Zdravím všechny. Lenkojitko, ještě bych ji trochu ohřál a přikrmil a pak bych ji dal do toho vchodu.
Jarko ,už jsem hodně krát pozoroval jak se královna vrací a už svítí pouliční lampy...
Zdendo u úlku, který nám věnoval náš kamarád tady z fora,aby jsme ho otestovali tak zatím
čtyřikrát vytuhnutí na výstelce.Jeho upozornění a doporučení přišlo ve stejnou chvíli, kdy už jsem měl
v hlavě úpravu jak to udělat, aby se to nestávalo.V podstatě jsme se shodli.
Pro ostatní tady ,aby věděli: nechci a ani on ne, aby jsme byli nějací "extrabuřti".
Máme to jen otestovat a když se úlek osvědčí tak to tady dá k výrobě všem co budou mít zájem. Tak mi řekl...
Snad můžu prozradit, že to je čmelín "do země" .
Moje v zemi jsem vytáhl a mám je jako nadzemní jak už jsem psal nedávno.. Přeci jenom tam bylo moc vlhko.(Všechny už usazené zemními )
Ten nový tím trpět nebude a má zatím tu výhodu, že se dá otevřít za pár vteřin... oproti těm mým
betonovým, kde byla špatná možnost kontroly.
Dnes jsem si udělal tři redukce do vchodu pro rolní. Jsou asi podobné jaké si vyrobila Blanka.
Nedávno jsem sní o tom hovořil. Mám ještě v hlavě trochu jiné ale zatím vyzkouším ty to.
Plán je ,že redukci zasunu až po uhnízdění královny a kdy se už bude pravidelně vracet. Pak jen počkám, kdy vletí dovnitř a pak
vložím redukci. Ještě nevím jak ji tam přichytím aby se neposouvala uvnitř vletového otvoru,ale
možnosti je hodně.Díra redukce je 10mm. Stačí to pro rolní ?Tady viz. fotky.
where to upload high resolution photos
Jinak se mi zkomplikovala situace a jsem v karanténě a jestli bude po testech vše OK
tak můžu vyrazit na odchyt do přírody až 28.dubna . Do té doby musím spoléhat na to co mi přiletí na zahradu samo.
Tak se zatím mějte pěkně.
Chov čmeláků v roce 2021
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak po 3 dnech držení jednoho lučního doma v paneláku (Ve středu nebyl skoro ani slyšet odpoledne uvnitř čmelínu z té zimy)jsem ho dnes vyvezl ve čmelínu na zahradu.Vypadá to,že celou dobu larvičky krmil.No a druhý luční a zemní,kteří tu středu vypadali v pohodě dnes ráno jsou pořád čilí,i když od středy do dnešního ráda teplota nestoupla nad 3 stupně,sníh na zahradě byl místy,mokro,déšť...
O víkendu a v pondělí obsazené čmelíny byly ve středu prázdné,když jsem tam dodával pro jistotu krmivo,dnes jsem to ani nekontroloval,uvidím,co bude po neděli,jak se oteplí...zda se vrátí,nebo opustili dobré bydlo natrvalo.
O víkendu a v pondělí obsazené čmelíny byly ve středu prázdné,když jsem tam dodával pro jistotu krmivo,dnes jsem to ani nekontroloval,uvidím,co bude po neděli,jak se oteplí...zda se vrátí,nebo opustili dobré bydlo natrvalo.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
No mně se zdálo hned,že světlo bude propouštět,tak jsem čmelín po zabudování celý zakryl senem,aby světlo nedělalo problém,ale vstupem se mi stejně čmeláky dovnitř dostat nepodařilo,proto jsem při usazování čmeláky vpouštěl větracím otvorem,který jsem pak ucpal a opět celé zakryl senem...nu uvidím po neděli,co bude,4 neúspěšné pokusy mne neodradí-třeba se při hledání i nějaký sám usadí...Pepan píše: ↑čtv 15. dub 2021 18:08:42Zdravím všechny. Lenkojitko, ještě bych ji trochu ohřál a přikrmil a pak bych ji dal do toho vchodu.
Jarko ,už jsem hodně krát pozoroval jak se královna vrací a už svítí pouliční lampy...
Zdendo u úlku, který nám věnoval náš kamarád tady z fora,aby jsme ho otestovali tak zatím
čtyřikrát vytuhnutí na výstelce.Jeho upozornění a doporučení přišlo ve stejnou chvíli, kdy už jsem měl
v hlavě úpravu jak to udělat, aby se to nestávalo.V podstatě jsme se shodli.
Pro ostatní tady ,aby věděli: nechci a ani on ne, aby jsme byli nějací "extrabuřti".
Máme to jen otestovat a když se úlek osvědčí tak to tady dá k výrobě všem co budou mít zájem. Tak mi řekl...
