Včera jsem si myslela,že snad letos čmeláka nechytím s jakou rychlostí vyhledávali.Naopak u souseda,který tam má v trávníku kupy od hryzců,prohledávali pomalu a dlouze.
Konečně večer jeden přeletěl na moji stranu a také hledal pomalu,takže se mi ho podařilo lapit. Po 15 minutách jsem mu podle Honzy otevřela,asi za 13 minut vyletěl a pěkně kroužil.Jenomže už bylo 19 hodin,tak jsem si nedělala naděje,že by se stačil vrátit.Ráno kolem osmé jsem byla zrovna u čmelínu,když přiletěl.Jenomže já mám více čmelínu pohromadě,takže letěl doleva,ale pod jeho čmelín,kde je umístěny malý pro polního nebo lučního čmeláka.Bez váhání vletěl do otvoru a několik minut tam pobyl.Pak vylezl a provedl zapamatování a vůbec mu nevadilo,že čmelín má pouze vchod klapkou a hned je výstelka.
Kdyby už byla polovina dubna,tak ho tam nechám,ale ještě může přijít noční mráz,což jsem nechtěla riskovat.Po odletu jsem dolní čmelín zakryla a čekala až se vrátí.Hledal samozřejmě v místě které opustil,ale za chvilku se mu přeci jenom podařilo najít vchod do čmelínu,kde byl ubytovaný původně.
Chov čmeláků v roce 2016
No a dnes v poledne se mi podařilo lapit druhého zemního,zase zavřený 15 min,ale po otevření se zdržel uvnitř déle než první.
Bez problému našel svůj čmelín,ale měl problém najít otvor.Modrá klapka,stejný problém měl i zemní minulý rok,tak mám dojem,že mu ta modrá,která je samozřejmě i v průlezu splývá a otvor nevidí dost rozdílně. Třeba s červenou klapkou jsem loni ani letos nepozorovala tento problém,náhoda
Tak jednoduše jako letos ti dva zemní se mi snad podařili ubytovat jen polní.Mám dojem,že ubytování pomoci injekční stříkačky přímo do vchodu tomu napomohlo.Letos jsem to zkoušela poprvé.Jen dobře,že jsem si koupila tu 50/60 ml,jelikož dvacítka by byla docela úzká.I v té padesátce měla obří matka co dělat aby se otočila.
Bez problému našel svůj čmelín,ale měl problém najít otvor.Modrá klapka,stejný problém měl i zemní minulý rok,tak mám dojem,že mu ta modrá,která je samozřejmě i v průlezu splývá a otvor nevidí dost rozdílně. Třeba s červenou klapkou jsem loni ani letos nepozorovala tento problém,náhoda
Tak jednoduše jako letos ti dva zemní se mi snad podařili ubytovat jen polní.Mám dojem,že ubytování pomoci injekční stříkačky přímo do vchodu tomu napomohlo.Letos jsem to zkoušela poprvé.Jen dobře,že jsem si koupila tu 50/60 ml,jelikož dvacítka by byla docela úzká.I v té padesátce měla obří matka co dělat aby se otočila.
Já stále čekám na první čmeláky. Dnes u nás bylo 8 stupňů, zataženo, déšť! .Zítra to již ale jistě propukne- předpověď na 6 dnů- jasno,polojasno, teploty 14 - 20 stupňů.Takže čmeláci,je pro vás připraveno 6 bytových jednotek 1. kategorie, co s tím uděláte?
O velikonoce byl u nás poslední teplejší den. Královnu jsem přinesl až odpoledne a zpět ze čmelínu už nevylezla. Druhý den se ochladilo a byl vítr, takže královna zůstala ubytovaná uvnitř. Nevím jestli to je dobře nebo špatně. Až se oteplí, tak možná zdrhne. Zatím se zavrtala a spí. Už je uvnitř třetí noc, ..... i den....
Tomáši bylo zataženo,občas i vítr,kolem 14°C.
Pučmeloude,dal jsi do čmelínu cukrový roztok?
