Chov čmeláků v roce 2019
Pak mi ale příjde divné, že ti z těch hnízd vylétli ještě nějací čmeláci. Melittobie jsou neuvěřitelně efektivní v likvidaci kokonů. U těch prvních lučních byly už infikované všechny. U těch druhých bylo napadení staré tak dva týdny a v karanténě jsou už jen poslední 3 kokony u kterých čekám na verdikt. Jinak se jim narodila jen jedna matka. Jak se melittobie dostane do hnízda tak si nejdřív naklade 30 dalších samiček které nemají křídla a hned po narození jsou schopné klást další vajíčka, tato armáda pak proleze všechny kokony a klade. Kokony se nerozvíjí protože dají larvám žihadlo a ty se zastaví ve vývoji.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Ahojte.Kaos:Sú to melittobie podľa photo na int.
Tak dnes mi vyleteli nové matky zemnych č.6.(?-27.4.-11.7.)
Ukončené hniezda č.2.lucne žiadne nové matky.
č.11.skalne žiadne nové matky.
č.4.lucne vyleteli nové matky +samčekovia.
č.1.rolne žiadne nové matky.
Tak dnes mi vyleteli nové matky zemnych č.6.(?-27.4.-11.7.)
Ukončené hniezda č.2.lucne žiadne nové matky.
č.11.skalne žiadne nové matky.
č.4.lucne vyleteli nové matky +samčekovia.
č.1.rolne žiadne nové matky.
Rapo, při takovém výskytu melittobií bych u těch ukončených hnízd raději kontroloval neotevřené kokony a co nejdříve je případně odstranil. Mě se takto chytly v ukončeném hnízdě zahradních, kde dva uzavřené kokony zbyly.
U lučních, kde jsem objevil nakažení v hnízdě na základě 2 jedinců melittobie pohybujících se v hnízdní dutině 5.7. jsem už zrušil karanténu. Každý kokon do posledního byl nakažený.
U lučních, kde jsem objevil nakažení v hnízdě na základě 2 jedinců melittobie pohybujících se v hnízdní dutině 5.7. jsem už zrušil karanténu. Každý kokon do posledního byl nakažený.
Tak jsem dnes objevil v prvnim hnizde zemnich (usazeni brezen) zavijece - pekne velke larvy. Hnizdo bylo velmi silne a vyletelo z nej kolem 30-40 novych matek. Ted jiz ale rychle zkomira (zavijec to myslim jen urychluje).
Otazka pro zkusenejsi - nechat zbyvajici delnice dozit nebo radeji hnizdo zlikvidovat aby z nej nevylezla dalsi generace zavijecu?
U drive usazenych skalnich uz se objevuji prvni nove matky, druhe hnizdo (o mesic pozdejsi), zatim jen samecci...
Otazka pro zkusenejsi - nechat zbyvajici delnice dozit nebo radeji hnizdo zlikvidovat aby z nej nevylezla dalsi generace zavijecu?
U drive usazenych skalnich uz se objevuji prvni nove matky, druhe hnizdo (o mesic pozdejsi), zatim jen samecci...
Ahoj Kaosi. Tie kokony som hneď spálil.kaos píše: ↑pát 12. črc 2019 17:33:29Rapo, při takovém výskytu melittobií bych u těch ukončených hnízd raději kontroloval neotevřené kokony a co nejdříve je případně odstranil. Mě se takto chytly v ukončeném hnízdě zahradních, kde dva uzavřené kokony zbyly.
U zavíječe nemusíš s likvidací spěchat, oni se rodí až příští rok. Pokud jsou v hnízdě nevylihle matky, tak bych doporučoval hnízdo vyčístit. U hnízda co jsem vyzvedával že skelné vaty bylo taky tak 30 matek, ale dalších 30 bylo ve zničených kokonech a 10 kokonů jsem ještě zachránil.marek972 píše: ↑pát 12. črc 2019 20:45:42Tak jsem dnes objevil v prvnim hnizde zemnich (usazeni brezen) zavijece - pekne velke larvy. Hnizdo bylo velmi silne a vyletelo z nej kolem 30-40 novych matek. Ted jiz ale rychle zkomira (zavijec to myslim jen urychluje).
Diky Jakube - zkusim to vecer prohlednout a pripadne na tomto hnizde "nacvicit" pro pristi sezonu.kaos píše: ↑pát 12. črc 2019 20:56:44U zavíječe nemusíš s likvidací spěchat, oni se rodí až příští rok. Pokud jsou v hnízdě nevylihle matky, tak bych doporučoval hnízdo vyčístit. U hnízda co jsem vyzvedával že skelné vaty bylo taky tak 30 matek, ale dalších 30 bylo ve zničených kokonech a 10 kokonů jsem ještě zachránil.