Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
lenkajitka

Pepan píše:
pát 26. dub 2019 15:33:06
Zdravím všechny ! Hodně věcí na co se ptáte je na foru o několik stránek zpět. Vchod s klapkou česnem a větráním jsem nedávno montoval na
ptačí budku i s fotkami (královna lítá )... Místo suchého zipu dávám smirkové plátno (také popsáno dříve) jen pozorně číst.

Tak že všem co jsou noví a ještě nemají ubytované dávám naději ,že to ještě jde (aspoň se skalníma) tak do toho!!!
Mějte se zatím pěkně , dám si teď kafe a jdu na zahradu... :) .
Právě, že jsem tvůj příspěvek zde četla a tak jsem mu navrhla, aby zkusil klapku namontovat, on zase oponoval, že četl, že i jiní začínali s chovem bez klapky...... Proto jsem se tu o tom zmínila, co je podle vás lepší, zda čmeláky nerušit a nebo namontovat.

To smirkové plátno jsem asi vážně přehlídla ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Bez klapky je to hazard. Lidé co jim bylo líto dělniček a klapku nedovírali mohou vyprávět. Já loni nechal klapku otevřenou 5 dnů přes den a stejně se tam někdy za soumraku zavíječ dostal.

Jinak mám první dělnice u luční :-) Skalní se včera nakonec ukázala, ale poslední samousazená rolní už dva dny nic.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahoj vsichni,

vypada to ze vsechny 4 cmeliny zustavaji obsazeny (dve jsem stale nevidel, ale pada pravidelne kaminek a vecerni poklepani na cmelin da silnou odezvu), takze mam 2x zemni a 2x skalni.

Jinak Pepan mam pravdu - Niky, jeste skalni stale hledaji a sance stale jsou. Dnes u me nekolik zahlednuto (dve hledaly na miste divokeho hnizda z minuleho roku)
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

lenkajitka píše:
čtv 25. dub 2019 16:59:11
Ahoj,
známý také udělal nějaké čmelíny, ale nemá na nich klapky. V jednom se mu usadil čmelák, ale neví jaký druh. Kamínek padá, ale nepodařilo se mu ho zahlédnout. Snažil se usadit vše co chytil a tak neví, který se mohl vrátit.
Je lepší pro čmeláky nechat úl jak je - bez klapky, nebo klapku nainstalovat ? Bojí se, aby mu čmelák úl neopustil pokud jí dodatečně přidělá. Co říkal, tak čmelák se vrací asi 14 dní.
No já ve středu kvečeru jsem měl poslední volný čmelín a najednou jdem měl na výběr jednoho skalního a dva rolní.Skalní neměl zájem,první rolní takyne,ale druhý po vpuštění nevylezl vůbec-včera jsem nakoukl a byl uvnitř a budoval.Čmelín byl bez klapky.Zdeňa2(kolega)dodělal klapku a dnes jsme ji montovali-čmelák byl mimo.Jen jsme skončili,vrátil se,po dvou minutách našel vlet,několikrát vylezl a poletoval okolo,po pěti minutách ho to přestalo bavit,zalezl dovnitř a dál jsme pak nesledovali.
Takže podle mne je to bez problémů...
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Kyros píše:
čtv 25. dub 2019 21:30:13
Zdravím všechny, tak mi se nakonec podařilo v této hodně bídné sezoně (aspon v naší lokalitě) obsadit všech 6 čmelínů. Mám 1 skalní, 1 zemní a armádu polních - 4 ks. Toho posledního jsem usadil dnes navečer, pamatovací let slušný, po 15 minutách se vrátil, hledal čmelín, šmejdil kolem něj, ale vstupní otvor minul a odletěl. Je ještě šance, že se zítra vrátí a usadí? Připadalo mi to, jako by se jen přiletěl přesvědčit, že čmelín zůstal na svém místě. Ono jako naschvál, když mám obsazeno, tak dneska hledali 2 skalní, 1 zemní a ten polapený polní. Co mě ale dost štve, tak to jsou vosy, letos se nám tu nějak přemnožily, pořád šmejdí okolo čmelínů, snaží se i vlézt do vstupního otvoru. Něco odeženu, ale jak jsem v práci, tak nevím... Jak to mají vlastně čmeláci s vosami? Může královna opustit hnízdo z důvodu, že ji tam lezou ty vosy? Nebo se s nimi sama vypořádá? :?:
Kyrosi,to nejsou vosy,al vosíci...nohaté vosy..ony ale až dovnitř nevlezou,jen v česně se motají..u mne ráno,když tam svítí sluníčko,odpoledne ne.Než jsem obsadil čmelíny,tak před vpuštěním čmeláka při kontrole vnitřku jsem tam načapal i sršlána.Byl docela zmrzlý-nejspíš sršni dovnitř vlezou,ale nejsou schopni najít cestu ven.ALe spíš jen vyjímka...
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobrý večer všem. Tak se musím také pochválit. Dnes jsem vypozoroval první dělničku u rokytových zrovna z té ptačí budky. Lítá ještě i královna.
Tam jsem to tak rychle nečekal :) . U ostatních zatím nevím.
Jinak jsem ještě usazoval rolní z přírody. Po dlouhé době co jsem ji viděl hledat a ne se krmit. Pak ještě jednoho co měl všechny pruhy jako zahradní
,ale tak pozdě ? Včera jsem ještě studoval pačmeláky, hlavně obrázky. Snad to nebyl pačmelák, nejsem si jistý...
lenkajitka

