Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

Karel píše:
úte 10. črc 2018 13:55:07
Co vím od Ondry tak v jednom případě nebyla přes den zavírána klapka, aby se dělničky nedřely....
Za sebe řada věcí od ZD je super, řada taky ne. Třeba jejich ochrana budek od Wildlife World proti kočkám, kterou uvádí jako jejich tip... no tak mé všechny tři kočky ji zdolaly levou zadní i ve dvou řadách a s nabroušenými hroty. Taky mají v nabídce keramické čmelíny a čmelíny z dřevocementu bez možnosti instalace ochran, klapek - pro ty, co moc nechtějí zasahovat do přírodních dějů - tak těm je určen umělý úl se všemi riziky jako jsou u ostatních nadzemních úlků za cca 2800Kč. To je pro mne pokrytectví, které pro mne kazí obraz této jinak super firmy. Když to chci nechat na přírodě, tak si založím louku a kompost s množstvím suchých větví, kam jak je rok dlouhej nehrábu, ale nepůjdu do nadzemního úlu. Větrání i u těch top úlů je nedotažené, o parametrech větracích mřížek není uvedeno nic. S barvou máš pravdu je to jen designový krok, který může naopak škodit, nemají tam žádnou past a žlutá přitahuje... Stejně tak bych očekával, že tyto top úlky budou opravdu top, takže se vším i s klapkou no aspoň ji u úlku doporučují... Ale jako nabídka pro začátečníka prostě kompletní úl i s náplní by se hodil. Snaží se své výrobky zdokonalovat, tak třeba se jednou dočkáme.
Co se týká úlů od ZD, tak si myslím, že slabinou může být i systém přiklápění střechy, materiál na střeše zespodu je mírně hrbolatý a pokud se bavíme o škvírách s rozměry 0,3-0,4 um, při troše smůly se tam může dostat ledacos. Očekával bych tu něco elastického, scháním teď nějaké molitanové pásky, které bych tam mohl nalepit pro lepší utěsnění.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
pát 13. črc 2018 11:03:57
Karel píše:
úte 10. črc 2018 13:55:07
Co vím od Ondry tak v jednom případě nebyla přes den zavírána klapka, aby se dělničky nedřely....
Za sebe řada věcí od ZD je super, řada taky ne. Třeba jejich ochrana budek od Wildlife World proti kočkám, kterou uvádí jako jejich tip... no tak mé všechny tři kočky ji zdolaly levou zadní i ve dvou řadách a s nabroušenými hroty. Taky mají v nabídce keramické čmelíny a čmelíny z dřevocementu bez možnosti instalace ochran, klapek - pro ty, co moc nechtějí zasahovat do přírodních dějů - tak těm je určen umělý úl se všemi riziky jako jsou u ostatních nadzemních úlků za cca 2800Kč. To je pro mne pokrytectví, které pro mne kazí obraz této jinak super firmy. Když to chci nechat na přírodě, tak si založím louku a kompost s množstvím suchých větví, kam jak je rok dlouhej nehrábu, ale nepůjdu do nadzemního úlu. Větrání i u těch top úlů je nedotažené, o parametrech větracích mřížek není uvedeno nic. S barvou máš pravdu je to jen designový krok, který může naopak škodit, nemají tam žádnou past a žlutá přitahuje... Stejně tak bych očekával, že tyto top úlky budou opravdu top, takže se vším i s klapkou no aspoň ji u úlku doporučují... Ale jako nabídka pro začátečníka prostě kompletní úl i s náplní by se hodil. Snaží se své výrobky zdokonalovat, tak třeba se jednou dočkáme.
Co se týká úlů od ZD, tak si myslím, že slabinou může být i systém přiklápění střechy, materiál na střeše zespodu je mírně hrbolatý a pokud se bavíme o škvírách s rozměry 0,3-0,4 um, při troše smůly se tam může dostat ledacos. Očekával bych tu něco elastického, scháním teď nějaké molitanové pásky, které bych tam mohl nalepit pro lepší utěsnění.
Mne husenice zavijaca prehryzli molitanove tesnenie co sa používa na dvere alebo okna co mam na site vo vnútri cmelina a vyhrizaly si lôžko do tvrdeneho polystyrenu v ktorom ležali.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Niky musíš jim napsat mail, který konkrétní materiál chceš a kolik metrů (u včelí věci minim 3m) oni ti sdělí obratem cenu a pak to naskladní a pošlou...
Jen u těch ulesteru jim zdůrazni ulester, aby ti neposlali uhelon...
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak zpátky k tématu napadení úlů Melittobií. Našel jsem výzkum z roku 2015 z Indie. Do volného prostoru umisťovali trubičky pro osídlení samotářskými včelami, po osídlení a nakladení potomstva trubičky přenesli do laboratoře. Z celkem 29 hnízd se narodilo jen 25 včelek a 6000 Melittobií! 75% hnízd bylo napadených. V práci tak doporučují nepoužívat "hmyzí hotely" protože ještě zvyšují možnost nákazy. Nicméně takový hmyzí hotel u úlu pro čmeláky (Melittobie je schopná se za 3 dny dostat do vzdálenosti cca 28 metrů, do 10-15 dnů hynou hlady) může představovat dost značné riziko.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,tak to je nepříjemné :shock: ,já ho mám přímo u čmeláků,koho by to napadlo. :( Bohužel ho nemám momentálně kam dát,tak budu muset ještě přemýšlet,28m na malé zahradě je dost).