Snad můžu prozradit, že to je čmelín "do země" .
Moje v zemi jsem vytáhl a mám je jako nadzemní jak už jsem psal nedávno.. Přeci jenom tam bylo moc vlhko.(Všechny už usazené zemními )
Ten nový tím trpět nebude a má zatím tu výhodu, že se dá otevřít za pár vteřin... oproti těm mým
betonovým, kde byla špatná možnost kontroly.
Dnes jsem si udělal tři redukce do vchodu pro rolní. Jsou asi podobné jaké si vyrobila Blanka.
Nedávno jsem sní o tom hovořil. Mám ještě v hlavě trochu jiné ale zatím vyzkouším ty to.
Plán je ,že redukci zasunu až po uhnízdění královny a kdy se už bude pravidelně vracet. Pak jen počkám, kdy vletí dovnitř a pak
vložím redukci. Ještě nevím jak ji tam přichytím aby se neposouvala uvnitř vletového otvoru,ale
možnosti je hodně.Díra redukce je 10mm. Stačí to pro rolní ?Tady viz. fotky.
where to upload high resolution photos
Jinak se mi zkomplikovala situace a jsem v karanténě a jestli bude po testech vše OK
tak můžu vyrazit na odchyt do přírody až 28.dubna . Do té doby musím spoléhat na to co mi přiletí na zahradu samo.
Tak se zatím mějte pěkně.
- František
- Nový člen
- Kontaktovat uživatele:
Nazdar Zdendo,
za tohoto letošního dubnového počasí jsem byl připraven ponechat své 2 zbylé čmeláky i déle nežli 2 dny v nuceném azylu. U mě stačily 2 dny, od té doby užívají oba čmeláci jen nočního azylu, který zítra skončí, pak už by se u nás dle předpovědi počasí neměly dostavit noční mrazíky.
Jeden z mých obou zbylých čmeláků zemních vyletuje za sběrem (většinou pyl) neúnavně 3-5x denně, druhý se ale ukáže, byť za sběrem pylu, jen 1-2x za den. Jsem zvědav, jak se hnízda budou rozvíjet dál, když u prvního čmeláka očekávám, že mu budka brzy bude malá, u druhého ale nevím, jestli se v létě u výletového otvoru objeví i královny.
Zdravím a přeji hodně úspěchů
František
https://www.cmelak.info
za tohoto letošního dubnového počasí jsem byl připraven ponechat své 2 zbylé čmeláky i déle nežli 2 dny v nuceném azylu. U mě stačily 2 dny, od té doby užívají oba čmeláci jen nočního azylu, který zítra skončí, pak už by se u nás dle předpovědi počasí neměly dostavit noční mrazíky.
Jeden z mých obou zbylých čmeláků zemních vyletuje za sběrem (většinou pyl) neúnavně 3-5x denně, druhý se ale ukáže, byť za sběrem pylu, jen 1-2x za den. Jsem zvědav, jak se hnízda budou rozvíjet dál, když u prvního čmeláka očekávám, že mu budka brzy bude malá, u druhého ale nevím, jestli se v létě u výletového otvoru objeví i královny.
Zdravím a přeji hodně úspěchů
František
https://www.cmelak.info
- František
- Nový člen
- Kontaktovat uživatele:
Nazdar Jakube,
to jako že už máš mladé čmeláčky? Tak to máme společné zájmy: mně se včera dopoledne před výletovým otvorem objevili dvě dělnice čmeláka zemního.
Přeji i všem ostatním brzké podobné úspěchy.
Zdraví Vás
František
to jako že už máš mladé čmeláčky? Tak to máme společné zájmy: mně se včera dopoledne před výletovým otvorem objevili dvě dělnice čmeláka zemního.
Přeji i všem ostatním brzké podobné úspěchy.
Zdraví Vás
František
Taky potvrzuju ze moje Rokytka to prestala v poradku (garazovana na studene noci a s prikrmem). Ted ma 3 tydny od usazeni, jsem zvedav kdy se objevi prvni delnice.
Po dnesku hlasim dalsi update - navrat dalsi Rokytky, tentokrat do lonskeho hnizda ve strese domu. Pekne leta tam a zpet.
Taky ve cmelinu Rolnich se dnes neco usadilo taky - kaminek pada, ale nebyl cas sledovat. Pred mrazy si cmelin obhlizela zemni, takze bud ona nebo se jiz vratila nejaka lonska matka rolnich
Bohuzel co ale zatim nic - ani jedna navratilka Lucni
Taky ve cmelinu Rolnich se dnes neco usadilo taky - kaminek pada, ale nebyl cas sledovat. Pred mrazy si cmelin obhlizela zemni, takze bud ona nebo se jiz vratila nejaka lonska matka rolnich
Bohuzel co ale zatim nic - ani jedna navratilka Lucni