Chov čmeláků v roce 2018
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Potvrzuju, že se mi stejně jako Blance luční vracejí. Mimochodem lučního považuji za druh, který má možná největší šanci na samousazení do úlku, aniž by ho znal předem z minulého roku. Je to právě pro jeho urputné hledání, neunikne mu žádná skulina. Někdy mi to jeho hledání připomíná slídící vosu. Jinak už jsem asi psal, mně se vrací všechny běžně dostupné druhy. Jasně vedou zahradní a skalní. Letos mě přakvapil i hromadný návrat zemních a u těch to opravdu nebývá takovým zvykem.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Blanko, uvidíš no. Ale u těch skalních je to celkem jistota. Nechci strašit, ale s navrátilci bývají často problémy. Už jsme to tu řešili. Kdyby se vrátila jedna matka, tak to by bylo dobré. Ale někdy je jich více a pak dojde ke střetu. Osud a další vývoj hnízda je tak ohrožen. Já s tím mám starosti každý rok.
Honzo ty tvoje letošní statistiky to je vážně děsivé, když si vezmu že zkušený chovatel jako ty má takové ztráty a začínající chovatelé si vždy koupí tak jeden úlek, kolik z nich jich s tím asi skončí jen proto, že nikoho neodchovali? Proto a i kvůli svým letošním zkušenostem si myslím, že má smysl začínat alespoň se 2-3 úlky.
Blanko, s těmi navrátilci si myslím nemusíš lámat hlavu, protože to bohužel nemá jednoduché řešení, oni si to mezi sebou bohužel asi vyřeší vždy rychleji. A pokud se ti poštěstí, že se hned nezabijí a třeba chvíli létají obě matky, tak i tam je pomoc těžká. Nevím jestli už někdo zkoušel matky rozdělovat, ale mám pocit, že to nemá smysl, protože přestěhovaná se nejspíše bude vracet do starého úlku. Jedině ji nabídnout nový a odvézt někam do bezpečné vzdálenosti, což je 8 km a případně poslední možnost a to je zkusit "laboratorní rozjezd", tzn. jednu matku odebrat a rozchovat ji laboratorně do prvních dělnic a poté ji dát ven do úlku, když už nehrozí, že by matka létala ven a vracela se do starého úlku.
Co se rostlinek týká, tak jsem letos průběžně zasázel rododendrony, ořechoplodce, vajgélie, yzop, kostivaly, echinaceu, náprstníky, lupinu, šantu, kokardy, šalvěje, trávník jsem osel jetelem plazivým i lučním, čičorkou, hadincem k plotu jsem vysel vikev ptačí i huňatou a za plotem vedle silnice jsem proměnil travnatý pruh na vikvové pole, přidal jsem bělotrn.
Blanko, s těmi navrátilci si myslím nemusíš lámat hlavu, protože to bohužel nemá jednoduché řešení, oni si to mezi sebou bohužel asi vyřeší vždy rychleji. A pokud se ti poštěstí, že se hned nezabijí a třeba chvíli létají obě matky, tak i tam je pomoc těžká. Nevím jestli už někdo zkoušel matky rozdělovat, ale mám pocit, že to nemá smysl, protože přestěhovaná se nejspíše bude vracet do starého úlku. Jedině ji nabídnout nový a odvézt někam do bezpečné vzdálenosti, což je 8 km a případně poslední možnost a to je zkusit "laboratorní rozjezd", tzn. jednu matku odebrat a rozchovat ji laboratorně do prvních dělnic a poté ji dát ven do úlku, když už nehrozí, že by matka létala ven a vracela se do starého úlku.
Co se rostlinek týká, tak jsem letos průběžně zasázel rododendrony, ořechoplodce, vajgélie, yzop, kostivaly, echinaceu, náprstníky, lupinu, šantu, kokardy, šalvěje, trávník jsem osel jetelem plazivým i lučním, čičorkou, hadincem k plotu jsem vysel vikev ptačí i huňatou a za plotem vedle silnice jsem proměnil travnatý pruh na vikvové pole, přidal jsem bělotrn.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Hluchavku bílou sice nemám, ale ta roste bohatě v okolí na okraji lesa a u cest, navštěvovaná čmeláky je hojně, ale jen rolními. Na zahradě mi roste celkem dost hluchavka nachová, tu jsem se snažil trochu více roztahat po zahradě, ale také jsem na ní viděl jen rolní.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Kaosi, ono můžeš mít sebevíce zkušeností, ale jisté věci prostě neovlivníš - počasí, sucho a s tím spojený nedostatek potravních zdrojů/a oáza v podobě květin na vlastní zahrádce to dlouhodobě nezachrání/, navrátilci, náhlé úmrtí matky, nemožnost kolonie vychovat vlastní matky a taky potřebnou dávku štěstí. Odchovat nové matky je velký úspěch. Snažíme se matkám nabídnout dostatečně zateplené úly, umístěné na správném místě a chráněné před škůdci, ale do poslední chvíle není vyhráno. To si dost lidí neuvědomuje a pak jsou nepříjemně přakvapení. Ano, ty 2-3 úly pro start je minimum. Nějaké ztráty jsou každý rok a jsou roky lepší, jindy horší...kaos píše: ↑stř 26. zář 2018 9:03:13Honzo ty tvoje letošní statistiky to je vážně děsivé, když si vezmu že zkušený chovatel jako ty má takové ztráty a začínající chovatelé si vždy koupí tak jeden úlek, kolik z nich jich s tím asi skončí jen proto, že nikoho neodchovali? Proto a i kvůli svým letošním zkušenostem si myslím, že má smysl začínat alespoň se 2-3 úlky.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Dnešní polední úlovek. Na školním dvoře se na sluci vyhříval tento nádherný sameček čmeláka rolního.
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/C ... um_-_samec
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/C ... um_-_samec
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Pro nového chovatele je jeden úlek akorát. Málo kdo tomu propadne hned tak moc jako Jakub - především v tom smyslu, aby si načetl tolik informací.... Nehledě na fin náklady.
Vemte jen jak se každý rok řeší pomalu s každým nováčkem klapka nejprve pořízení a pak soustrast nad nebohou dělničkou, co to musí zvedat... a i tak je dost těch, co maj vlastní hlavu a nezavřou vrátka... Vás by už ani nenapadlo ji nechat otevřenou, aby čmeldu nebolela záda.... K tomu chyby při usazování, než se doladí umístění úlků, úprava úlku, protože i ten ze ZD úpravu potřebuje...
Ten, kdo se chce chovu čmeláků věnovat se musí umět i vyrovnat s tím, že bude mít hluchou sezonu a to začíná už tím, že matku neusadí a bude mít tu trpělivost počkat rok a ne ji tam rvát za každou cenu... A tímto to jen začíná... Vůbec to nemusí dopadnout dobře, když 90% přírodních zanikne u nás to bude odhadem určitě 40-50% možná 60% podle zkušenosti i lokality a okolního prostředí... Chovatel ale zas musí mít sebereflexi a vyhodnotit zda to byla chyba jeho např, že jeho postup byl jiný než doporučovali zkušení chovatelé nebo se situace ovlivnit nedala - z toho se poučit nebo se s tím smířit, protože tak to bude po celou dobu jeho chovu dnes i za 10 let... To počet úlů neovlivní, to máte nebo nemáte v sobě. Včelařem / vinařem atd taky nemůže být každý. Co počet úlů ovlivní jsou začátečnické chyby, které neminou nikoho, protože i-když si načtete, stejně nemáte nikoho zkušeného za zadkem jak děti rodiče, kdo by Vám poradil přímo u Vás v dané konkrétní situaci, improvizujeme všichni. Škody z těchto chyb jsou u začátečníka pravděpodobnější - tak proč je násobit....
Vemte jen jak se každý rok řeší pomalu s každým nováčkem klapka nejprve pořízení a pak soustrast nad nebohou dělničkou, co to musí zvedat... a i tak je dost těch, co maj vlastní hlavu a nezavřou vrátka... Vás by už ani nenapadlo ji nechat otevřenou, aby čmeldu nebolela záda.... K tomu chyby při usazování, než se doladí umístění úlků, úprava úlku, protože i ten ze ZD úpravu potřebuje...
Ten, kdo se chce chovu čmeláků věnovat se musí umět i vyrovnat s tím, že bude mít hluchou sezonu a to začíná už tím, že matku neusadí a bude mít tu trpělivost počkat rok a ne ji tam rvát za každou cenu... A tímto to jen začíná... Vůbec to nemusí dopadnout dobře, když 90% přírodních zanikne u nás to bude odhadem určitě 40-50% možná 60% podle zkušenosti i lokality a okolního prostředí... Chovatel ale zas musí mít sebereflexi a vyhodnotit zda to byla chyba jeho např, že jeho postup byl jiný než doporučovali zkušení chovatelé nebo se situace ovlivnit nedala - z toho se poučit nebo se s tím smířit, protože tak to bude po celou dobu jeho chovu dnes i za 10 let... To počet úlů neovlivní, to máte nebo nemáte v sobě. Včelařem / vinařem atd taky nemůže být každý. Co počet úlů ovlivní jsou začátečnické chyby, které neminou nikoho, protože i-když si načtete, stejně nemáte nikoho zkušeného za zadkem jak děti rodiče, kdo by Vám poradil přímo u Vás v dané konkrétní situaci, improvizujeme všichni. Škody z těchto chyb jsou u začátečníka pravděpodobnější - tak proč je násobit....
- Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
- Jak se mi to daří a nedaří v komentované fotodatabázi zde: https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/
Primum non nocere