Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Stříkačka se musí dát do temna, pod bundu do kapsy, ve tmě se uklidní. Já včera dvě usazování zemních vše špatně. Zatím se krmí, chce to čas. Mějte se.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Presne ako hovorí Blanka treba im tmu.Ja inak používam 20 striekačku a no problém.
Kyros
Nový člen
Nový člen

Zdravím. Mám dotaz ohledně těch navrátilců. Mám pro ně vyčleněny 2 čmelíny, kde byli loni. Mám nechat klapku zavřenou nebo zvednutou? Zvedání klapky přes zimu snad nezapomenou nebo se mýlím? Jak to řešíte vy zkušení?
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Kyros píše:
čtv 28. bře 2019 12:50:49
Zdravím. Mám dotaz ohledně těch navrátilců. Mám pro ně vyčleněny 2 čmelíny, kde byli loni. Mám nechat klapku zavřenou nebo zvednutou? Zvedání klapky přes zimu snad nezapomenou nebo se mýlím? Jak to řešíte vy zkušení?
Já klapku nechávám otevřenou. Pokud zjistím pohyb a je to ten stený druh jako loni, lze klapku přivírat rychleji. Matky si to pamatují a jde jim to lépe. Bohužel ani zavřená klapka pak nezaručí, že se tam další matka nedostane. Nicméně určitou část jich odradí.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Rapo píše:
čtv 28. bře 2019 11:31:02
Presne ako hovorí Blanka treba im tmu.Ja inak používam 20 striekačku a no problém.
To jsem považoval za samozřejmost, že bude matka při přenosu ve tmě. Přesto děkuji, Blance a Rapovi za doplnění. :)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
čtv 28. bře 2019 14:06:15
Kyros píše:
čtv 28. bře 2019 12:50:49
Já klapku nechávám otevřenou. Pokud zjistím pohyb a je to ten stený druh jako loni, lze klapku přivírat rychleji. Matky si to pamatují a jde jim to lépe. Bohužel ani zavřená klapka pak nezaručí, že se tam další matka nedostane. Nicméně určitou část jich odradí.
Taktiež som nechal klapky otvorené a dnes už privieram.Čaute.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
čtv 28. bře 2019 14:08:49
Rapo píše:
čtv 28. bře 2019 11:31:02
To jsem považoval za samozřejmost, že bude matka při přenosu ve tmě. Přesto děkuji, Blance a Rapovi za doplnění. :)
Honzo vidis a ja to treba tak nedelam - odchytim matku do sitky, necham ji volnost v sitce, prenesu ke cmelinu, tam ji presunu rychle do strikacky a ihned putuje klapkou dovnitr, abych ji nepodrazdil. Tento postup mi myslim funguje spolehlive :)

Je fakt, ze ty je nekdy na kole presouvas na vetsi vzdalenost a tam to tmu asi chce-ja s nimi necestuju pesky dal nez 1-2min od cmelinu...
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
čtv 28. bře 2019 19:18:32
Honzo vidis a ja to treba tak nedelam - odchytim matku do sitky, necham ji volnost v sitce, prenesu ke cmelinu, tam ji presunu rychle do strikacky a ihned putuje klapkou dovnitr, abych ji nepodrazdil. Tento postup mi myslim funguje spolehlive :)

Je fakt, ze ty je nekdy na kole presouvas na vetsi vzdalenost a tam to tmu asi chce-ja s nimi necestuju pesky dal nez 1-2min od cmelinu...
Jasně, když je to tak krátce jde to i bez tmy. Ale při více jak dvou minutách je lepší matku schovat do tmy. ;)
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Tak dnes poprvé jsem viděl skalní,dvě chyceny a první moc zájem neměla,druhá nevím,protože začal kousek ode mne hledat luční,takže jsem byl zaneprázdněn jinde.Luční dnes byli 4,ale že by jevili nějaký zájem o čmelín se nedá říct.A to je vpouštím jako Marek během 1-2 minut.Vloni u mne lítalo i dost rolních,letos jakoby vymřeli,jedna matka po zahradě lítá a sbírá pyl-aspoň si myslím,že je to jedna a ta samá,ale hledačky žádné.A ti luční-v myší díře mají hnízdo už dvě a to 3 metry od sebe a zdálo se mi,že o dalších 5 metrů dál jedna ze země startovala s jakoby pamatovacím letem.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Zdravim vás.Vcera usadzovana lúčna č.4 funguje krásne a dnes usadzovana skalna č.7 funguje tiež.Uvidim ďalšie dni lebo navratilkyne sa zbláznili.Caute.
Odpovědět