Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak včera jsem se dočkala ze tří skalních vyletěla královna, jsou trochu menší než u té první usazené, ale jsou zdravé a hezky vybarvené, takže mi chybí poslední skalní z parkoviště, bude to určitě každým dnem, protože úlek hučí jak lokomotiva. Dnes po příchodu domů si sednu k úlkům a budu se
mazlit, protože to už dlouho trvat nebude a chci si to užít. Kaosi držím palce. Mějte se.
Ještě jsem zapomněla, když jsem musela zlikvidovat ten napadený čmelín, Tak mi z klapky uletěla jedna dělnička. Slyšela jsem ji jak ve tmě hledí na místě, kde stál čmelín, na druhý den lítala zase a snažila se vetřít do vedlejšího, kde byly skalní, ta ji ale napadly, tak jsem ji odchytla a dala k zemním a normálně prošla klem strážného a další dělničkou a pak už nebyla vidět žádná co bloudí, byla jsem hrozně ráda.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,blahopřeji ke skalničkám a ať je jich hodně i v tom posledním úlku. :D
kaos
TOP člen
TOP člen

To je krásné Blanko, gratuluji!

Já doufám, že ten můj jediný úlek se zemními také nějaké matky vyprodukuje, při poslední prohlídce hnízda kvůli tomu parazitovi se mi zdálo, že tam ještě mateřské kokony nejsou, tak jsem fakt zvědav jestli to dají. Včera se mi zdálo, že hnízdo dost zesílilo, při noční prohlídce se po výstelce nahoře pohybovalo skoro 20 dělnic, bohužel přes den jsem se k nim moc nedostal, zdálo se mi, že létají více.

Jinak vypadá to že té matky co se vloudila k rokytovým, by se mohl ujmout pan Čížek.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

kaos píše:
pát 27. črc 2018 14:07:48
Jinak vypadá to že té matky co se vloudila k rokytovým, by se mohl ujmout pan Čížek.
Super :D
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
pát 27. črc 2018 14:07:48
Myslím, že bude mít ideální podmínky a suprovou péči. ;)

Blanko, blahopřeji! :D
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Blanko já mám čidla teploty a vlhkosti přímo v úlku pod jeho střechou. Úlky mám taky v kůlně u severní strany a i když mám večer v kůlně taky 30, navíc tam mám otevřené dveře neboť tam mám ještě králíky, tak v úlcích bylo max 26. A pak už to šlo dolů jak se začalo ochlazovat. V tom je výhoda toho polystyrenu, že sice to není izolace taková, že by se ti teploty nakonec nevyrovnaly, ale je tam pomalejší změna a díky tomu se na ty denní extrémy nestihnu dostat. (kdyby bylo 30st venku po dobu 12hod tak to mám v úlku taky, to ale naštěstí ještě nebylo...). Jediné, kde bych je málem přehřál byl úl co byl sice taky ve skladu, ale těsně u jižní stěny a tam se mi teplo přenášelo přes rozpálené palubky. Po zastínění palubek vnější deskou z polystyrenu to bylo v pohodě i tam.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
kaos
TOP člen
TOP člen

Zajímavé Karle. Inspiroval jsi mě k tomu, strčit do úlu teploměr. Dnes byl jeden z mála dní, kdy se teplota přehoupla přes 30. Zajímalo mě jak funguje mokrý hadr na úlu od ZD. Tam není polystyren skoro žádný. Ale ta voda je schopná to zchladit pod okolní teplotu, měl jsem uvnitř teploty mezi 26,5 - 27,5 C.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

I já nechci nic zanedbat při čekání na vyvrcholení sezóny u skalních a chladím mokrým hadrem. Při teplotách venku přes 30°C mám uvnitř úlu cca 27,5 - 28,5 °C. Je dobré, že dělnice nezůstávají nakupeny u klapky a nevětrají, což bývá nebezpečné hlavně pak za soumraku a v noci, kdy tak nechtěně otvírají cestu pro parazity. Horko je strašné, tak se držte a snad to dáme! ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Já používám mokrý hadr spolu s nádobou na vodu a knotem, který neustále doplňuje vlhkost. Vodu před dolitím dávám do ledničky a dolevám pak tu. Tím se mi daří dostat se 2,5 C pod okolní teplotu. Pokud na střechu vysypu ledové kostky z klasické formy, dostanu se až 3,5 C pod okolní teplotu. To se bude hodit hlavně zítra, má tu být až 33 C :-(.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
ned 29. črc 2018 12:28:31
Já používám mokrý hadr spolu s nádobou na vodu a knotem, který neustále doplňuje vlhkost.
Já zase navrtanou PET- láhev postavenou na hadr ;)
Odpovědět