Chov čmeláků v roce 2016
Co se týká sýkorek tak jsem nepozoroval, že by u nás šli po čmelácích. Mám na zahradě dvě budky osídlené sýkorkami modřinkami a ničeho podobného jsem si nevšiml, ale kdyby tohle byla pravda, bylo by to škoda, zvláště když by se jim podařilo zahubit již osazené samičky ve čmelínech.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Momentálně řeším prekérní situaci. Včera jsem asi pět minut naháněl na zahradě zemního a on nakonec sám objevil vchod do jednoho čmelínu, ovšem v tom už bydlí cca 15 dní luční. Zemní pobyl asi 10 minut uvnitř, vylezl ven a velice se mu to líbilo, nerozhodila ho ani na 3/4 přivřená klapka - do které 2x narazil. Vrátil se za půl hodiny, večer jsem viděl opět jak se vrací. Luční lítá také - zatím...Tak jsem zvědav jak to dopadne. Ale celkem mi je lučního líto.
Jinak je hezky, ale čmeláci moc nehledají. Jakoby už většina měla hnízdo založeno, jsou vidět jen jak sbírají a dost už i s pylovými rousky.
Skalní jsem viděl letos zatím jenom dva. Jednoho jsem chytil, ale nevrátil se.
Jinak je hezky, ale čmeláci moc nehledají. Jakoby už většina měla hnízdo založeno, jsou vidět jen jak sbírají a dost už i s pylovými rousky.
Skalní jsem viděl letos zatím jenom dva. Jednoho jsem chytil, ale nevrátil se.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, těžko říci. Zemní klasicky hledal, prohlížel naskládané dříví, pak střechu u kůlny. Jen nebyl vhodný okamžik na chycení. Pak při letu nad zemí objevil čmelín, lítal okolo, pak dva metry vedle a zase zpět až se dostal blízko ke vchodu, který ho zaujal. Než přistál dotknul se klapky, ale nelekl se. Usedl na česno a pomalu vlezl dovnitř. Při pamatovacím letu to napálil do klaky až nadskočila, ale asi mu to nevadilo Tak uvidíme...
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Jo Niky, to by si musel sednout dříve než objevil obsazený čmelín Ale mám dobrou zprávu, zemní se dnes odpoledne neukázal a luční létá vesele dále, tak snad si to navzájem "vyříkali" a už bude klid.
Doufám, že mám další úspěch. Včera odpoledne jsem chytl jen jednoho čmeláka, ale stálo to za to - obřího zemního. Prohledával krtiny na louce. Ani se mi nemohl vejít do stříkačky. Byl 15 minut zavřený, za 10 minut vylezl a pamatovací let udělal. Sice jsem už viděl lepší, ale naději to dávalo. Ovšem večer nic, dnes dopoledne také nic. Až odpoledne se objevil, dlouze kolem čmelína létal až trefil vchod. Viděl jsem ho pak ještě 3x a už létal s přehledem. Tak snad to vyjde...
Doufám, že mám další úspěch. Včera odpoledne jsem chytl jen jednoho čmeláka, ale stálo to za to - obřího zemního. Prohledával krtiny na louce. Ani se mi nemohl vejít do stříkačky. Byl 15 minut zavřený, za 10 minut vylezl a pamatovací let udělal. Sice jsem už viděl lepší, ale naději to dávalo. Ovšem večer nic, dnes dopoledne také nic. Až odpoledne se objevil, dlouze kolem čmelína létal až trefil vchod. Viděl jsem ho pak ještě 3x a už létal s přehledem. Tak snad to vyjde...
Mám trochu podobnou zkušenost jako Honza. Usazovala jsem lučního. Zůstal asi 20 minut, otočil se ke vchodu a začal dělat kroužky, pak si všiml druhého čmelínu a vlezl do něj, nemohla jsem čekat až vyleze, každopádně čmelín je obydlen, měl by v něm být také luční už asi 10 dnů, klapka je už polouzavřená.
Také mi přijde, že už všechny čmeláčice mají domov a už se jen krmí.
Také mi přijde, že už všechny čmeláčice mají domov a už se jen krmí.
Mě se sice také podařilo včera chytit obřího zemního.Nevrátil se,pozdě večer v okolí čmelínu hledal nějaký obří,ale otvor nenašel a než jsem se ho pokusila znovu chytit odletěl.No a dnes lije jak z konve tak se nemá šanci vrátit.
Ještě jsem chytila polní,ale ta má nějakou špatnou orientaci,při návratu vlezla do čmelína připraveného pro rokytového,který je umístěn kolem 160cm vysoko,což by asi pro ní nebylo moc výhodné.Vrátila se dnes ráno a hledala u toho správného čmelínu,tak jsem ji odchytila a dala do něho,ten pro rokytového jsem schovala aby ji nepletl,ale nevím jestli se ubytuje.Ona se totiž snažila lézt tam kde je ten černý proužek na odklopené klapce.Jednou jsem také měla polní,která se pletla.Založila džbáneček a dílo,ale jednou po týdnu se už nevrátila. Tak uvidím co ta letošní.
Rokytového jsem viděla jen hledat kolem okapů a stříšky na terase,kde samozřejmě nedosáhnu.Skalní jsem už neviděla vůbec a zahradního také ne.Jedině zemní lze zahlédnout hledat nebo luční na květech.No doufejme,že se to ještě spraví.Jsem ráda za ty tři moje ubytované,aspoň nezůstanu bez čmeláku,pokud se doufám nic nepřihodí.
Ještě jsem chytila polní,ale ta má nějakou špatnou orientaci,při návratu vlezla do čmelína připraveného pro rokytového,který je umístěn kolem 160cm vysoko,což by asi pro ní nebylo moc výhodné.Vrátila se dnes ráno a hledala u toho správného čmelínu,tak jsem ji odchytila a dala do něho,ten pro rokytového jsem schovala aby ji nepletl,ale nevím jestli se ubytuje.Ona se totiž snažila lézt tam kde je ten černý proužek na odklopené klapce.Jednou jsem také měla polní,která se pletla.Založila džbáneček a dílo,ale jednou po týdnu se už nevrátila. Tak uvidím co ta letošní.
Rokytového jsem viděla jen hledat kolem okapů a stříšky na terase,kde samozřejmě nedosáhnu.Skalní jsem už neviděla vůbec a zahradního také ne.Jedině zemní lze zahlédnout hledat nebo luční na květech.No doufejme,že se to ještě spraví.Jsem ráda za ty tři moje ubytované,aspoň nezůstanu bez čmeláku,pokud se doufám nic nepřihodí.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Letos je počasí jak na houpačce. Nejlepší na usazování bylo prvních cca 10 dní, co se udělalo relativně hezky. Teď už to tak snadné není, hodně čmeláků už hnízdo má. Některé druhy jsou vidět jen sporadicky. Třeba jejich čas ještě přijde. Veliké kolísání teplot přes zimu také nebylo pro přezimující čmeláky zrovna příznivé. Co se týká skalních, tak jsem toho názoru, že je to s nimi rok od roku horší. Začínají být poměrně vzácným druhem....