Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Karel píše:
čtv 09. srp 2018 22:29:11
Niky ano, cca 1metr a nevadilo ji to.

S dlouhou chodbou se to má tak - jak se usadí tak jim nevadí, ale pokud bys je usazovala přímo do dlouhé chodby tak budeš neúspěšná v 90% (lhostejno na druhu i u zemního) neboť matka jak je nervozní po přenosu prostě na konec chodby nedojde a tím nenajde úl... To mám ověřené minulými lety.

Proto jsem taky přešel na ty instalateské trubky, kdy matku usazuji co nejblíže úlu- u mne je to koleno co je hned po průchodu zdí, počkám až doleze do úlu což má tak 20cm max a to zvládne poměrně velmi rychle, jakmile se ztratí světlo vsazení a jakmile ji slyším v úlku, připojím celou finální trubku i s otevřenou klapkou. Nijak je pak nezavírám, takže ona tak za 20min vyletí už z finální chodby, ale vtip je v tom, že to už si vlastně vybrala, chodbu projde označí si ji a pátrací let už má na klapku ....
Tak teď už chápu, pěkná finta. :lol:

Možná to bude znít trochu šíleně, ale dnes neplánovaně zbylo trochu času, tak jsem začal s přípravou na další sezónu. Opravoval jsem úlek pro menší druhy, už to potřeboval. Dopřeju jim i novou klapku. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Karle,a už jsi i odchoval tímto způsobem nějaké polní včetně nových matek?Pořád se mi nechce věřit,že jim to nevadí? ;)

Honzo,ty ale kvaltuješ :lol: .
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
pát 10. srp 2018 18:34:48
Honzo,ty ale kvaltuješ :lol: .
No tak když byl čas. Ono to pak přijde třeba rychle a budu mít honičku. Znáš to "Kdo je připraven, není překvapen..." ;)
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Niky 0 , matka ale prosperovala asi 3 týdny, neměla problém včetně otvírání klapky, než ji něco zblajzlo, buňky byly velké, medový pohárek plný, takže určitě nestrádala chodbou. Ve starých úlcích jsem měl vysokou neúspěšnost v osazování jak jsem psal, neboť jsem používal černou hadici do jezírek co měla průsvit 2,5cm jenže ta nešla spojovat a tak hadice musela být jako jeden kus až do úlu a musel jsem je usazovat tedy rovnou do hadice a tak jsem tam měl většinou jen zemní a výjmečně skalní a oba až na několikerý pokus, sklaní mi tam většinou nedolezly, ale já jsem rolní ani neusazoval stejně tak jako zahradní, jsou u nás docela v nepoměru nad sklaními a zemními. Letos jsem chtěl otestovat na jednotlivých druzích a ani jsem nedoufal, že se mi podaří od každého jeden. Rolní si podle mého udělají hnízdo v zásadě kdekoliv, měl jsem je na zahradě jako přirozená hnízda jak v myší díře tak u souseda jsou letos ve vyhozeném vánočním stromku, na kterém jsou naházené nějaké osb desky a další bordlel.
Skalním bych čekal, že ta chodba bude vadit víc.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak se zdá, že aktivita zemních už začíná upadat, průlet dnes kolem deváté byl 28 za půl hodiny. Je zajímavé, že létají vesměs menší dělnice, kolonie měla nejspíše potravní problémy delší dobu. Teď už larvy asi 4 dny nevynášejí, ale po tom co zredukovali budoucí potomstvo o cca 30 larev, asi problém s uživením toho zbytku nemají. Na výstelce se pohybují 1-2 velké dělnice, které nevidím, že by se účastnily sběru, pouze upravují výstelku, na matky je to ale malé.
Naposledy upravil(a) kaos dne sob 11. srp 2018 10:26:13, celkem upraveno 2 x.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,to je přeci běžné,že některé dělnice upravují výstelku a pomáhají s chodem v hnízdě už od vylíhnutí prvních dělnic.Jen si nevzpomínám přesně jak to je,jestli se některé starají o úpravy po vylíhnutí a později létají na pastvu. :?: Asi u vás musí být hezky když tak létají,u nás od včerejška prší.
kaos
TOP člen
TOP člen

Ano je to normální, ale já bych čekal, že ty větší budou spíš sbírat pyl a nektar, než že budou lenošit v hnízdě :-D . U nás pršelo celý včerejší den, tedy bylo zamračeno a spadlo pár kapek, dohromady nenapršel ani 1mm. Dnes je slunečno.

Jinak aktualizace: z hnízda vylétávají samečci, upozornil mě jeden s poškozeným křídlem, pak jsem si všiml i normálního.
Niky1
TOP člen
TOP člen

A matka ještě žije?
kaos
TOP člen
TOP člen

Jak je to s matkou bohužel nevím, hnízdo má dost komplikovanou strukturu, poprvé a naposledy jsem ji viděl koncem června, když jsem hnízdo vyzvedával. Od té doby jsem ji při žádné prohlídce nezaznamenal, ale ještě před týdnem zaměřovaly nějaké dělnice, takže předpokládám, že tam určitě ještě nějaký čas určitě fungovala. Vyjít ven jsem ji zatím neviděl.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Je znát, že všeobecně je potravy málo. Včera jsem na jedné pouti viděl doslova roje včel zajímajících se o odpadkové koše s kelímky od limonád a piv. Vosa nebyla vidět skoro žádná, ale těch včel....U každého koše, jak u včelího úlu. Koupit dětem limonádu tak byl celkem odvážný čin. Zahlédl jsem i několik jedinců od zemních jak sosají zbytky limonády. Včely to mají v těch dlouhých vedrech složité a u čmeláků to bude podobné. :(
Odpovědět