Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko super,to je skvělé :D ,že se ti podařilo usídlit úhorové :D .Už se těším na informace jak velké bude společenství,po kolika dnech první dělničky a jak dlouho bude mít hnízdo trvání,jestli krátce jako u lučních nebo podobně jako u skalních či zemních. :)

Já šroubky nepoužívám,vůbec se mi nelíbí ty ostré závity kolem kterých musí čmeláci létat,když ještě není klapka spuštěna ;) .Dole mám nalepenou měkkou textilní izolační pásku,vrypy jsou také dobré,ale nechci je dělat po celé výšce k otvoru. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Blanko já se asi stavím s nějakými úly. U mě je to fakt bída ale zkusím dnes hlídat na zahradě.

Poslední samousazená rolní už dva dny nelétá, takže jsem zatím na 3 lučních, 2 rolních a 2 skalních.

Niky to je skvělé že máš tmavého zahradního! Věřím že ten skalní to jen tak nevzdá a cestu do úlu si najde.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak nakonec se přeci jenom podařilo :D .Ráno v 7 jsem toho skalního viděla vylézt z úlku a pak kolem jedné znovu i návrat zpět.Doufám,že tedy definitívně zůstane :D .

Co já jsem se nachodila po okolí :roll: a tak promarnila plno času ;) ,nakonec mám všechny až na jednu polní ze zahrady. :)
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Pozdrav všem. Hlásím přírůstek do rodiny. 6. dubna usazená luční dnes vyvedla první dělničky. Jsou dvě. Klapku zvládají bravurně. Jsou moc krásné, mají jasný žlutý proužek za hlavičkou. Jsou prostě boží. Celé odpoledne mrznu venku, abych se pokochala. Ještě jsem sledovala skalní, dnes mají prvně spuštěnou klapku. Jsou to sestry, protože se na začátku cpaly do jednoho úlku. Každá se chová jinak. Jedna krásně leze dovnitř i ven, ale druhá do klapky šťouchá snad desetkrát než vyleze. Při návratu krouží dobu před česnem. Do nových od Jakuba jsem dnes usadila opět skalní. Mě tu nic jiného nelítá. Ještě rolní, ale do velkého úlu je nezkouším. Zatím se mějte Jarka.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobrý večer, přátelé ! Niki, já jsem věděl ,že se ti to nakonec podaří :) . Blanko, úhorové nemá leckdo, tak že také gratuluji a palec nahoru.
Chtělo by to pak nějaké info a fotky. Jarko také super a držím dál palce a dej fotky...
Dále děkuji všem co mi radili ohledně pačmeláků.
Dnes jsem nafotil nějaké fotky. Je to kumšt je zachytit. Lepší bude video a pak to nějak sestříhat na fotky.
Mám tady i jednu možná záhadu a to u úlku č.4 v zemi. Navrátilka samousazená, ale... :?: Podívejte se na ty fotky dnes nafocené, královna
bych řekl podle barvy pruhů jasná zemní, ale ta dělnice už má žlutý pruh, tak že hájová ? Kousek od vchodu jsem právě našel mrtvou královnu,
ještě ji mám schovanou. Že by souboj a pak převzaté hnízdo ? Teď jen čekat na další dělničky ,jaké budou mít zbarvení.
Jaký je váš názor...?
Další fotky jsou úlek č.13 automat se zemní (byl pro rokytové) jak vchází dovnitř. Pak skalní ve č.2 a zemní ve č.1

Obrázek

Tu fotku s tou dělničkou si zvětšete ať vidíte jasně ten žlutý pruh.
Obrázek

Obrázekmybpstation com station finder

Obrázek

Obrázekexotic italian names

A ještě "romantika" rokytoví na rozkvetlé jabloni.... :D .

Obrázekfallout new vegas fun things to do

To je zatím vše. Mějte se pěkně :) .
Niky1
TOP člen
TOP člen

Pepane,ten "rokyťák" je super.Hájovou a zemní se dá podle dělnic těžko rozlišit,spíš jen podle matek. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky máš pravdu. Já se taky pořádně nachodil a stejně téměř vše usazené je ze zahrady. Akorát jedna rolní, tu mám že vstupu do lesa 50m za plotem a luční co byla za plotem naproti silnice. No usadil jsem ještě dvě luční z větší další, ale jedna zmizela po mrazech a druhou jsem věnoval Ondrovi z Čmeláci plus.

Skoro si říkám, kolik čmeláků jsem prošvihl doma, když jsem běhal po okolí :-D.

Jinak u mě stále nic nehledá, přinesl jsem si nějakou bludičku zemní z lesa. Bez šance.

Jo a druhá luční už má také dělnice. Dnes všichni létali jak o závod. První usazená skalní už nosila krásné bochánky pylu.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak dnes překvapení. Konečně jsem chytla Rolního co ho honím už tři dny, vyfrnknul po 10min, hned na plicník co ho mám vedle. Takže se tu krmí, protože ví kde co je. Myslela jsem si, že mám úlek prázdný, když jsem šla kolem, slyším známý zvuk kouknu a do úplně nového čmelínu leze skalní, měla jsem tam kamínek , ani s ním nehla, ještěže jsem ji zahlédla. Takže 12 čmelínů plných, usazovala jsem jen tři a vše ze zahrady. Kaosi přijeď. . Ne nadarmo se říká, blbý zahradník má nejlepší brambory. Mějte se. Ale rolního nemám ani jednoho, chodí se ke mně krmit a jedna zahradní už má rousky, je moc hezká.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanko, je to obdivuhodné, jak to zvládáš. :D Musí to být náročné.

Mám první dělnice od rokytových. Zatím ještě ani nelétají ven, jen nakukují do světa přes klapku. Pomatený skalní se už dva dny neukázal.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahojte. Takúto fesandu som nafotil. Vyzerá ako lesná ale ta žltá je až tyrkisova.
image000000.jpg
(21.34 KiB) Zatím ještě nestaženo
image000000001.jpg
(24.38 KiB) Zatím ještě nestaženo
Odpovědět