Chov čmeláků v roce 2018
Tak to snad všechno dopadne dobře, žádné mušky jsem už nenašla, u zemních, kde jsem našla dva zavíječe jsem hnízdo vyčistila os staré vystýlky, žádné světloplaché houseny jsem nenašla, dala jsem novou výplň a vypadá to dobře, jen jsem dostala žihadlo přes rukavici, letos první. Pořád ještě čekám na královny u skalních ze tří čmelínů, jeden čmelín mám tak plesnivý, že se divím, že tam něco je. Jaké máte zkušenosti s větracíma otvorama proti sobě, větrám střechou a stejně je tam plíseň.
Blanko,tak to je fajn,že už žádné další mušky. Já je objevila včera u polních,už jsem se bála,že je to také Mellitobia.Naštěstí jen octové mušky.
Já mám jeden úlek od ZD,tedy jeden větrací otvor a síťku přes strop,místo dřevěného víka jsem nasadila(jak začalo být hodně teplo) dlaždici z přírodního kamene.Na několik týdnů si zemní vystavěli k větracímu okénku komín z výstelky,později zas klesl.Plíseň tam nemám jen je cítit po otevření sklepinu.
U ostatních mám 2 větrací otvory(vlevo a vpravo nahoře)3,1 cm plus tu stropní síťku.U polystyrenových totéž,ale stropní síťka je cca 8 x 23cm.Bez plísně,jen v některých je trochu cítět ta sklepina,stropní větrání jsem otevírala podle počasí.Jsem s ním spokojená.
Já mám jeden úlek od ZD,tedy jeden větrací otvor a síťku přes strop,místo dřevěného víka jsem nasadila(jak začalo být hodně teplo) dlaždici z přírodního kamene.Na několik týdnů si zemní vystavěli k větracímu okénku komín z výstelky,později zas klesl.Plíseň tam nemám jen je cítit po otevření sklepinu.
U ostatních mám 2 větrací otvory(vlevo a vpravo nahoře)3,1 cm plus tu stropní síťku.U polystyrenových totéž,ale stropní síťka je cca 8 x 23cm.Bez plísně,jen v některých je trochu cítět ta sklepina,stropní větrání jsem otevírala podle počasí.Jsem s ním spokojená.
Blanko držím palce, aby se u tebe Melittobia už neobjevila, ale bohužel teď to nepoznáš, pokud nějaká z mušek někam pronikla, bude to trvat 10-15 dnů, než se narodí další generace. Takže tyto dny od toho posledního napadení je potřeba kontrolovat čmelíny. Snad ale i kdyby ti někam pronikla, nenapadne víc kokonů a matky se tou dobou už stihnou narodit. A i kdyby se objevila tak nezoufej, v rámci webu Čmeláci.cz teď pracujeme na alternativní léčbě napadeného úlu, teorie vypadá slibně, takže kdyby něco klidně volej Ondřejovi.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niki to stropní větrání máš udělané jak? Já mám u některých dvě síťky s organzou a plexisklový límec, u jiných jsem v plexisklovém okénku vyřezala otvor nechala po obvodu 3cm lem a na ten nalepila stříbrnou lepicí páskou z jedné strany kovovou síťku proti mouchám z druhé organzu. Ráno otvírám střechy tak, že mezi čmelín a střechu vsunu laťku 4cm širokou a na to položím střechu. Ta plíseň v rozích mě štve.
Blanko, na tu organzu pozor, mluvil jsem s člověkem, co měl Melittobii před měsícem a on měl ve větracím otvoru organzu z obou stran a mezi ní měl prokazatelně mnoho Melittobií, stejně tak i Karel tady dělal měření podle kterého by jí mohla skutečně projít. Ona jde podle pachu a pokud může tak se protáhne, není to pro ní žádná bariéra.
Blanko,já mám v úlku z polystyrénu také ve víku vyřezaný ten otvor,síťku přilepenou plastovou vodě odolnou lepící páskou(já mám všechny úlky pod střechou tak nemusím řešit že by mi tam napršelo).
U dřevěných mám rámeček s tou síťovinou přišroubovaný na úlek.Podepírám vepředu podložením buď přeloženým kouskem kartonu nebo kolíčkem na prádlo naležato podle okolností.
PAD síťovina:Oko: 0,5 x 0,4 mm i ve větracích otvorech,ale ještě se naštěstí u nás neobjevila mellitobia. Právě mám dilema jestli použít alespoň uhelon 32,když je prodyšnost 98% jako u organzy a jak píšeš máš plíseň.Momentálně o změně neuvažuji dokud by naneštěstí hnízda nebyla napadená.
U dřevěných mám rámeček s tou síťovinou přišroubovaný na úlek.Podepírám vepředu podložením buď přeloženým kouskem kartonu nebo kolíčkem na prádlo naležato podle okolností.
PAD síťovina:Oko: 0,5 x 0,4 mm i ve větracích otvorech,ale ještě se naštěstí u nás neobjevila mellitobia. Právě mám dilema jestli použít alespoň uhelon 32,když je prodyšnost 98% jako u organzy a jak píšeš máš plíseň.Momentálně o změně neuvažuji dokud by naneštěstí hnízda nebyla napadená.
Ono ještě k tomu Uhelonu a Organze, Karel tu zmiňoval tuhost materiálů, je docela možné, že ta Melittobia by teoreticky neměla projít ani okem od Organzy, jenže je to tak jemný materiál, že možná může to oko dočasně roztáhnout, zatímco Uhelon je výrazně pevnější, takže tam by to jít nemělo. Hypoteticky by tedy Uhelon se stejnou velikostí oka jako u Organzy mohl Melittobii zastavit, ale ruku do ohně bych za to nedal