Chov čmeláků v roce 2018
Dnes ráno jsem si říkala,proč ta jedna zemní matka ještě pořád neodletěla,když jsem ji zas viděla zrovna vyletět.Za 20 minut se vrátila a měla košíky naplněné pylem.Tak to jsem zvědavá co z toho bude či nebude. Nevím jak dlouho už pyl nosí,několik dní jsem ji viděla jen vyletět až dnes jsem ji přistihla s tím pylem.
To chlazení je komplikované já polévám celý úl i s hadrem a okolím a pod hadrem mám chladící boy co se dávají do přenosných ledniček, teď byly ve slevě za 20,- tak mě jich dětičky koupili 10ks. Dále mám slunečník nad úlama na které mi svítí od 15hod. takže jsou ve stínu, druhé mám pod stříškou. Tento týden má být přes 30 , tak se nalítáme. Držím všem palce. Je fajn, že jste uvedli ty teploty oproti venkovním.
No bohužel, co mi teď před pár dny říkal pan Čížek, tak matky, které nosí pyl, jsou prý jen "přerostlé dělnice", nejsou v pořádku, nespáří se a novou rodinu nikdy nezaloží.Niky1 píše: ↑pon 30. črc 2018 8:17:04Dnes ráno jsem si říkala,proč ta jedna zemní matka ještě pořád neodletěla,když jsem ji zas viděla zrovna vyletět.Za 20 minut se vrátila a měla košíky naplněné pylem.Tak to jsem zvědavá co z toho bude či nebude. Nevím jak dlouho už pyl nosí,několik dní jsem ji viděla jen vyletět až dnes jsem ji přistihla s tím pylem.
Jinak vypadá to, že jsem včera na výstelce viděl snad první matku zemních, nicméně ještě jsem dost nezkušený a nejsem si tím úplně jist, při stěhování mi přišlo, že originální matka je také spíše drobnější verze zemní, takže při každé narozené větší dělnici jsem si říkal, jestli už ..., ale tentokrát je to už opravdu dost velké, takže to snad dělnice nebude . Potěšilo mě, že při včerejší prohlídce hnízda měli konečně poprvé nějaké, i když ne velké, zásoby nektaru a pylu v pohárcích.
https://youtu.be/v5X-Xh2Pnm8
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Kaosi,jsem sama zvědavá.Je z posledního hnízda zemních,přesto ukončili rychleji než první dvě,ale matek měli hodně.Původní matka byla malá,proto jsem si nejdřív myslela jestli to není hájová.Nové matky byly obří a i tahle co nosí pyl je obří a když letí tak je to pořádný hukot.
Tak bohužel jsme dnes testem vedra neprošli. Sice jsem rodinu instruoval, ale voda nestačila, po návratu z práce vidím už jen plody horka. Čmeláci větrají ve hnízdě jak o závod a vynesli už 4 mrtvé malé larvičky.
- Hugo.008
- Stálý člen
Zdravím všechny chladící spolubojovníky. Niky, mám stejnou situaci. Do úlku kde kde skončila jedna generace rodinky zahradních se stále vrací jedna (asi) matka a nosí pyl. Je větší než původní matka a ten hukot když letí je mohutný. Je tam s ní ještě jedna "kámoška" o něco menší, ale také dost velká. Nemám teď čas zkouknout od kdy se tak děje, ale odhaduji to na 3 týdny. Ty vedra jsou decimující, snad to ty naši zlatíčka nějak zvládnou.Niky1 píše: ↑pon 30. črc 2018 9:54:03Kaosi,jsem sama zvědavá.Je z posledního hnízda zemních,přesto ukončili rychleji než první dvě,ale matek měli hodně.Původní matka byla malá,proto jsem si nejdřív myslela jestli to není hájová.Nové matky byly obří a i tahle co nosí pyl je obří a když letí tak je to pořádný hukot.
Mimochodem, nelaboroval tu někdo z vás s Peltiérovým článkem? Používá se v přenosných auto lednicích. Přemýšlel jsem o něm už při stavbě posledního úlku, ale má to jistá úskalí, která vyžadují zkušenosti které nemám.
Ona je ještě možnost, že mohly nové matky založit dceřiná hnízda. Problém je ovšem, že staré dělnice asi budou likvidovat plod.
Co se peltierových článků týká, provoz je jednoduchý, problém je, že mohou generovat opravdu dost nízké teploty a tak by to chtělo nějakou možnost regulace.
Jinak já včera začal chladit 1l bloky ledu na úlu, povedlo se mi tak držet teplotu 5°C pod okolím, bohužel do odpoledne mi nestačil zmrznout další kus a tak vzhledem k neklesajícím teplotám vzduchu vzrostla teplota uvnitř k 29°C a opět vynesli 3 mrtvé larvičky. Opět velice malé. Doufám, že větší larvy a kokony to přežili. Dnes jsem se poučil a dal jsem zmrazit více vody přes noc, nicméně bude to ještě dlouhý boj, když vidím dlouhodobou předpověď.
Co se peltierových článků týká, provoz je jednoduchý, problém je, že mohou generovat opravdu dost nízké teploty a tak by to chtělo nějakou možnost regulace.
Jinak já včera začal chladit 1l bloky ledu na úlu, povedlo se mi tak držet teplotu 5°C pod okolím, bohužel do odpoledne mi nestačil zmrznout další kus a tak vzhledem k neklesajícím teplotám vzduchu vzrostla teplota uvnitř k 29°C a opět vynesli 3 mrtvé larvičky. Opět velice malé. Doufám, že větší larvy a kokony to přežili. Dnes jsem se poučil a dal jsem zmrazit více vody přes noc, nicméně bude to ještě dlouhý boj, když vidím dlouhodobou předpověď.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Stále čekám na matky skalních. Celá moje rodina polévá úl vodou v pravidelných intervalech. Snad to pomahá, do kokonů ale nevidím, teplota se drží těsně pod 30 °C. Dělnice ani nevětrají. Při kontrole jsem zaznamenal zvýšenou agresivitu dělnic. Buď je to tím vedrem nebo už to fakt přijde.
Hugo, loni jsem měl přesně to samé. Jedna nová matka zahradních zahnízdila v původním hnízdě. Provoz v hnízdě byl skoro celý srpen.
Hugo, loni jsem měl přesně to samé. Jedna nová matka zahradních zahnízdila v původním hnízdě. Provoz v hnízdě byl skoro celý srpen.
U těch dceřiných hnízd v mateřských úlech bych doporučoval provést inspekci. Pokud by tam takové hnízdo skutečně existovalo, stálo by za zvážení zkusit hnízda rozdělit, třeba by pak dceřiné hnízdo vydrželo do podzimu a dokončilo vývoj.