Chov čmeláků v roce 2019
Zdravím všetkých. Tak po lučnej č.4 mám uz robotnice aj skalné č.7 (29.3.)aj zemne č.9(prvá navratilkyna 22.3.).V č.9 sú určite 2 kráľovne tak neviem ako to dopadne. Mam ďalšiu zemnu na export dobijajucu sa do č.9.A dalsie navratilkyne sa vracaju č.10 a č.11.Picne ma.
Letos jsem otrávená. Už třetí rok se těším na rolní,když mi vlezou do čmelínu, tak mi k nim vleze skalní. Odvezu je a jsem celá natěšená, že jsem je zachránila a u obou večer leze do čmelínu zase skalní. Už mám 11 čmelínů, všechny plné, usazovala jsem jen jednu zemní. Bála jsem se navrátilců, ale co je moc to je moc. Nikdy bych nevěřila, že budu od čmelínů odhánět čmeláky. Takže mám dvě luční jednu zemní a zbytek skalní. Ve dvou rolní se skalní. Zahrada praská ve švech, už nemám stín, do kterého bych mohla postavil čmelín. Hezké svátky Vám všem.
Po dnesnim dnu hledani jsem uz chtel napsat ze na loukach je uz mrtvo a cmelaci nikde. Prekvapeni prislo az s blizicim se soumrakem.
Zacal opetovne padat kaminek u "prazdneho" cmelinu. Nedalo mi to a pockal jsem si a hele-drive usazena skalni se po 5 dnech vratila! Jeji prilet sice nebyl uplne presny, ale je tam Doufam, ze tentokrat zustane.
O par minut pozdeji zahlednuta hledajici zemni, jak se dobyva do cmelinu, kde jsou od vcera delnice - nastesti klapka uz je dole, tak se ji to nepovedlo. O dalsich par minut pozdeji, dalsi hledacky po zahrade. Vypada to, ze to vedro dava zabrat vsem a aktivita narusta az pred zapadem slunce.
Zacal opetovne padat kaminek u "prazdneho" cmelinu. Nedalo mi to a pockal jsem si a hele-drive usazena skalni se po 5 dnech vratila! Jeji prilet sice nebyl uplne presny, ale je tam Doufam, ze tentokrat zustane.
O par minut pozdeji zahlednuta hledajici zemni, jak se dobyva do cmelinu, kde jsou od vcera delnice - nastesti klapka uz je dole, tak se ji to nepovedlo. O dalsich par minut pozdeji, dalsi hledacky po zahrade. Vypada to, ze to vedro dava zabrat vsem a aktivita narusta az pred zapadem slunce.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Pepan,mně se zase zdá,že teď ty luční a rolní šoupnu do čmelína a okamžitě se zabydlí.Včera ráno jednu a odpoledne druhou skalní-první vyletěla,udělala ukázkový let,za 5 minut zpátky...ta druhá taky ukázkový let,ale zatím o obou nevím nic dalšího,tak uvidím za 2-3 dny.Jinak mám skalní asi dvě usazeny.Ale za celé ty 3 týdny valný zájem neměly...Pepan píše: ↑sob 20. dub 2019 21:31:50"Kde sakra všichni jsou !"...jak řekl Enriko Fermi no já nemyslím mimozemšťany ,ale hledající čmeláky .
Dnes jen jedna skalní na zahradě bez úspěchu a v přírodě opět ani ťuk.
Každým dnem klesá naděje na usazení, venku mají tolik děr na výběr a když jsem třeba v práci tak oni si něco mezi tím najdou....to je ta
prodleva. Musím být rád za to co mám, některé úlky zůstanou asi prázdné. A to jsem začal jak víte hned v březnu a nabádal jsem k tomu i nové
kamarády tady.
Uvidím ještě zítra dopoledne.
Mějte se zatím pěkně .
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Kaosi,prosímtě-co za kameru používáš a kde se dá koupit?kaos píše: ↑sob 20. dub 2019 21:54:02Tak já nemám zatím žádné navratilkyně ale přesto tu řeším konflikty i když půlka čmelínů je prázdná. Dnes jsem odchytil první skalní letos! Díky tomu že zalétla do dílny a u plechovek barvy už neutekla. Krásný orientační let, jenže pak návrat vedle ke včera usazené rolní. Tak jsem musel počkat až skalní odletí a rolní zaletí a pak jsem prohodil úlky. Teď už létají správně. Pak jsem uviděl jak závěsný úl se samousazenou luční obletuje rolní a snaží se lézt dovnitř. Odehnal jsem jí a dal jsem kameru. 4x přiletěla a snažila se dostat dovnitř, vždy 3x zalezla a pak odletěla. Snad jí vyhnala luční, tu jsem ale tou dobou vůbec neviděl létat.
