Chov čmeláků v roce 2020
-
Ahoj,
Posledních pár dní mi stále létá po zahradě něco, co nedokážu identifikovat. Jedná se o poměrně velkého tvora, skoro 2x tak velkého jako čmelák.
Je celý černý a zadeček je lesklý. Křídla mají modravý nádech. Obráží pravidelně všechny otvory a díry ve zdech a snaží se vlézt dovnitř. Většina je prázdná a nebo je hlídají vosy a pokud jedna vyleze tak se dovntř nepouští, ale za pár minut je zase u tohoto otvoru.
V letu se mi ho nedaří vyfotit a tak jsem odchytila a pořídila fotku a video ( i když né moc kvallitní).
Netušíte někdo, co by to mohlo být a zda nehrozí, že zaleze do čmelínu ?
Posledních pár dní mi stále létá po zahradě něco, co nedokážu identifikovat. Jedná se o poměrně velkého tvora, skoro 2x tak velkého jako čmelák.
Je celý černý a zadeček je lesklý. Křídla mají modravý nádech. Obráží pravidelně všechny otvory a díry ve zdech a snaží se vlézt dovnitř. Většina je prázdná a nebo je hlídají vosy a pokud jedna vyleze tak se dovntř nepouští, ale za pár minut je zase u tohoto otvoru.
V letu se mi ho nedaří vyfotit a tak jsem odchytila a pořídila fotku a video ( i když né moc kvallitní).
Netušíte někdo, co by to mohlo být a zda nehrozí, že zaleze do čmelínu ?
Ahoj,
z fotky pod síťkou se to nedá poznat, příště ho zkus dát třeba do sklenice, ale podle popisu se nejpravděpodobněji jedná o pačmeláka cizopasného (Psithyrus rupestris). Jakub už taky myslím před týdnem hlásil jejich výskyt. Podobá se nejvíc skalnímu, u kterého nejčastěji parazituje. Pačmeláci nedokážou zakládat vlastní hnízda, matky nemají na zadních nohách pylové košíčky a tak se nemohou starat o svoje potomstvo. Napadají proto rozvinutá hnízda čmeláků, jejichž královny zabijí nebo vyženou a kolonii převezmou. Z nakladených vajíček se pak vylíhnou nové pačmeláčí matky a samci, které zotročené dělnice vychovají. Hnízdo čmeláků tak přijde o vlastní generaci královen. Doporučoval bych pačmeláka šetrně odchytit a odvézt aspoň 10 km pryč od úlů.
z fotky pod síťkou se to nedá poznat, příště ho zkus dát třeba do sklenice, ale podle popisu se nejpravděpodobněji jedná o pačmeláka cizopasného (Psithyrus rupestris). Jakub už taky myslím před týdnem hlásil jejich výskyt. Podobá se nejvíc skalnímu, u kterého nejčastěji parazituje. Pačmeláci nedokážou zakládat vlastní hnízda, matky nemají na zadních nohách pylové košíčky a tak se nemohou starat o svoje potomstvo. Napadají proto rozvinutá hnízda čmeláků, jejichž královny zabijí nebo vyženou a kolonii převezmou. Z nakladených vajíček se pak vylíhnou nové pačmeláčí matky a samci, které zotročené dělnice vychovají. Hnízdo čmeláků tak přijde o vlastní generaci královen. Doporučoval bych pačmeláka šetrně odchytit a odvézt aspoň 10 km pryč od úlů.
Jinak zatím hlásím úspěšně usazené 1x zemní a zahradní/zemní (obě 25.3., tak už by se mohly během týdne objevit první dělničky) a jednu skalní (5.4.). Už mi zbývá jen jeden prázdný úl, pro víc nemám bohužel vhodné stanoviště. Tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet, hledaček je spousta, samé zemní a sem tam skalní a rolní, druhů je tady poskrovnu. V novém týdnu se má v Rostocku po dvacítkách zase ochladit k 10-13 stupňům, ale to už sezónu nezpomalí. Dneska jsem při procházce v lese zahlédl na keři zřejmě první dělnici skalního, což je na ně hodně brzy...
Ahoj.Tazko povedať ale tá záhradná je navratilka .Tá menšia by mohla byť aj č.drobny lebo je veľkostne ako rolna .No neviem.
Lenka to na fotke je včela drvodelka.Majte sa.
Naposledy upravil(a) Rapo dne pon 13. dub 2020 22:04:46, celkem upraveno 1 x.
