Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
úte 28. kvě 2019 11:45:17
Několik dnů už létají zavíječi jak vztekli :x .Včera večer ještě před setměním jsem viděla jednoho v akci,suverénně přistál na česnu klapky silného hnízda zemních,bez jakéhokoliv hledání :shock: ,prostě na jistotu :x .Neměla jsem odvahu sledovat jestli je schopný dostat se dovnitř když se ve vchodě míjejí dvě dělnice či lezou ven nebo dovnitř.Raději jsem ho hned zlikvidovala.
Docela me desis s tim zavijecem - minuly rok jsem ho mel plne zuby. Zatim se mi hnizda vyvijeji nadejne - zemni maji velmi silna hnizda a skalni zda se ze je brzy dozenou take.

U prvnich zemnich jsem dospel jiz do stadia, kdy vyhnali vystelku ve cmelinu az k okraji strechy a neustale vetraji-mam dojem ze jich je tam uz moc (na klapce je neustala zacpa). Premyslim ze bych jim trochu z ni v noci ubral aby meli vic prostoru. Honzo, Jakube, Rapo - co na to rikate zkusenejsi?
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

marek972 píše:
ned 02. čer 2019 21:39:19
Niky1 píše:
úte 28. kvě 2019 11:45:17
Několik dnů už létají zavíječi jak vztekli :x .Včera večer ještě před setměním jsem viděla jednoho v akci,suverénně přistál na česnu klapky silného hnízda zemních,bez jakéhokoliv hledání :shock: ,prostě na jistotu :x .Neměla jsem odvahu sledovat jestli je schopný dostat se dovnitř když se ve vchodě míjejí dvě dělnice či lezou ven nebo dovnitř.Raději jsem ho hned zlikvidovala.
Docela me desis s tim zavijecem - minuly rok jsem ho mel plne zuby. Zatim se mi hnizda vyvijeji nadejne - zemni maji velmi silna hnizda a skalni zda se ze je brzy dozenou take.

U prvnich zemnich jsem dospel jiz do stadia, kdy vyhnali vystelku ve cmelinu az k okraji strechy a neustale vetraji-mam dojem ze jich je tam uz moc (na klapce je neustala zacpa). Premyslim ze bych jim trochu z ni v noci ubral aby meli vic prostoru. Honzo, Jakube, Rapo - co na to rikate zkusenejsi?
Ahoj.Ja som zemným aj skalným minulý rok vyberal niekoľko krát.Zvlastne že len v nadzemných.Ja byť tebou tak im uberem a časom uvidíš či bude treba znovu.
kaos
TOP člen
TOP člen

I já jsem zemním ubíral několikrát.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Marku, výstelku uber. Postupně by to cpali nahoru a zakrývali i ventilační okénko.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

No chtěla jsem se pochlubit a vidím, že máte všichni nové královny u lučních, jako já. Jinak nemám pocit, že bych měla nějaká velká hnízda. Dělničky lítají, ale ve dvou skalních lítá i matka, letos je to nějaké divné. Přežijte ty vedra bez úhony.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
pon 03. čer 2019 7:20:28
Marku, výstelku uber. Postupně by to cpali nahoru a zakrývali i ventilační okénko.
Tak jsem se pokusil jim tu vystelku ted odebrat, ale neni to tak jednoduche protoze je jich na ni hodne - vidim to na nekolik etap po vecerech. Maji to nascpane az po okraj - to hnizdo bude hodne silne.

Co me ale dela vrasky je, ze i ted za tmy je okolo vchodu asi 10 delnic, maji nadzvednutou klapku a nechteji ani dovnitr ani ven-idealni prilezitost pro zavijece :(
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Dobre rano!

tak update - dnes rano nalezena pod klapkou na zemi nejaka matka??!

Obrázek

Jenom doufam ze to neni z meho cmelinu a jen nejaka cizi co zkousela se dostat dovnitr.

Nejdriv jsem se bal zda jsem s vystelkou vcera vecer nevzal i ji, ale jsem si jisty ze ne.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Marku,záleží kdy jsi zakladatelku ubytoval.Ta na česně vypadá jako vysloužila matka. ;) Uvidíš jestli budou nové matky kolem dvacátého nebo po dvacátém červnu.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
úte 04. čer 2019 14:32:02
Marku,záleží kdy jsi zakladatelku ubytoval.Ta na česně vypadá jako vysloužila matka. ;) Uvidíš jestli budou nové matky kolem dvacátého nebo po dvacátém červnu.
Niky zakladatelka tohoto hnizda byla ma prvni usazena - 23.brezna a delnice mela od cca 20.dubna. Nedokazu si troufnout zda je to ona a pokud ano, jak se dostala ven z hnizda.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Marku,tak to bude ona.Matky často(někdy zůstanou někde v rohu úlku) hnízdo takto opustí když se blíží jejich konec ;) .Ještě ji mohly odtáhnout dělnice když uhynula.
Odpovědět