Chov čmeláků v roce 2019
-
- Nový člen
Ahoj všichni. Mám pořád potíže s rozeznáním druhů. Podařilo se mi usadit čmeláka, který vypadá jako rolní, ale je viditelně větší a spíš podlouhlý. Ty rolní co tu hledají jsou trochu kulatější a menší. Rejdil u ptačích hnízd na stodole v mém oblíbeném břečťanu, tak jsem si myslela, že je to rokyťák, ale co ten pruhovaný zadeček? Jinak se drží v pořádku luční v malém úlku a dvě navrátilkyně skalní. Krky jsem zkrátila na 15 cm, takže je mám rovně. Zatím se mějte Jarka.
Ahojte.Takze ďalšie robotnice mám v č.10.(prva navratilkyna 22.3.zemne).Náhrada zlikvidovanej skalnej v č.11 dva pokusy skalné.Dnes už 5 navratilkyna zemna v č.11.Druhá skalna vyšupovala zemnu a za 5 min som ju chytil takže zajtra po ranajkach export 2 x zemna cca10 km na juh.Majte sa.
Keby si byvala ja neviem 20km odomna tak ta z radosťou zásobujem.domisek píše: ↑pon 22. dub 2019 12:51:09Zdravím Vás všechny po dlouhé době. Ikdyž jsem nepsala, četla jsem a těšila se z vašich úspěchů. Minulý rok jsme měli nové čmelíny a nepodařilo se nám žádného čmeláka usadit. Letos bych řekla, že situace je ještě horší. Hledající čmeláky jsme viděli asi 4. V okolí kam jsme chodili nejsou žádní hledající vidět a je i minimum čmeláků opylujících, přestože kvetou ovocné stromy. Jediná hledající zemní udělala ukázkový pamatovací let, jednou shodila kamínek a už se nevrátila. Budu doufat, že ještě nějaké čmeláky uvidíme, ale je to bez jejich bzučení hodně smutné Navíc tu létají už pačmeláci, tak snad nezlikvidují těch pár čmeláků, co občas proletí kolem. Asi budu první ve frontě na vaše navrátilce, když vymyslíte jak to provést . Pokud je tu někdo z okolí, Psáry, Libeř, Jílové u Prahy a třeba by poradil kam jít. Nebo případně už neměl kam dát letošní navrátilce budeme moc vděční za pomoc.
Rapo, Jakube, Honzo - jak casto kaminkem kontrolujete pohyb ve cmelinech?
Ja to delam nepravidelne (nemam ted moc casu) a po dnesku jsem nervozni kvuli druhe zemni (mela by mit delnice behem tohoto tydne) - dnes jsem ji vubec nevidel (naposledy v patek) a je mi to divne (specialne kvuli tomu ze je ve cmelinu po skalnich).
Jinak dnes vecer opet invaze hledajicich skalnich...
Ja to delam nepravidelne (nemam ted moc casu) a po dnesku jsem nervozni kvuli druhe zemni (mela by mit delnice behem tohoto tydne) - dnes jsem ji vubec nevidel (naposledy v patek) a je mi to divne (specialne kvuli tomu ze je ve cmelinu po skalnich).
Ahoj Marek.Ja dávam kamienok iba raz už po tme .Ráno 6:30 keď idem do práce skontrolujem jasné záhradná a lúčne kamienky pohnuté a ostatok vidím o 16:30 .Keď mám neistotu tak samozrejme ho použijem viackrát .Pri usadzani kontrolujem 3x potom až po tme.marek972 píše: ↑pon 22. dub 2019 19:17:20Rapo, Jakube, Honzo - jak casto kaminkem kontrolujete pohyb ve cmelinech?
Diky za info 2x za den - to mas cas tolik sledovat cmeliny? Ja jsem rad kdyz najdu hodinku behem dne (spise to byva mene) a ne vzdy se mi podari je videt. Za tmy dam kaminek a budu doufat, ze tam jeste je-bylo by skoda o ni prijit par dni pred delnicemi.
Rapo to by bylo bezva
No třeba se ještě zadaří, skalní jsme ještě vůbec neviděli. Já stále doufám, že je ještě brzy, že se jen pomalu probouzí. Nechce se mi věřit, že tu čmeláci zmizeli. Jen mě zaráží, že nejsou vidět skoro vůbec žádní. Za poslední 3 roky mi přijde, že každý rok jich je méně a méně a je to opravdu velký úbytek každý rok.
No třeba se ještě zadaří, skalní jsme ještě vůbec neviděli. Já stále doufám, že je ještě brzy, že se jen pomalu probouzí. Nechce se mi věřit, že tu čmeláci zmizeli. Jen mě zaráží, že nejsou vidět skoro vůbec žádní. Za poslední 3 roky mi přijde, že každý rok jich je méně a méně a je to opravdu velký úbytek každý rok.
Podle druhové skladby u mě aktuální situace odpovídá loňskému přelomu dubna a května, takže letos je to trochu rychlejší. Že se čmeláci objeví, nebo se začnou rojit v to už nevěřím. Ta teplá zima nebo loňské sucho jim dalo pořádně zabrat. Nevrátili se rokytoví ani zemní. Patrně budou ještě tak dva týdny, kdy bude možné usadit nějaké opožděnější skalní a rolní a kdo má štěstí možná i lesní. Z toho co u mě zůstává mám zatím 3 luční, 3 rolní a 2 skalní. Zůstávají mi ještě 3 úly volné. Paradoxní je, že nejhojnější hájový byl usazován nejčastěji (asi 15x), ale nechytl se žádný. Skalní byl usazován jen 2x a rolní jen 3x a stačilo to na obsazení 4 čmelínů.
Značku z výstelky dávám když matku nevidím 2-3 dny. Dám jí v noci a druhý den kontroluji ráno i večer.marek972 píše: ↑pon 22. dub 2019 19:17:20Rapo, Jakube, Honzo - jak casto kaminkem kontrolujete pohyb ve cmelinech?
Jakub - Mukařov (Praha Východ)