Ahoj klapku bych začal spouštět nejdříve za 4 dny (ale klidně počkat týden nevadí) po osídlení. V tu dobu už má matka založené buňky a tak neopustí úl. I tak je třeba ji tím ale nestresovat, nejprve ji naučit že musí nalétávat od spoda a nevidí přímo vstup do klapky. (bez toho aby se o klapku vůbec křídly odírala a pak postupně přivykat na nadzvedání...). Nejhorší bývá posledních pár mm.. protože tam už musí celou vahou a hlavně i hlavou se správně nasměrovat.
Já jsem to tak vždy dělal, letos jsem ve svízelné situaci, vrací se mi spousta skalních a tak musím přivírat rychleji. U jedné skalní jsem to urychlyl, přivřel již druhý den neboť jsem měl strach, že úl najde další a skalní mi úl opustila... (a nebo ho našla jiná a popraly se...).. což mne nevadilo, neboť se mi obratem nastěhovala další do druhého....
Abych ochránil luční, která se bohužel zabydlela v úlu pro skalní, musel jsem tavným lepidlem zmenšit otvor v klapce na přesně 6mm jak doporučoval pan Stuchl. Luční mi tím projde s obtížemi, dovnitř až na několikerý pokus, ale projde a skalní ne. Měl jsem to původně 7-8mm a skalní se mi tam prodrala, naštěstí jsem byl zrovna u toho, takže jsem rychle odpojil vnější chodbu a skalní ještě v chodbě přesměroval do prázdného úlu. Ten si vybrala a zabydlela se tam. Bylo to poprvé co přilítla, neboť po výlezu udělala orientační let na nové místo... Luční byla v tu dobu uvnitř, naštěstí se nepotkaly. Pak jsem rychle zmenšil až na těch 6mm průměr a to ji zatím chrání... Tak snad holka vydrží. No byla to docela akce a nebýt zrovna u toho, bylo po luční....
A jinak přikládám zde odkaz na galerii "kvalitního " úlu od ZD, který se mi dostal do rukou - jedná se o nástěnnou variantu. Pokud by někdo uvažoval o jeho koupi, tak vřele doporučuji podívat se proč opravdu ne... Kupte si raději budku pro ptáky a předělejte ji na úl pro čmeláky... Vyjde to levněji a výsledek bude lepší...
https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/N ... sti_uprava