Nicméně mám radost. Poslední 3 dny se konečně objevily hledačky rolních a skalních. Dokonce se objevil rokyťák na kytce, už je to trochu barevnější.
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Blanko já mám letos stejný problém jak ty, skalní se mi perou i na zahradě a aby toho nebylo málo, tak luční co jsme usazoval, se sama přestěhovala do úlu, kde byly loni ty skalní... Musel jsem to řešit tavnou pistolí - zmenšil jsem průměr vchodu v klapce na 6mm jak mi doporučil Jakub. Sice měla luční ze začátku velké problémy projít, dávala to na 2-3 pokus, ale jen díky tomu mi ji skalní nevyhodily a osídlily úly všude okolo. Otvorem větším než 7mm bohužel skalní proleze.... Za rok budu muset řešit takto všechny úly menších druhů čmeláků. (rolní má klapku jinde než loni a tu mi nenašly, tak ten má jen zavřenou klapku a drží mi tam už měsíc, tak hádám to před nimi už dá + hlavní vlna skalních snad už u nás pominula...) Jakmile ale ustane hledání a začne se blížit období nových matek, tak se ale zas musí to zúžení strhnout (což jde dobře) a otvor zvětšit, aby matky mohly ven. Aspoň Ondra a Jaromír to doporučuje, aby se nesekly v úlu - nové matky mohou být větší než královna v době usazování...
S tým zužovanim otvoru je to super nápad. Budúci rok to isti. Ideálne vediet rozmery otvoru(odporúčané) podla druhu.Dnes usazovana lesná ale pamatovaci let odflaknuty.Karel píše: ↑pon 22. dub 2019 9:00:28Blanko já mám letos stejný problém jak ty, skalní se mi perou i na zahradě a aby toho nebylo málo, tak luční co jsme usazoval, se sama přestěhovala do úlu, kde byly loni ty skalní... Musel jsem to řešit tavnou pistolí - zmenšil jsem průměr vchodu v klapce na 6mm jak mi doporučil Jakub. Sice měla luční ze začátku velké problémy projít, dávala to na 2-3 pokus, ale jen díky tomu mi ji skalní nevyhodily a osídlily úly všude okolo. Otvorem větším než 7mm bohužel skalní proleze.... Za rok budu muset řešit takto všechny úly menších druhů čmeláků. (rolní má klapku jinde než loni a tu mi nenašly, tak ten má jen zavřenou klapku a drží mi tam už měsíc, tak hádám to před nimi už dá + hlavní vlna skalních snad už u nás pominula...) Jakmile ale ustane hledání a začne se blížit období nových matek, tak se ale zas musí to zúžení strhnout (což jde dobře) a otvor zvětšit, aby matky mohly ven. Aspoň Ondra a Jaromír to doporučuje, aby se nesekly v úlu - nové matky mohou být větší než královna v době usazování...
Zdravím Vás všechny po dlouhé době. Ikdyž jsem nepsala, četla jsem a těšila se z vašich úspěchů. Minulý rok jsme měli nové čmelíny a nepodařilo se nám žádného čmeláka usadit. Letos bych řekla, že situace je ještě horší. Hledající čmeláky jsme viděli asi 4. V okolí kam jsme chodili nejsou žádní hledající vidět a je i minimum čmeláků opylujících, přestože kvetou ovocné stromy. Jediná hledající zemní udělala ukázkový pamatovací let, jednou shodila kamínek a už se nevrátila. Budu doufat, že ještě nějaké čmeláky uvidíme, ale je to bez jejich bzučení hodně smutné Navíc tu létají už pačmeláci, tak snad nezlikvidují těch pár čmeláků, co občas proletí kolem. Asi budu první ve frontě na vaše navrátilce, když vymyslíte jak to provést . Pokud je tu někdo z okolí, Psáry, Libeř, Jílové u Prahy a třeba by poradil kam jít. Nebo případně už neměl kam dát letošní navrátilce budeme moc vděční za pomoc.