A jééje...a to bylo,že tady nedokážeš napsat-a jak je to jednoduché kamaráde.Jinak-pro ostatní-ZDENEK JE KOLEGA,CO SPOLU TADY NA VALAŠSKU BUDUJEME-NEBO SPÍŠ ON JE HOTOVÝ VĚDÁTOR VE VYLEPŠOVÁNÍ ČMELÍNŮ...A VÝROBCE-KAŽDÝ JEDEN ORIGINÁL .zdenek píše: ↑čtv 09. kvě 2019 19:14:26já se v téhle korenspondenci moc nevyznám,ale doufám že to někde dojde.čtu tady o klapce a jejím osazení.klapky dělám z krabiček od tiktaku.jako závěs používám jizolepu.nad vletový otvor přilepím čtvereček z tohoto materiálu,ktomu přisunu klapku z téhož materiálu a tyto dva díly přilepím k sobě jizolepou.spoj těchto dvou dílů mi jizolepa nahrazuje pant.ještě jednou tento spoj pro potuplování přelepím a je hotovo.takovéto spojení mi vydrží dvě i více sezon.chce to trochu cviku při centrování aby klapka nedrhla o některou bočnici.s pozdravem zdenekkaos píše: ↑čtv 09. kvě 2019 10:29:59Blanko, já klapky na uhelonový závěs (polykarbonát na polyamid) lepím Bison Epoxy Universal. A uhelon je pak jenom fixován přišroubovaným kouskem dřeva. Ale pokud máš klasické závěsy, tak tam je potřeba si s tím trochu pohrát, seřídit závěs a ono to pak dosedne i nahoře, ale je to mnohdy složité. Proto mám raději ten uhelonový závěs. Tam to člověk jen podrží a přišroubuje a když je potřeba výměna zas je to jen o šroubech.
O luční se neboj, je to horský a velice otužilý druh, Stuchlovi prý lítaly i v -6°C. Mě Rododendron teprve vykvétá ale chodí na něj hlavně rolní. Luční vídám jinde, ale občas jsou i na rododendronu. Dnes jsem si šel dát kávu na zahradu před odjezdem a na rododendronu byla dokonce matka luční (cizí, moje už nelétají).
Chov čmeláků v roce 2019
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Včera večer jsem provedl stěhování hnízda lučních z budky do úlu. Tam jim bude lépe. Trochu mi tu akci kopmlikovala přítomnost několika vosíku, ale všechno se povedlo a dělničky už létají do nového domova.
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Lucni_2019
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Lucni_2019
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Dnes se mi povedlo usadit ještě jednu rolní. Hledala opět v tůji. Předvedla ukázkový orientační let a za 10 minut se vrátila. Odpoledne jsem ji viděl ještě několikrát. Šance na usazení je už malá, ale při notné dávce štěstí se dá ještě něco usadit.
Honzo paráda. Vidieť,, starý"profik.Mne tiež začala dnes normálne lietať rolna 1č. usadzovana 2.5.Dúfam že to nezakriknem. Dnes videla žena navratilkynu skalnu na terase.Čmelin zrušený a žena nevie chytať no škoda lebo ja som bol na love a nič.
Bud rad ze mas doma takovou podporu - ja tohle od manzelky nemuzu cekat ani omylem Snad budou v tomhle deti casem lepsi...kaos píše: ↑čtv 09. kvě 2019 19:44:07Tak u mě to vypadá na další ztrátu. Luční usazená před 35 dny už dva dny nespatřena. Včera večer umístěná značka se nehnula.
Manželka dnes viděla na zahradě hledat pravděpodobně skalní (poslední spatřena 21.4.), ale udělal jsem chybu, že jsem ženu řádně nezaučil k odchytu. Sice jí chytla, ale matka jí uletěla.
Dnes jsem zahledl na zahrade take jednu hledajici skalni, ale uz nemam kam. A take mam konecne delnice u prvni skalni (samousazeni kolem 16.4.)
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem zjistil dnes ztrátu-rolní z garsonky přestala létat-usazena 17.4....narychlo jsem tam přidal hledačku skalní,jestli to náhodou neadoptuje...marek972 píše: ↑pát 10. kvě 2019 18:50:39Bud rad ze mas doma takovou podporu - ja tohle od manzelky nemuzu cekat ani omylem Snad budou v tomhle deti casem lepsi...kaos píše: ↑čtv 09. kvě 2019 19:44:07Tak u mě to vypadá na další ztrátu. Luční usazená před 35 dny už dva dny nespatřena. Včera večer umístěná značka se nehnula.
Manželka dnes viděla na zahradě hledat pravděpodobně skalní (poslední spatřena 21.4.), ale udělal jsem chybu, že jsem ženu řádně nezaučil k odchytu. Sice jí chytla, ale matka jí uletěla.
Dnes jsem zahledl na zahrade take jednu hledajici skalni, ale uz nemam kam. A take mam konecne delnice u prvni skalni (samousazeni kolem 16.4.)
Jinak manželka je rozená chytačka hledaček,tu baví nejvíc to lovení...jedině se bojí rozčilování čmeláků při přesunu do čmelína...
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
No a hlásím dnes ze dvou čmelínů začaly vyletovat dělničky rolních-v jednom jsou jak muchy-asi měla moc larviček na krmení,ve druhém jsou skoro dvojnásobně velké,asi měly dobrou pašu ...ale to trvalo,usazeny byly obě 31.3.
Teď čekám luční-ta byla usazena 7.4.
A skalní z 18. a druhá z 20.4.-všem se líhnou brzy-po 4 týdnech,což by mohlo být příští víkend...
Teď čekám luční-ta byla usazena 7.4.
A skalní z 18. a druhá z 20.4.-všem se líhnou brzy-po 4 týdnech,což by mohlo být příští víkend...