Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
stř 20. bře 2019 7:54:42
Marku, to je věčný problém s těmi navrátilci. U skalních to platí dvojnásobně. Osobně doporučiji usazovat stejný druh jako loni s tím, že to nějak dopadne... Prostě nemůžeš u úlu stát celý den a dotírající matky odhánět nebo odchytávat. Další možnost je umístit úl jinam, kde ho nenajdou. Myslím opravdu dále, třeba na druhý konec zahrady. Nějaký posun o 2-3 metry nic neřeší....
No ja mam na Slansku hodne skalnich a mam dojem ze i nektere dalsi matky se usadily okolo domu, protoze o par divokych hnizdech jsem vedel.
A ano-dam dva na druhou stranu zahrady :) Myslim, ze je dnes uz pridelam a zitra se pustim na prvni obhlidku

Koukam podle fota, ze se Ti vraci zemni-to se mi jeste nestalo...
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
stř 20. bře 2019 12:50:14
Koukam podle fota, ze se Ti vraci zemni-to se mi jeste nestalo...
No nebývá to tak časté nebo hromadné jako u skalních nebo zahradních. Ale vrátila se mi už i jedna loni. :)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Klasika Honzo začína sezónu.Super tak konečne môžeme začať sezonu aj mi.Gratulujem.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Rapo píše:
stř 20. bře 2019 15:01:57
Klasika Honzo začína sezónu.Super tak konečne môžeme začať sezonu aj mi.Gratulujem.
Díky Rapo, ale tentokrát to mám hodně lehké. Jedná se o loňskou matku, která se vrátila do rodného úlu, takže to moc úsilí nestálo. :lol:
Pert

To se máte že už to u vás vypuklo, na benešovsku zatím vůbec nic. Přeji hodně úspěchů. :D
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Přátelé, loni z těch oznamů bylo skoro davové šílenství :))) tak já Vás mohu uklidnit - u mne nic :) a jelikož jsem teď v práci víc než doma tak to na delší dobu nebude jinak... ale je čas a hlavně dokud nejsou aspoň dělničky, stejně není ani 1/2 díla hotovo... Všat to znáte. Do května je času a někdy ty později usazené se vyvíjí mnohem lépe, i když je trochu těžší je "ukecat "...
kaos
TOP člen
TOP člen

Já bych neříkal že to vypuklo, jedna vlaštovka jaro nedělá. Dneska jsem procházel lokality a narazil jsem zatím jen na luční, která o úlek zájem neměla. Kromě ní je jinak mrtvo, ještě to nějaký čas chce :-)
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

lenkajitka píše:
stř 20. bře 2019 11:38:33
Ahoj,

koupila jsem si letos svůj první čmelín . Chtěla jsem se optat, zda je vhodné umístit čmelín pod převislou břízu.
Jedná se o starší hodně košatý strom s větvemi až k zemi a prostor okolo kmene je volný bez větví, které by k čmelínu dosahovaly a mohli tak po nich lézt dovnitř mravenci.
Ahoj Lenko,myslím,že určitě jo,jelikož tam budou mít v létě chládek a takový klid.Jen bych vystřihnul výletový koridor.
Mravenců bych se nebál.Máš kupovaný čmelín s klapkou, tak že je beze škvír.Jednalo by se jen o ojedinělé průniky přes klapku.
Pře ji ti hodně zdaru v první sezoně a ať máš z toho radost... :)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Honza79 píše:
stř 20. bře 2019 10:58:46
Tak o víkendu byl zjištěn pohyb v úlu po loňských zemních, dnes se mi podařilo tajemného vetřelce s notnou dávkou štěstí odhalit.... :lol:

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Zemni_2019/
Ahoj Honzo, pěkná je ze zadu :D . Ty můžeš sloužit na lokomotivě od rána do večera a čmeláci ti tam nalezou sami :D :D .
No ale vážně...jeden ůlek máš asi už obsazený. Jsem zvědavý jestli přiletí některá i ke mně.
Tak ať se daří dál... :)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Lenko pokud můžeš, tak dej fotky. Rád se podívám jak to máš pěkně udělané.
Tak ahoj :) .
Odpovědět