Dělnice skalního v tuto dobu to spíše vypadá na matku čmeláka úhorového, která je velikosti čmeláka lučního, ale barevně se podobá spíše skalnímu, zadeček je ale mírně světlejší.Vašek píše: ↑pon 13. dub 2020 1:25:07Jinak zatím hlásím úspěšně usazené 1x zemní a zahradní/zemní (obě 25.3., tak už by se mohly během týdne objevit první dělničky) a jednu skalní (5.4.). Už mi zbývá jen jeden prázdný úl, pro víc nemám bohužel vhodné stanoviště. Tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet, hledaček je spousta, samé zemní a sem tam skalní a rolní, druhů je tady poskrovnu. V novém týdnu se má v Rostocku po dvacítkách zase ochladit k 10-13 stupňům, ale to už sezónu nezpomalí. Dneska jsem při procházce v lese zahlédl na keři zřejmě první dělnici skalního, což je na ně hodně brzy...
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Ahoj Rapo,
díky za uvedení na pravou míru a omlouvám se za mystifikaci, drvodělku jsem z té fotky nebyl schopný poznat. Takže ji, Lenko, prosím tě nikam 10 km neodvážej Je štěstí, že ji máš na zahradě
Díky, Jakube, je to možné, na první dělnici byla dost velká. Bohužel jsem si ji nestihl pořádně prohlédnout a zkontrolovat barvu chlupů na zadních nohou. Mít tu čmeláky úhorové by bylo fajn, minulý rok jsem je nikde nezahlédl.kaos píše: ↑pon 13. dub 2020 9:14:11Dělnice skalního v tuto dobu to spíše vypadá na matku čmeláka úhorového, která je velikosti čmeláka lučního, ale barevně se podobá spíše skalnímu, zadeček je ale mírně světlejší.Vašek píše: ↑pon 13. dub 2020 1:25:07Jinak zatím hlásím úspěšně usazené 1x zemní a zahradní/zemní (obě 25.3., tak už by se mohly během týdne objevit první dělničky) a jednu skalní (5.4.). Už mi zbývá jen jeden prázdný úl, pro víc nemám bohužel vhodné stanoviště. Tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet, hledaček je spousta, samé zemní a sem tam skalní a rolní, druhů je tady poskrovnu. V novém týdnu se má v Rostocku po dvacítkách zase ochladit k 10-13 stupňům, ale to už sezónu nezpomalí. Dneska jsem při procházce v lese zahlédl na keři zřejmě první dělnici skalního, což je na ně hodně brzy...
Gratuluju k uhorove Rapo! Asi jsi mel pravdu - rano byl kaminek ve dvou cmelinech (skalni a zemni) opet dole, ale od te doby neni opet zadna aktivita - uvidime zitra rano.Rapo píše: ↑ned 12. dub 2020 22:31:27Pekný večer.Jakube tie uhorove sú dosť lajdacky v zameriavani.Minuly rok som usadzoval uhorovu a tá spravila asi 2-3 väčšie otočky a preč.O chvíľu sa vrátila a usadila sa.Tento rok sa ani neotocila ku klapke následne išla spraviť väčšie kolečko narazila do dlažby na cmeline ešte spravila 3 väčšie okruhy a preč.No a na druhý deň sa vrátila.2 týždne už funguje a už zameriavala poctivo.Myslel som že usadzujem už 2x záhradnú ale bola cca o polovicu menšia .Neviem či to neboli tajgove podľa googla.Dnes som usadil aj krásnu záhradnú.Ta je veľkostne cca ako zemna.Marek to poklepanie nemusi naznačovať že tam nieje.Mne napr.zamerala záhradná o 13:30 za 5 minút sa vrátila.Isiel som preč a kamienok znovu spadnutý.Na druhý deň žiadny pohyb tak som vystelku poupravoval okolo obeda a za pol hodiny ju vidím v otvore na kraji klapky .Skoro žiadny pohyb 10 minút potom sa viac vystrčila na slnko a spravila pam.let a už funguje.Takze v cmeline oddychovala skoro 24 hodín bez pohybu a náznaku že by tam bola.Moj stav:
1x záhradná
1x uhorova
1x skalna
1x zemna
1x lúčna
2x rolna
Ešte mám kapacitu pre 5 ďalších (lesná/sorojska/hajova/premenlivá a tá mala záhradná (asi tajgova)
Majte sa.
Jinak dnes dopoledne to pred frontou jeste pekne venku letalo - pokus o dalsi skalni, ale nebyl cas sledovat odlet.
Není to drvodělka?lenkajitka píše: ↑ned 12. dub 2020 23:57:44Ahoj,
Je celý černý a zadeček je lesklý. Křídla mají modravý nádech. ...