Niky myslím, že jsem někde četl, že se matky uložené do hibernace mohou probudit předčasně a pak se chvíli krmí a jdou zase spát, možná ty pozdní matky byly takto probuzené.
Jinak nevím jestli pozdní usazení pomůže, dnes ráno jsem koukal u zemních, že dělnice létaly sice v houfech, ale žádná nenesla pyl a včera za celý den na klapce zůstala jen jedna rouska. Trochu se obávám, že vedro zlikvidovalo larvy a oni nemají co krmit. V neděli a v pondělí vytahali z hnízda celkem 7 malých larviček, doufal jsem že ty větší by to snad mohly přežít (teplota v úlu nahoře na výstelce byla v maximu jen 29°C). Druhý důvod může být rapidní úbytek květů. U nás celý rok pořádně nepršelo, ale vždy jednou za 2-3 týdny přišla nějaká průtrž, která to dočasně zachránila, teď se nám vyhnulo vše, meteorologové vyhlásili největší stupeň sucha S5 - extrémní sucho a vegetace v posledních dvou dnech znatelně seschla, dokonce i v lese. Ani výhled na následujících 7 dní nevypadá optimisticky. Bude to boj, matky nelétají, těžko říct, jestli to ještě dají. V noci jsem jim dal alespoň cukerný roztok, do rána ho vyžrali.
Jinak ještě novinka o matce zemní, co jsem ji nalezl v hnízdě rokytových. Vezl jsem jí panu Čížkovi, ale už před cestou se mi zdála nějaká divná, apatická. Pan Čížek ji odmítl, nemohla už ani létat a podivně se hýbala, vypadá, že se něčím nakazila. U těch rokytových jsem pozoroval několik podobně postižených matek, nejspíše se tedy nakazila v jejich hnízdě. Vybrala si fakt blbé místo

.
Nechal jsem si ji tedy na dožití, až odejde přirozenou cestou, pošlu jí do Troubska, letos sbírají vzorky zemních aby monitorovali výskyt chorob a nepůvodních druhů v přírodě.