Honzo,skalní super .To chování zemní něvěstí nic dobrého .Buď ji už dělnice zapudily nebo není zdravotně v pořádku.
U nás krásně včera dopoledne pršelo .Dvě hodinky na to létaly dělnice pro pyl jak divé a u třetích polních vylétávala druhá várka polních
Chov čmeláků v roce 2018
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je super!
Já si ty skalní fakt užívám. Neměl jsem letos zrovna úspešnou sezónu. A na matky jsem nedočkavě čekal. Většina zemních vylétla, když jsem byl na dovolené. Tak mám teď skalní. Ale ty jsou opravdu nádherné.
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Honzo dospělce jsem tam nenašel a řekl bych že ta pavučina byla blízko klapky takže asi nakladl ke klapce a housenky se živily odpadem, odpovídá to i malému počtu teď přesně z hlavy nevím, ale v trubce byly tuším 4-5 a jedna dolezla do hnízda, ale nebyla tam v pavučině, myslím spíš už tam lezla na kuklení neboť to byl už macek.
Kdyby prolezl motýl snažil by se určitě dostat až do hnízda, možná ho zastavily dělnice, ale spíš by tam seděla a zkoušela dál a buďto by ji zabily nebo by se dostala do hnízda. A motýl tam nebyl ani jeho zbytky.
K chodbě měl jsem strach ze skalního, byl ale letos v nejdelší trubce - 1,3m + kousek do úlku, tam už ale chodbu nedělám. No a nevadilo mu to. Stejně tak rolní... Zahradní nevím toho se mi nepovedlo usadit, ale přišlo mi že u zahradního už dávám druhou hledací vlnu. Chtěl jsem primárně totiž toho skalního neboť ten je u nás na tom početně nejhůře a navíc jeho matky hledají jako poslední.... U skalních je jen problém, že to jsou největší prasáci, takže ty 3cm průměru na ně bylo akorát, aby to zadělali a neucpali úplně + tu trubku budu inovovat, neboť skalní mi tam za deště udělali dno blátíčka... Prototyp nové trubky už mám hotový, ale nestíhám dát. Tak on je pár měsíců čas
Rokytový u nás není je tu moc sucho (nejen letos) Ondra mi sice nabízel úlek co dal pak Kaosovi, já ho ale nechtěl protože by to tu byla geneticky omezená populace vázaná v podstatě jen na úl a to nemá význam, stejně by nakonec vymyzel na genet deformaci.
Kdyby prolezl motýl snažil by se určitě dostat až do hnízda, možná ho zastavily dělnice, ale spíš by tam seděla a zkoušela dál a buďto by ji zabily nebo by se dostala do hnízda. A motýl tam nebyl ani jeho zbytky.
K chodbě měl jsem strach ze skalního, byl ale letos v nejdelší trubce - 1,3m + kousek do úlku, tam už ale chodbu nedělám. No a nevadilo mu to. Stejně tak rolní... Zahradní nevím toho se mi nepovedlo usadit, ale přišlo mi že u zahradního už dávám druhou hledací vlnu. Chtěl jsem primárně totiž toho skalního neboť ten je u nás na tom početně nejhůře a navíc jeho matky hledají jako poslední.... U skalních je jen problém, že to jsou největší prasáci, takže ty 3cm průměru na ně bylo akorát, aby to zadělali a neucpali úplně + tu trubku budu inovovat, neboť skalní mi tam za deště udělali dno blátíčka... Prototyp nové trubky už mám hotový, ale nestíhám dát. Tak on je pár měsíců čas
Rokytový u nás není je tu moc sucho (nejen letos) Ondra mi sice nabízel úlek co dal pak Kaosovi, já ho ale nechtěl protože by to tu byla geneticky omezená populace vázaná v podstatě jen na úl a to nemá význam, stejně by nakonec vymyzel na genet deformaci.
- Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
- Jak se mi to daří a nedaří v komentované fotodatabázi zde: https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/
Primum non nocere
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Díky za reakci Karle. Také si myslím, že vajíčka zavíječ nakladl ke klapce. Proto je potřeba dodržovat důkladnou očistu klapky, nejlépe každý den otírat haříkem nebo ubrouskem. A to jak vlastní klapku, dřevěné těleso i plastové boky.Karel píše: ↑čtv 09. srp 2018 19:27:11Ahoj Honzo dospělce jsem tam nenašel a řekl bych že ta pavučina byla blízko klapky takže asi nakladl ke klapce a housenky se živily odpadem, odpovídá to i malému počtu teď přesně z hlavy nevím, ale v trubce byly tuším 4-5 a jedna dolezla do hnízda, ale nebyla tam v pavučině, myslím spíš už tam lezla na kuklení neboť to byl už macek.
Skalnímu by dlouhá trubka neměla vadit, zvládá bez trubky i delší trubky. Zahradnímu by delší trubka taky neměla dělat problém, používám cca 40cm. Trochu mě překvapuje ten rolní, ale proč ne - když se mu to líbí.
Rokytový je u nás taky vzácný, vidět je jen vyjímečně.
Co se zavíječe týká, tak myslím, že dospělec může naklást do úlku a pak uletět. V té studii, kde natáčeli vstupy do hnízd čmeláků vždy pozorovali, že samička zavíječe hnízdo opustila. I u těch rokytových od Ondřeje jsem v hnízdě žádnou nenašel a přesto tam musela naklást přímo dovnitř, byla tam tak stovka housenek. Ale tam to bylo tím, že poslední dny už jsem nechával klapku otevřenou přes den (další důkaz, že zavíječ litá i za světla), byly tam už jen poslední dělnice. Pokud je v hnízdě jen jednotlivé housenky, bral bych to za důkaz, že samička do hnízda nepronikla a nakladla na klapku.
Jinak mě čmeláci nejvíce lítají na kokardu, zatím je to jedna z nejúspěšnějších rostlin, příště ji bude mnohem více!
Jinak mě čmeláci nejvíce lítají na kokardu, zatím je to jedna z nejúspěšnějších rostlin, příště ji bude mnohem více!
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky ano, cca 1metr a nevadilo ji to.
S dlouhou chodbou se to má tak - jak se usadí tak jim nevadí, ale pokud bys je usazovala přímo do dlouhé chodby tak budeš neúspěšná v 90% (lhostejno na druhu i u zemního) neboť matka jak je nervozní po přenosu prostě na konec chodby nedojde a tím nenajde úl... To mám ověřené minulými lety.
Proto jsem taky přešel na ty instalateské trubky, kdy matku usazuji co nejblíže úlu- u mne je to koleno co je hned po průchodu zdí, počkám až doleze do úlu což má tak 20cm max a to zvládne poměrně velmi rychle, jakmile se ztratí světlo vsazení a jakmile ji slyším v úlku, připojím celou finální trubku i s otevřenou klapkou. Nijak je pak nezavírám, takže ona tak za 20min vyletí už z finální chodby, ale vtip je v tom, že to už si vlastně vybrala, chodbu projde označí si ji a pátrací let už má na klapku ....
Kaosi ano bylo jich tam do 6 housenek celkem a pochybuji, že by se motýlek dostal ven, klapka byla zavřená. Takže to asi nakladl ke klapce.
S dlouhou chodbou se to má tak - jak se usadí tak jim nevadí, ale pokud bys je usazovala přímo do dlouhé chodby tak budeš neúspěšná v 90% (lhostejno na druhu i u zemního) neboť matka jak je nervozní po přenosu prostě na konec chodby nedojde a tím nenajde úl... To mám ověřené minulými lety.
Proto jsem taky přešel na ty instalateské trubky, kdy matku usazuji co nejblíže úlu- u mne je to koleno co je hned po průchodu zdí, počkám až doleze do úlu což má tak 20cm max a to zvládne poměrně velmi rychle, jakmile se ztratí světlo vsazení a jakmile ji slyším v úlku, připojím celou finální trubku i s otevřenou klapkou. Nijak je pak nezavírám, takže ona tak za 20min vyletí už z finální chodby, ale vtip je v tom, že to už si vlastně vybrala, chodbu projde označí si ji a pátrací let už má na klapku ....
Kaosi ano bylo jich tam do 6 housenek celkem a pochybuji, že by se motýlek dostal ven, klapka byla zavřená. Takže to asi nakladl ke klapce.
- Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
- Jak se mi to daří a nedaří v komentované fotodatabázi zde: https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/
Primum non nocere