Napadla mě jedna věc. U čmelínu, který jsme vyráběli, jsem dala 25mm průměr trubky a jelikož se mi otvor v klapce zdál malý, tak jsme ho zvětšili na průměr trubky.
U kupovaného byl průměr trubky malý a tak jsem ponechala průměr na klapce tak, jak byl od výrobce.
Necháváte stejný průměr na klapce tak, jak vyrobí výrobce a nebo jej zvětšujete podle průměru trubky ? Napadlo mě, jestli můj neúspěch s osazením čmelína není v otvoru. Nevšimla jsem si sice, že by při osazení měl čmelák problém , někteří skalní tam prolezli velmi rychle, ale nemůže jim to vadit i když tam už není trubka ?
kaos
TOP člen
TOP člen

Lenko, to jim určitě nevadí. Na klapce je menší průměr naopak prospěšný. Na začátku dokud je klapka ještě otevřená tam méně táhne. Větší otvor u trubky se dělá, aby to čmeláci neucpali u klapky i kdyby ji ucpali tak se to dá řešit bez problémů.

Jinak já dnes na zahradě odchytil hledajícího hájového, ale myslím že touhle dobou už to je spíš bludička. Po otevření frnknul asi za minutu, nejspíš čekal za otvorem a nechápal kam ho cpu. No doufám, že se vyskytne ještě kvalitnější materiál. Plánoval jsem, že na závěr sezóny vyplním prázdné úly rolními, ale letos vůbec nejsou. U skalních už mám celoroční kvótu dvou usazených splněnou. Obě jsem dnes viděl létat. Ale kdyby se vyskytl nějaký další navíc určitě bych se nezlobil :-)
kaos
TOP člen
TOP člen

Pepan píše:
pát 26. dub 2019 20:13:45
Dobrý večer všem. Tak se musím také pochválit. Dnes jsem vypozoroval první dělničku u rokytových zrovna z té ptačí budky. Lítá ještě i královna.
Tam jsem to tak rychle nečekal :) . U ostatních zatím nevím.
Jinak jsem ještě usazoval rolní z přírody. Po dlouhé době co jsem ji viděl hledat a ne se krmit. Pak ještě jednoho co měl všechny pruhy jako zahradní
,ale tak pozdě ? Včera jsem ještě studoval pačmeláky, hlavně obrázky. Snad to nebyl pačmelák, nejsem si jistý...
Pepane a nebyl to rudertus? Je podobný ale pozdnější.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Jakube díky, mohl by to být....
Tady na tom videu také vypadá na ruderatus a ten pán Karel Filip tvrdí ,že pačmelák panenský. Od Honzy na tom videu, ale vypadá jinak.
Že by měli také barevné variace ? A co pamatovací lety mají pačmeláci také ,nebo jak vlezou tak už zůstávají uvnitř ? Asi naivní otázka ,ale chtěl bych mít v tom jakž takž jasno.

https://www.youtube.com/watch?v=zygvi2qg75o
Naposledy upravil(a) Pepan dne sob 27. dub 2019 2:11:29, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět