Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Pepane,pěkně se ti podařili :D .Jsem zvědavá jestli se ti budou příští rok vracet.A doufám,že i mě se podaří rokytového a zahradního příští rok zase ubytovat :) .
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny! Niki díky. Zde jsou další fotky z výroby úlku z polystyrénu.Jsou tam i nepodařené, nechtělo se mi to třídit tak se možná i zasmějete :D . No, vy už si to seřádíte sami a nějakou inspiraci z toho pochytíte.
Včera se mi začala vracet Zemní do již vyčištěného a znovu naplněného úlku Lintranem (úlek v zemi).Určitě odchov,klapka jí nedělala potíže.Že by tam chtěla zimovat,nebo se přišla jen podívat, kdo ví ? Už jak jsem ho čistil tak se tam motala.Uvidím dneska jestli přiletí.
https://postimg.cc/gallery/18202l4qs/
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Ahojky všichni, no konečně se ozval Pepan. Máš to vychytaný, ale na mě, jako ženskou je to moc, na ten čmelín bych si možná troufla, kdybych ti okopčila všechny míry, nevím jak to lepíš, to víš ženská a technika, prosím tě kolik máš čmelínů, já to asi přehnala s těma 10 kouskama, ale mám to po 3 v každém koutě zahrady. Pořád si myslím, že i když jsem měla 2x zavíječe, a Melittobii, tak sezona byla co se týče královen, úspěšná. Mějte se .
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,určitě jsi ji měla úspěšnou :D ,je pravda že při více úlcích je předpoklad i více škůdců,ale důslednou prevenci a likvidaci škůdcu by to nemusel snad být až takový problém. ;)

Pepane,je také docela možné,že si ještě přišla doplnit nektar,který by tam nejspíš ještě byl pokud bys už úlek nevyčistil. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Blanko, nenech se určitě odradit, těch 10 čmelínů je krásných, já příští rok plánuji podobný počet. Pokud vím, tak jsi říkala, že v těch čmelínech se zavíječem byla obrovská produkce matek, takže to napadení nemělo na chov asi vliv. S tou Melittobií jsi měla vážně smůlu, letos je těch výskytů strašně moc, příští rok to tak vůbec nemusí být. Myslím že mnozí chovatelé s méně úlky na tom byli podstatně hůře.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanko, jednoznačně jsi měla úspěšnou sezónu. :D Těch deset obsazených čmelínů je sice časově náročné opečovávat, ale stojí to za to. Nové matky jsou pak tou největší odměnou. Ze škůdců si takové nervy nedělej. Prostě to k chovu patří. Víme, jak se bránit. A že nám to občas úplně nevyjde, tak to k chovu patří. Žádná dosud známá ochrana není stoprocentní. Rozhodně, ale máme v boji se škůdci navrch.

Pepane, nádhera! :D Už roky se o rokytové snažím, ale bez úspěchu. Je jich u nás minimum a pokud se náhodou usadí, tak matka vždy časem zmizí.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Moc Vám všem děkuji za podporu, moc si toho vážím a mě to pomůže znova se nakopnout. Moc díky
kaos
TOP člen
TOP člen

Dnes jsem dělal kontrolu hnízda zemních, které neprodukovaly žádné matky a čekalo mě zajímavé překvapení, stará matka stále žije. Na nějaké následovnice to ale bohužel stále nevypadá, kokony v hnízdě jsou malé.
Screenshot from 2018-08-25 20-34-34.png
(432.54 KiB) Zatím ještě nestaženo
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Pepane díky za fotky. Ten domek pro ježka máš osídlený? Jaké jsi zvolil vnitřní rozměry? Já mu udělal ze starého velkého truhlíku i s tunelem ze dřeva, má to obložené taškami na střechu a zaházené kompostem i s větvemi , ale prdí mi na to. Tak možná bych zkusil změnu.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím vás,přátelé! Blanko, určitě jsi měla úspěšný rok! Já mám čtyři úlky v zemi, sedm z polystyrénu (různé velikosti), jeden který byl provizorní od těch Rokytových, ale jsem ho postupně vylepšil ,tak že ho beru jako OK (kombinace korpus se dřeva, střecha polystyrénová) pak dva provizorní s květináčů (které také vylepšuji,konec konců jsem tam odchoval letos Luční .Viz. fotky v galerii). No a ptačí budka "rehkovník",kde se sami usadili Rokytoví (dopadli asi špatně,jelikož jsem žádné nové královny neviděl ,tak že jí asi předělám na regulérní čmelín jak říkáš ty "Podstřešák" :) )
Měl jsem obsazené všechny,ale postupně se královny někde ztratily ,takže mi zbyli jen v sedmi úlcích.Víc úlku zatím neplánuji (ale jak pak vidím jak lítají kolem zase půjdu pro květináč :D ) snad až v důchodu :lol: .
Kaosi, pěkné hnízdo! Co ten pyl ? Berou a neplesniví ?
Přátelé, ještě mám tady návod pro ty co rádi měří teplotu uvnitř úlku (sonda k multimetru viz. fotky v galérii).
Do mé zbírky fotek jsem přidal další např. postup na úlky v zemi ,které jsem taky letos vylepšoval.Kdo má zájem tak se může podívat.
http://pokusy.chytrak.cz/schemata/LM35.htm
https://postimg.cc/gallery/18202l4qs/
Odpovědět