Ale i kdyby ano,pokud po dvou hodinách nevyletěla,není nejspíš něco v pořádku a je třeba zjistit proč a raději ji vypustit.Stačí nejdřív jemně zahýbat podestýlkou,pokud silně nezabzučí,prozkoumat jestli tam vůbec je.Mohl jsi odchytit matku,která ještě neměla zájem o ubytování,ale někdy se stane,že matka "zatuhne" a je nutné co nejrychleji ji vypustit na svobodu,aby neuhynula.Nezapomínej,že jsou čmeláci chránění. Doufám,že ta tvoje bude v pořádku,třeba sis jenom nevšiml,že už dávno vyletěla.
Pučmeloude,dal jsi do čmelínu cukrový roztok?
Ale i kdyby ano,pokud po dvou hodinách nevyletěla,není nejspíš něco v pořádku a je třeba zjistit proč a raději ji vypustit.Stačí nejdřív jemně zahýbat podestýlkou,pokud silně nezabzučí,prozkoumat jestli tam vůbec je.Mohl jsi odchytit matku,která ještě neměla zájem o ubytování,ale někdy se stane,že matka "zatuhne" a je nutné co nejrychleji ji vypustit na svobodu,aby neuhynula.Nezapomínej,že jsou čmeláci chránění. Doufám,že ta tvoje bude v pořádku,třeba sis jenom nevšiml,že už dávno vyletěla.
Dnes by mělo být nádherně tak by čmeláci mohli létat.U nás už včera rozkvetly první květy koniklece,které většinou rozkvétají až kolem 14. dubna.Jsem zvědavá jestli se dnes objeví i jiné druhy.Sice mám dva zemní,ale moc ráda bych měla i hájového,zajímalo by mě mimo jiné jestli by se vracel.Ten je u nás vidět zřídka na rozdíl od zemního,ikdyž se mi to může jenom zdát pokud se hůře od sebe odlišují.Hlavně bych moc ráda našla nějakého skalního.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je paráda Niky! Dva zemní hned na úvod, co více si přát! Gratuluju! Já bohužel nemám dobré zprávy. Můj zemní létal přesně čyři dny, teď se už dva dny neukázal Dal jsem jako obvykle do vchodu malý kamínek (pro kontrolu), ale zůstává na svém místě - nepřeklopen, neodsunut. Trvá to už dva dny, tak jsem se se zemním už rozloučil...
Ale zjistil jsem nějaky pohyb ve druhém čmelínu, nevím, co by to mohlo být, ale usazoval jsem tam během týdne dva zemní a jednoho lučního... Tak se nechám překvapit. Dnes večer jsem odchytl dalšího zemního, čmelín se mu velice líbil, prohlížel ho pak zvenku cca 3 minuty, tak uvidíme. Je to boj...
Na skalní se těším také, ale budou až o něco později - alespoň u nás to tak je.
Pučmeloude, neděláš si z nás tak trochu legraci nebo jsi opravdový začátečník? Nechat zavřenou matku přes tři dny (a to počítám, že hladovou), to není dobré...Docela mám o ni strach.....
Ale zjistil jsem nějaky pohyb ve druhém čmelínu, nevím, co by to mohlo být, ale usazoval jsem tam během týdne dva zemní a jednoho lučního... Tak se nechám překvapit. Dnes večer jsem odchytl dalšího zemního, čmelín se mu velice líbil, prohlížel ho pak zvenku cca 3 minuty, tak uvidíme. Je to boj...
Na skalní se těším také, ale budou až o něco později - alespoň u nás to tak je.
Pučmeloude, neděláš si z nás tak trochu legraci nebo jsi opravdový začátečník? Nechat zavřenou matku přes tři dny (a to počítám, že hladovou), to není dobré...Docela mám o ni strach.....
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, pokud udělá čmelák pamatovací let, tak je to základ úspěchu. Vrátit se může za chvíli, během několika hodin nebo až na přenocování. Druhý den samozřejmě také, mám s tím zkušenost. Hlavně ho nevyrušovat a nevyplašit. Držím palce!