy v letech 2010 a 2011 hledali pomocí psů hnízda čmeláků (hlavně zemní) v zemi a pak natáčeli vstup kamerami, sledovali 47 hnízd a jen u 8 zaznamenali průnik zavíječe, byla to velice silná hnízda a i přesto všechna produkovala matky.
Kaosi ja skontrolujem, ocistim klapky este 21:30 a natvrdo zavrem 22:00.Keď som zavieral o 21:45 tak som niektoré robotnice vimkol takže do čm.11 sa zavijac dostal cez deň.Jasne ze ten zavijac ma už tak netrápi.Aj s 8 je skodcov požehnane.V prírode múry vyletia ale v našich hniezdach majú konečnu.
Odpovědět