Kavcao,tak je tvůj čmelák hájový nebo ne?Ten můj není :( .Ale včera jsem viděla na veronicastrum dvě nové matičky,takže hlavně že alespoň nějaké jsou,tak bych chtěla nějakou ubytovat,aby se zase trochu rozšířili.A ty lesní dělnice jsem už dlouho neviděla :( .

Pepane,co říkáš na ten lintran,jsi spokojený?
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky1 píše:
sob 14. črc 2018 9:04:52
Kaosi,tak to je nepříjemné :shock: ,já ho mám přímo u čmeláků,koho by to napadlo. :( Bohužel ho nemám momentálně kam dát,tak budu muset ještě přemýšlet,28m na malé zahradě je dost).

Kavcao,tak je tvůj čmelák hájový nebo ne?Ten můj není :( .Ale včera jsem viděla na veronicastrum dvě nové matičky,takže hlavně že alespoň nějaké jsou,tak bych chtěla nějakou ubytovat,aby se zase trochu rozšířili.A ty lesní dělnice jsem už dlouho neviděla :( .

Pepane,co říkáš na ten lintran,jsi spokojený?
Ono to u nás nemusí být tak horké jako v Indii, ale fakt, že domky včelek nemají žádné klapky ani síťky a jsou blízko sebe znamená, že pokud se tam Melittobia dostane, jedna infikovaná trubice vyprodukuje stovky vosiček, které infikují vedlejší buňky a okolí.

Jinak u mě je hajních obrovské množství, podle mě se ale moc nepohybují mimo hluboký les.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak od nás kousek jsou rozkouskované pozůstatky smíšeného lesa.Tam jsem vlastně minulý či předminulý rok matku odchytila,ale býval častější než teď. ;) Snad zas příští rok. :)

U té mellitobie by mě zajímalo,jak se dokáže prokousat z hlínou ucpaných bambusových tyček či navrtaných děr ve dřevě. :?:

U nás je už druhý den aprílové počasí,chvíli prší pak přestane,a tak dokola :( .

Jsem zvědavá jak si letos povedou polní,jestli skončí v létě nebo vydrží alespoň jeden úlek do podzimu ;) .
kaos
TOP člen
TOP člen

No jeden ze způsobů obrany samotářek je fyzikální bariéra. Nicméně to jsem se dočetl v souvislosti se samotářkou, která zalepuje díru epoxidovou pryskyřicí. Přes zem se Melittobia prohrabe, dokonce může spolupracovat více samiček (jedna hrabe, ostatní čekají a pak se vystřídají).

Já tu mám cca 5km široký les hned za plotem, ale na to kolik jsem viděl matek hajních, jsem neviděl skoro žádné dělnice, ale také bych chtěl příští rok nějaké odchovat, snad se ukážou i příští rok.

Jinak čmeláci z květů dost vymizeli, spíš jsou vidět už jen samečci, včera jsem viděl matku zahradního, skalní už také skoro nelétají, rolní jsou jediní, kteří jsou ještě jakž takž vidět, ale letos se mi zdá, že to všechno šlo nějak hrozně rychle. Kdybych neměl zemní, tak už v okolí na čmeláka pomalu ani nenarazím.
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Díky za ty poznatky s Melittobií, je to logické, taky jsem měl špalek pro samotářky takřka pod jednou střechou a nedošlo mi to, tak je přestěhuji. Zamoření bude radiálně klesat od místa nákazy... I když já jsem měl letos na parazity štěstí.
Litran - vypadá velmi zajímavě 0,5kg za 130 kč vs 0,2 za 99Kč v ZD, kde jsou i ústřižky a nítě + ten tmavý pro letošní rok... Tak taky by mne zajímala zkušenost.
Ještě uvidíme jak dopadne ta nabídka čištěné stříhané vlny. S tou jsou zkušenosti dobré, otázka je kolik a za kolik ji budou schopni nabídnout.
U jednoho úlku je to jedno u 12... už se to sčítá...
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Hugo.008
Stálý člen
Stálý člen

Sehnal jsem rouno z černých a světlých ovcí. Zpracování je dost zdlouhavé, ale je to mnohem příjemnější než surová bavlna kterou jsem koupil v ZD. S výskytem čmeláků je to fakt smutné. K vidění je jen jeden druh, dle mých chabých znalostí to vypadá na rokytové nebo polní. Z úlku mých zahradních vylézají asi 3 samci a 2 matky. Nevím jestli jsou to furt ti samí nebo se ještě líhnou. Při vylétávání se zdlouhavě rozhlíží, jako by to viděli poprvé. Možná jo. U lučních jsem zpozoroval, že zas sbírají pyl. To se v posledních dnech nedělo. Že by ještě stavěli?
Naposledy upravil(a) Hugo.008 dne sob 14. črc 2018 23:09:14, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět