Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Zrovna jsem zjistila,že u zahradních je to podobné jako u rokytových.Tedy ta tmavá forma není samostatná,ale jedna tmavá matka může mít nové tmavé i světlé matky.Nejdříve jsem zahlédla několikrát jenom nové tmavé matky,no a dnes vyletěla úplně světlá jak běžně bývají ;) .
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,ony se ti tam nastěhovaly nebo tam jen sem tam vlétají?Mě to zemní také dělají-nevím jestli jsou to samečci nebo i dělnice.Zdá se mi,že jen buď k zemním nebo třeba k takovým lučním,kteří už létají velmi málo.Nevím jestli tam neloupí nektar. ;) A vidím je i u úlku na druhé straně zahrady,kde vůbec zemní nemám umístěné.
kaos
TOP člen
TOP člen

Lučním co jsem 14.6. sanoval od melittobie, která jim zničila přes 20 mateřských kokonů dnes vylétly dvě matky, jedna dělala orientační let. Jsou dost mrňavé od té silné rodiny jsem si už zvykl na obříky. Ale je pochopitelné, že rodina byla dost oslabená a v podstatě musela budovat vše od znova jen na několika kuličkách s larvami. Ale už teď mám radost, že rozhodnutí nelikvidovat celé hnízdo, bylo dobré. Bylo by fajn, kdyby dochovaly i ostatní kokony, i když jsem uvnitř úlku od sanace pozabíjel 6 melittobií uvnitř a ještě více venku. Očividně byla tato pozice nejvíce exponovaná zdroji nákazy a proto tu došlo nejdříve k jejímu propuknutí.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
ned 07. črc 2019 18:08:18
Rapo,ony se ti tam nastěhovaly nebo tam jen sem tam vlétají?Mě to zemní také dělají-nevím jestli jsou to samečci nebo i dělnice.Zdá se mi,že jen buď k zemním nebo třeba k takovým lučním,kteří už létají velmi málo.Nevím jestli tam neloupí nektar. ;) A vidím je i u úlku na druhé straně zahrady,kde vůbec zemní nemám umístěné.
Niky ono ich tam bolo 6 aj v 2 aj v 4.Ono mi to pripadá že majú prieskumničky ktoré zistia že je hniezdo oslabené buď zanikanim alebo neschopnosťou sa rozvíjať tak ho začnú užívať (okupovať). Tak isto v 11 kde mi zomrela kralovna (skalna) už tam bola zemna a ďalšia sa tam dobíjala.Špekulovali aj u rolnych (samousadlicka silné hniezdo) ale asi nepochodili lebo viac krát som ich tam už nevidel.
kaos
TOP člen
TOP člen

Když jsem zachraňoval to hnízdo zemních a zjistil zavíječe, tak jsem tu prožranou část hodil do kýble, ale nechal jsem to, kdyby se náhodou ještě vylíhnula nějaká matka (skutečně jednu jsem pak v kýbli našel). Zajímavé bylo, že ten kýbl našly i dělnice zemních a rabovaly z něj zásoby, vybraly úplně všechnu sladinu. Je možné, že občas nějaké oslabené hnízdo vyberou. Zemní dělnice se mi motají i kolem úlkú, ale viděl jsem je jen cucat vodu z hadrů na chlazení.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
ned 07. črc 2019 19:46:15
Lučním co jsem 14.6. sanoval od melittobie, která jim zničila přes 20 mateřských kokonů dnes vylétly dvě matky, jedna dělala orientační let. Jsou dost mrňavé od té silné rodiny jsem si už zvykl na obříky. Ale je pochopitelné, že rodina byla dost oslabená a v podstatě musela budovat vše od znova jen na několika kuličkách s larvami. Ale už teď mám radost, že rozhodnutí nelikvidovat celé hnízdo, bylo dobré. Bylo by fajn, kdyby dochovaly i ostatní kokony, i když jsem uvnitř úlku od sanace pozabíjel 6 melittobií uvnitř a ještě více venku. Očividně byla tato pozice nejvíce exponovaná zdroji nákazy a proto tu došlo nejdříve k jejímu propuknutí.
👍
Mne sa nalepili z vnútra na sito(č.4/10/7) kde bol chemstop a je kľud.V 10 a v 7 ich bolo asi 10 a v 4 asi 100.
kaos
TOP člen
TOP člen

Rapo a to jsi ty hnízda nesanoval ?:-o já chytil obě napadení ještě před tím, než začaly lézt ven, takže na vnitřní lepové pasti vůbec nedošlo a v obou případech přitom byly zničené už všechny kokony uvnitř.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
ned 07. črc 2019 21:15:40
Rapo a to jsi ty hnízda nesanoval ?:-o já chytil obě napadení ještě před tím, než začaly lézt ven, takže na vnitřní lepové pasti vůbec nedošlo a v obou případech přitom byly zničené už všechny kokony uvnitř.
Nič som s nimi nerobil.Č.4 lúčne vychovali veľa nových matiek a 4 kokony boli neotvorene.Č.7 skalne stále vyletuju nové kralovny.Č.10 zemne čakám nové kralovny.Minuly rok ich bolo viac a nových matiek požehnane.
kaos
TOP člen
TOP člen

A jsi si jistý, že to byly melittobie? Já jsem u lučních co vychovaly obrovské množství matek měl nalepené taky tak 100, ale asi to byly pamuchnice. Sice vypadaly stejně jako melittobie, ale byly větší (cca 3-4 mm oproti 1-2 mm u melittobií). Pamuchnice neškodí.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
pon 08. črc 2019 14:03:59
A jsi si jistý, že to byly melittobie? Já jsem u lučních co vychovaly obrovské množství matek měl nalepené taky tak 100, ale asi to byly pamuchnice. Sice vypadaly stejně jako melittobie, ale byly větší (cca 3-4 mm oproti 1-2 mm u melittobií). Pamuchnice neškodí.
Bohužiaľ to boli asi melittobie lebo boli cca 1 mm velke .
Odpovědět