kaos píše: ↑pon 22. črc 2019 22:03:01
Tak hlásím 2 mladé matky u hnízda druhogenerační luční, které jsem sanoval od melittobie. Bohužel víc toho už nebude, v původním hnízdě začala chovat matky už po 2 generacích dělnic, z 5 mateřských kokonů se vylíhla 1 matka a zbytek melittobie a ty 2 matky byly ze 2 larev které jsem se čmeláky přenesl. Matka zakladatelka už nic dalšího nenakladla a tak to bude konečná. Ale opět důkaz, že metoda sanace melitobie bez likvidace čmeláků má smysl.
Je to úspěch. Dal sis s tím pořádnou práci. Já mám dodnes před očima tu hrůzu, když jsem otevřela zlikvidované hnízdo zemních, těch matek před vylíhnutím, byla to hrůza. Letos musím zaklepat v pastích nic. Dokonce ani tolik much jako loni nemám, soused zlikvidoval králíky, možná i to pomohlo, měla jsem čmeláky přes plot. K těm lesním, na jař jsem matku neviděla, ale teď se mi na levanduli krmí dělniky a už jsem zahlédla i novou matku. Jinak tu mám někde hájové, co se mi nepodařily usadit, teď jich je na zahradě plno, tak snad příští rok. Těch polních je málo, jsou hlavně na kypreji a hluchavkách. Sbíráte někdo rousky na přikrmování na jaře?