Chov čmeláků v roce 2019
Niky gratuluju. Dnes jsem zjistila, že mám královny u dalších dvou skalních, jedno hnízdo jsem čistila od zavíječe a dnes se vracela pěkná matička. Mám radost. Příští rok se zaměřím na rolní, ty hledají už v březnu, mám pravdu? Jejich hledání je nenápadné, nebo jsem to přehlédla.
Závidím tu velikost já s moji zahrádkou 300m2, kam sena tebe hrabu, můžeš mít pastvu pro 20 čmelínů, tak do toho.kaos píše: ↑pát 09. srp 2019 22:00:21Blanko tak na tvůj dotaz, fotografie zahrady jsou zde:
https://www.facebook.com/22150352351905 ... 2749679499/
Rolní jsou spíš pozdní druh. První jsem letos usazoval 4.4. a poslední 1.6. nejvíce jich léta v druhé polovině dubna, ale letos na ně nebyl moc rok. Hledalo jich málo, ale jak jsou malí hodně bzučí. Většinou je člověk najde po zvuku. Ta zahrada se nezdá, ale má jen 600 m2.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Blanko,s polními zbytečně nespěchej.S těmi dvěma usazenými do 8.4. jsem měla docela potíže-záleží také na průběhu počasí.V minulých rocích jsem je mívala usazované po polovině dubna až do 4 května.Některé dělnice mívají často problémy s klapkou,je třeba dohlížet zejména na první generaci,zvláště jsou-li menší.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Blanko,u mne rolní hledali od konce března průběžně až do začátku června.To samé s lesníma-ti tady ještě hledali kolem 10 června..a skalní na přelomu května/června-toho jsem i usadil,ale vyhnali ho mravenci po ani ne týdnu.Blanka píše: ↑ned 11. srp 2019 18:38:25Niky gratuluju. Dnes jsem zjistila, že mám královny u dalších dvou skalních, jedno hnízdo jsem čistila od zavíječe a dnes se vracela pěkná matička. Mám radost. Příští rok se zaměřím na rolní, ty hledají už v březnu, mám pravdu? Jejich hledání je nenápadné, nebo jsem to přehlédla.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky,moji rolní z 30.3.měli matky 25.7.-hnízdo ale nadále docela silné,plodu dost,druhé hnízdo taky z 30.3.zatím bez matek,ale krásně silné,prosperující.Třetí rolní ze 17.4.má konečně taky mateční kokony,a je taky hezké,prosperující.Niky1 píše: ↑pát 09. srp 2019 12:52:36Tak dnes první nová matka polních v dalším hnízdě z 8.4. .Mám dvojnásobnou radost,jelikož toto hnízdo vypadalo od počátku na odpis .Nedělala jsem si velké naděje,že se bude hnízdo zdárně vyvíjet a už vůbec ne,že se dočkám i nových matek .I když s mou pomocí a dokrmením rousky od rokytových a lučních,kteří je ztráceli na klapce. Teď už zbývá počkat na poslední dvě hnízda polních,jestli budou nové matky i u nich .
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak včera jsem zkontroloval slabé hnízdo skalních z 18.4.-hnízdo velikosti vlašského ořechu a bez dělnic-i když před 3 dny jsem dělnici přiletět ještě viděl,jinak pokud ještě něco lítá,je tam několik kokonů na líhnutí a jedny larvy před zakuklením.Celkový počet za sezónu odhaduju na 30-40 dělnic.
Druhé skalní z 20.4.už 3 týdny se líhnou mladé matky a další mateční kokony jsou na vylíhnutí,moc siné hnízdo,ale pomalu upadá,dělnice pomalu vymírají.
Úhoroví vyvedli taky docela dost matek,ještě je tam docela život,ale kokony mají oproti skalním jinou barvu-kokony jsou hodně tmavěhnědé i larvičky před zakuklením.
https://postimg.cc/gallery/gmy9ud1c/
Druhé skalní z 20.4.už 3 týdny se líhnou mladé matky a další mateční kokony jsou na vylíhnutí,moc siné hnízdo,ale pomalu upadá,dělnice pomalu vymírají.
Úhoroví vyvedli taky docela dost matek,ještě je tam docela život,ale kokony mají oproti skalním jinou barvu-kokony jsou hodně tmavěhnědé i larvičky před zakuklením.
https://postimg.cc/gallery/gmy9ud1c/
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak pár fotek z chovu letošních rolních. Měl jsem od května dvě hnízda. Jedno je super, objevily se už i první matky. Druhé hnízdo bylo od začátku slabé, bohužel nepomohl ani příkrm. Na přelomu července a srpna hnízdo definitivně osiřelo.
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Rolni_2019/
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Rolni_2019/
Je vidět, že kde se melittobie objeví, tam už se jí člověk jen tak nezbaví. Stačí jí nějaký osamocený kokon samotářky na zimu a příští rok se jede na novo. Ale je vidět, že díky zlepšení ochranny úlu máš melittobii až tak pozdě a zatím jen v jednom úlu.
U mě je naštěstí od ní už přes měsíc klid. Sanace děr v terase pomohla, pak ještě tak 3 týdny dolétávaly.
Výrazně mi pomohl trubkový systém, který odvedl pach dál od úlku. V trubkových lepových pastech bylo několik Mltb lapeno.
U mě je naštěstí od ní už přes měsíc klid. Sanace děr v terase pomohla, pak ještě tak 3 týdny dolétávaly.
Výrazně mi pomohl trubkový systém, který odvedl pach dál od úlku. V trubkových lepových pastech bylo několik Mltb lapeno.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)